6/10/11

kuala lumpur di hati episod 1

Sehari dua sebelum berangkat pindah ke Johor;

Kuala Lumpur senyumanmu
Dipagi ini
Sungguh bererti
Kerna cinta bersemi lagi
Setelah kemarau panjang

Dilebuhraya
Dipapan tanda
Tergambar wajahmu
Dengan kalimat
Cinta untuk kita
Semoga kekal selamanya

Bila ku bisikkan puisi cinta
Dan tugu peringatan negara
Bagai tersenyum
Dalam diam bergembira
Memberi sokongan cinta
Agar bersinar sentiasa

Berganding tangan
Kita berdua
Menyusuri jalan
Di tengah kota
Sambil senandungkan lagu
Lagu kisah cinta lama

Bilaku bisikkan puisi cinta
Dan tugu peringatan negara
Bagai tersenyum
Dalam diam bergembira
Memberi sokongan cinta
Agar bersinar sentiasa

Terimakasih kuucapkan
Oh kepadamu
Kuala Lumpur
Kerna kau telah temukan
Cinta antara kami berdua...

Bila terdengar saja lagu Senyumlah Kuala Lumpur, Ayah tiba-tiba bersuara;

Lagu nie ada sentimental value. Kenangan Mak dan Ayah di KL...

Saya tahu Ayah sayu. Siapa tak sayu, hendak meninggalkan Kuala Lumpur yang penuh erti. Di sini dia mencari rezeki. Di sini juga dia membesarkan kami adik-beradik. Sehinggalah saatnya, dia terpaksa meninggalkan negeri lubuk rezeki ini.

Ayah lahir di Johor. Dan kalau boleh, biarlah jasadnya tertanam di tanah Johor. Kini sudah 11 tahun ayah di di sana. Sudah serasi. Namun, Kuala Lumpur tetap dalam ingatan. 

Entah kenapa ya? Saya kalau bercerita tentang Mak atau Ayah, pasti hati runtun. Sayu. Rindu.

58 comments

6/10/11

bila pindah ke johor? memang sedih bila kena pindah2 ni. zaman kanak-kanak dulu saya tnggal di Puchong. bila kena pindah klang masa form 3, sedih sangat~

6/10/11

kena penangan hujan batu di negeri sendiri kot~~

diriku darahku dagingku dilahirkan di KL tanpa kg...hurmm..

6/10/11

Hmmm.. nostalgia....

MF, u untung sebab parents masih ada, selalulah ziarah dia orang ya...macam akak ni cuma ziarah mak akak di rumah kecil dua tiang saja...nak hug tak boleh, cuma boleh sedekah ayat saja. Semoga segala kebaikan hari ini pergi kepada seluruh ibu ( baik yg sudah tiada atau masih ada) yg menyayangi anak2nya sentiasa...

6/10/11

alahai..ngan cheqna2 jadi sayu gak...
=)
mak ayah kita...memang tiada tandingannya kan...

6/10/11

ingatkan fara yg pindah ke johor. sayu sbb terlalu syg dan rindu....

lagu ni evergreen lagi2 kalau memang ada sentimental value...

sebab merekalah yg plg faham kita,yg akan tetap peluk kita bila kita sedih sejak kecil lagi :)

6/10/11

saye pun mcm tu. citer hal family, nak2 lagi mak dan ayah, terus rasa sebak dada. mungkin sebab kita terlalu sayang akan mereka ek?

6/10/11

lagu ni juga ada sentimental value buat gua..ketika lagu ni keudara gua kebetulan dlm jem di kuala lumpur.. keh3

sampai hati lu syak gua isap ganja ek keh3

6/10/11

Aku lahir di Pinggiran KL..30 minit berkenderaan perjalanan Ke Kuala Lumpur dari kediaman ku...Terlalu byk kenangan di Kuala Lumpur...

Ayah dan Ibu
Ayah Dan Ibu
Itulah permulaan Kami
Dapat melihat Bulan dan Matahari

Kedua Insan Ini Terlalu Peribadi

humm kuala lumpur ni memang boleh menggamit kenangan bagi sesiapa sahaja =)

6/10/11

oh. pindah-pindah memang sayu.

banyak kenangan.
terlalu banyak.

6/10/11

uols nak pindah ke johor ke???

iols penah tinggal di johor dulu - di kluang... lama dah...

dan lagu ini - antara lagu yg iols suker...

sayu pulak hati membancanya...

siapa pon cite pasal ayah mak pasti leleh

anak ayah....


kalau masih dan sentiasa mempunyai perasaan begitu itu bermakna kita adalah anak yang sentiasa didalam ingatan mereka...

satu hari nanti kita pun akan merasai seperti orang tua kita rasa..

fara kat johor ke skang?
kat ne?

tu nama nye "hujan batu negeri sndiri, tapi tetap negeri sndiri di hati kan"


mmg meruntun bile cerita psl mak dan ayah sbb tu sya tak leh duk jauh dgn parents :(

kasih ayah & ibu tiada tandingan...that y la rindu rinduan...

