28/06/11

bangsa subsidi

Kadang-kadang, pendapat orang KEBANYAKAN seperti kami juga patut diambil kira. Walau tak seberapa banyak pengalaman yang ada tapi sekurang-kurangnya, KAMI INSAN TERPILIH yang pandai menilai mana yang baik dan mana yang buruk.


Sekali lagi saya katakan, undi saya undi rahsia. Bukan terang-terangan di pihak mana. Apa yang terang hanya kebodohan bangsa saya sendiri. Bangsa subsidi.

Aku panas hati bila bangsa aku jadi perisai kepada bangsa orang lain!

26 comments

Saya juga tersangat sedih kerana di antara sesama kita sudah tidak sepakat lagi.

28/6/11

saya dari bilik bujang sebelah situ~~he~~

i hate politik!

28/6/11

diluah mati mak, ditelan mati pak..

@bujal X

Janji turun pangkah, kan Bujal?

@:: Mrs.Eady ::

I hate 'kurap' politicus!

@kinna

Kinna memang pandai!

tak telan tak luah kita yang susah.. terhimpit ditengah2..

@aizamia3

Kerajaan atau pembangkang, kita tetap mcm nie jugak. Cuma satu! Jgn sampai hak Melayu tergadai. Itu saja.

28/6/11

Malas nak amik tau pasal politik dah, masing² ada kepentingan sendiri. Dunia politik pon dah makin kotor, saling jatuh menjatuhkan, aib mengaibkan.

Setuju dgn ayat bwh skali tu...
Bangsa kita mmg dh jadi perisai kpd bangsa lain akibat hasad sesama bangsa...rela tgk bangsa sendiri hancur demi memuaskan hati..

sape yg join perhimpunan tuh pengikut buntut ambiga...bodoh...dah terang2 pertikai Islam....

cedih..cedih..

cian kat peniaga kain kat jalan TAR tue..time nie la depa nak buat duit huhuhhuhuh..

p/s: nape depa tak buat kat stadium bukit jalil ke stadium shah alam kan huhuhuhhhh

@fiza

Tapi wajib mengundi tau!

@Cik SHiNJU

Wah! Kita sehati sejiwa. Sependapat!

@Papa Mifz

Maka dgn ini, tolong jgn isytiharkan diri kamu adalah konservatif bila kamu menyokong tindakan liberalis. Kan?

@sahromnasrudin

Igt tak chaos yg dulu? Kesian peniaga Pasar Malam JLN TAR. Terpaksa tutup kedai. Mendatangkan kerugian. Orang nak dtg shopping pun takot. Bisnes hancur. Lingkup. Yang malangnya? Melayu jugakkan?

Anyway i suke pandangan dr perspective u mommy fara.
At least i wanna answer ym yg u crop tu from my perspective.

Y BERSIH x march to putrajaya is coz BERSIH nak hantar memorandum kepada Agong. Putrajaya surely mmg our pusat pentadbiran tp jgn lupa Istana Negara adalah untuk kita menghantar sesuatu usul baik dlm parlimen namun jika ditolak melalui demonstrasi usul boleh terus dihantar sebagai memorandum kepada agong.

for me there is no need to be the issue y they choose and pick KG Baru, masjid India and wat so ever.
I just wonder what if they pick BB or petaling street.
Well, some will say dorang memulaukan sokongan org melayu. Dorang pengkhianat bangsa sebab pilih tempat di kawasan yg majoriti Cina. So sama aje. If they pilih sana pun isu sama still berbangkit.

Then i teringat, bila Tun Mahathir melancarkan penggunaan Bahasa Inggeris dalam sains dan matematik, takde pula pihak yg bising cakap 'Mahathir cuba hapuskan bahasa ibunda or mahathir pengkhianat bangsa'
but I sokong cara Tun M, English memang menjadi keperluan in future tp perlaksanaan kerajaan dlm isu itu gagal sebab tu dorang hentikan pd 2012. Yang menentangnya pun sasterawan negara mcm A Samad Said.
And I keep wonder what if Anwar Ibrahim yg bagi idea pembelajaran matematik dan sains dlm Bahasa Inggeris? of course Perkasa and Umno will say 'Anwar menghapuskan bahasa Ibunda or Anwar Pengkhianat Bangsa' so same je. Isu tu tetap akan timbul. ini sbg contoh.

So anyway, I respect ur opinion and others people. Kita boleh bertukar pendapat dgn bahasa yg elok dan cara yg berhikmah bukan dgn cara maki2 mcm sesetengah blog. nice to know u mommy fara. I read urs after u komen me at my recent post.

Apepun i just nak tegaskan, Y Bersih itu tetap dilakukan? Sebab itulah jalan terakhir untuk menuntut hak kami sebagai pengundi.
Dalam negara yang mengamalkan Demokrasi berparlimen, kita perlu wujudkan perbincangan, bahas, debat ataupun bantahan bertulis untuk menyampaikan usul tetapi Demonstrasi adalah jalan terakhir sekiranya usul itu ditolak atau tidak diendahkan.
FYI mereka sudah mohon adakan debat umum, perbincangan dan bantahan bertulis tapi SPR (Suruhanjaya Pilihanraya) tetap tak endahkan.
Once again, please refer to Perkara 10 fasal 1(a) dan (b) perlembagaan Malaysia.
Demonstrasi aman adalah salah 1 cara demokrasi.
kalau tiada provokasi polis sudah tentu tiada kekacauan.
kalau SPR dengar dan luluskan usul mereka sudah tentu tiada demonstrasi jalanan.
Dan jangan kamu lupa, nenek moyang kita dahulu pun mahu menuntut kemerdekaan melalui Demonstrasi jalanan.
itu cara terbaik kerana bukan mengangkat senjata.
Sekian, wallahualam bissawab.

p/s: I'm not surprise if ade yg kondem my komen with f language or wat so ever. Anyway thanx.

@Paria Perawan

Apakah awak pk blog saya adalah pro-kerajaan?

mommy fara nop.
I didn't say ur pro government.
Just gv my opinion
;)
Btw i like urs perspective of view.
Coz x byk pompuan skang yg bersuara ttg politik.
Ini sgt rare.
So dats good!
keep it up
no matter who and where do u stand for i think u shud keep it up
tak sume mende i tau
and tak sume mende u tau.
at least as a malaysian we do have the rights to bg pendapat about our country.
we learn each other
dats the positive way
ok

Bangsa cina ngan India tak akan berpaling tadah pada bangsa lain, kesetian mereka tak pernah goyah dan tetap sayang bangsa dia sendiri sampai mati. Orang kita plak yang tak cuba nak setia dan tak belajar nak setia pada bangsa sendiri. macam lembu dicucuk hidung plak.

setuju undi tu rahsia, cik ina pernah dihentam orang BN semata cik ina kasihan pada nik aziz melalui komen cik dalam blog anem.cik ina pun tak tahu apa kaitan komen tu ngan politik.

bersih itu kotor.

tetiba rasa sakit ati baca komen kau kat entry aku tadi..woiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...

ni kasi aku lagi takut! hahhahhaha

1/7/11

MF dear..
Undi saya juga adalah rahsia.. hehe..

Banyak yang pada mulanya tak tahu dah tau sikit sikit..

1/7/11

Buktikan segalanya pada PRU nanti...

Catat Ulasan