Ni lagu feveret KC masa muda remaja dulu. Mekaseh post kat sini ye. Nostalgia sungguh. Hihi.

lagu memang tu lagu fevret cik ina. kenangan cik ina gak. kalau boleh cik ina tak nak sebut pasal ibu ayah, tapi tak bolehkan setiap benda banyak yang mengingati kita pada ibu dan ayahkan. lagilah cik ina dah tak de keduanya, cuma yang tinggal hanya kenangan, tak kan itu pun nak dibuangkan.Fara jaga mak ngan ayah elok-elok ye, ingat pada dorang selalu.

mendengar lagu ini saya biasa biasa sahaja..kerana saya mencari rezeki di selangor.. ada lagu untuk selangor? huhu

Salam Fara,

Selalunya macam tulah kan. Hati cepat sayu bila bercakap pasal ayah dan ibu.

7/10/11

johor kat mana?

7/10/11

@dhiera

11 tahun yg lalu =)

7/10/11

@bujal X

Batu tu maksudnya tuah tu!

7/10/11

@:: Mrs.Eady ::

Untungnya sy, lahir di Kl, duduk di Kl tp masih ada kmpg..=D

7/10/11

@WuMing

Penuh nostalgia!

7/10/11

@Lady Windsor

Sayu baca komen akak nie. Saya janji akan selalu menghargai mereka.

7/10/11

@cheqna

...betul. Siapa lagi yang tak mampu membiarkan kita susah selain mak ayah?

7/10/11

@Mak Izz

Ms pindah tu, sy sekolah lagi....bila da kawen nie duduk KL blk.

7/10/11

@Maya Mayana

Penuh dgn sentimental! Sy yg dari generasi muda nie (ceh! perasan) pun suka gile dgn lagu nie.

=p

7/10/11

@NM02

Yelah...sy rs sbb kite terlampau sygkan mrk....

7/10/11

@Waqheh

Hahahaha. Ah, ko. LRT, MONOREL, KOMUTER seme ada. Sape suh drive tgh2 KL tu?

7/10/11

@Eye_nee

Lagi tmbh runtun hati sy kak!

7/10/11

@Fitri Senin

Betul! Walau sibuk, sesak, stress dan hectic!

7/10/11

@Juno

Nak2 pindah dr KL ke Johor. Mula sedih nak tglkan soping mall.

=(

7/10/11

@miloais

Nie cerita 11 tahun dulu la awak!

7/10/11

@Amy Syaquena

Iskk....Iskk...

7/10/11

@merahitujambu

Mana tisu?

7/10/11

@Bigdaddyz

Sy rs sy mmg anak ayahlah...mcm twins! Heheheh...

7/10/11

@aizamia3

Ouh, sedihnya. Sy terbayang2 rasa sayu tu.

7/10/11

@mamaNoriz

Family je kat Batu Pahat. Sy kat KL. Hiks~

7/10/11

@Papa Mifz

Yelah...tak sgp nak jdk anak yg meninggi suara kat mak ayah.

7/10/11

@kakchik@ella

Nostalgia kan kak?

7/10/11

@Cik Ina Do Do Cheng

Cik Ina, sy janji akan jaga mrk. Klu boleh, isk...biarlah mereka mati pun di pangkuan sy. Sy tak nak terima berita je. Iskk...tak sgp sy!

7/10/11

@delarocha

Nyanyi jelah lagu kebangsaan selangor. Hiks~

7/10/11

@Kunang-Kunang

Nie pun dah hampir2 bergenang airmata nie...

7/10/11

@gedek!

Peserai, Batu Pahat!

=D

Fara, kalau Peserai itu kg hubby kakak. Bila balik Peserai beritahu kakak ye....

saya dulu pernah terfikir... banyak2 tempat saya paling tak suka dok KL.. sebab tempat tu org kata busy, hipokrit, self esteem, jenayah dan macam2 lagi..

apa pun hanya mereka yang tahu dan pernah merasainya yang akan faham bawah KL itulah lubuk segala rezeki kan...

fara,
kalau ada kesempatan balik jenguk ayah di johor.. calling2 ya

Parit sulong jauh tak dgn peserai...

Kuar topic jap!

mak ayah fara nak pindah ke johor? mana? batu pahat ke?

sayu juga bile berbicara psl ibu bapa >_<

Walaupun orang kata KL tu serabut, jem, sesak, tp hana suka tinggal kat sana. Sedih masa first time kena pindah ke kuantan setelah 5 tahun berada di sana.

12/10/11

Dulu family sya pun duduk kl sbb ayah kerja KL pastu dia naik pangkat terus pindah ke Perak sampai skrg dah pencen pun. Apa2 pun bab pindah2 ni memang sayu tambahan kita dah serasi dgn sesuatu tempat tu

Catat Ulasan