7/10/11

kuala lumpur di hati episod 2

Dedikasi pada Jalan TAR 20 tahun dulu....

Jalan Tunku Abdul Rahman, jalan penuh nostalgia.
Pasar malam hari Sabtu, menyusur dari Sogo ke Dataran Merdeka.
Berjalan perlahan sambil mengunyah cucuk paru dan cucuk bebola.
Meneguk air kelapa dan cendol gula merah.
Dari senja bawa ke malam, sungguh meriah.
Itulah dia Jalan TAR yang indah.

Jalan Tunku Abdul Rahman, jalan seribu kenangan.
Singgah Globe Silk Store, beli baju raya dan buah tangan.
Berpusu warga kota, kaunter bayaran tak menang tangan.
Bermacam ragam dan kerenah pelanggan.
Dari yang berbau wangi ke bau bawang sekati, tak tertahan.
Itulah dia Jalan TAR yang sering dalam angan (bagi penduduk luar kota).

Jalan Tunku Abdul Rahman, jalan memberi harapan.
Singgah Sogo sekadar berpusing jalan.
Sogo dulu lain dari yang sekarang.
Dulu megah mewah bukan untuk kebanyakan.
Kini bertukar rupa semua pun tertawan.
Itulah dia Jalan TAR, serbi-serbi banyak perubahan.

Jalan Tunku Abdul Rahman, antara jalan utama.
Berhibur di Coliseum panggung yang sudah sekian lama.
Hati teruja tengok wayang kali pertama.
Cerita Mat Som, kisah santai berherokan Imuda.
Tak kisah kerusi keras janji dapat merasa.
Itulah dia Jalan TAR, idaman anak-anak muda.

Jalan Tunku Abdul Rahman, jalan penuh bahagia.
Dari Kompleks Campbell ke Kompleks Pertama.
Semua pernah dituju oleh kami 5 beranak yang sentiasa bahagia.
Ke mana saja hanya bersederhana.
Tapi inilah antara kenangan penuh makna.
Itulah dia Jalan TAR, yang tak pernah kami hampa.

Klik Prolog - Kuala Lumpur Di Hati Episod 1

58 comments

7/10/11

nostalgia yg terindah..

7/10/11

Zaman tu kat kaki lima sogo takde anak muda dok bersidai ramai ramai sepanjang tangga, tu....

bakal ke jln tar & sogo tengahari ni :)

Suka shopping selendang kat jalan tar...pergi masa kedai betul2 br buka...terus attack, bargain kaw2, musti dapat sebab peniaga nak pecah telur, konon katanya!

7/10/11

Dah lama tak gi jalan TAR & pasar malam jln TAR.

baca entry fara, kak ayu kagum dengan kamu....
maklumlah..kak ayu tak tinggal dibandar besar lagilah nak berlamaan di kl..
sehari pun naik semput melayan jem di sana...

(mmg banyak perbezaan kan.)
kalau ke sana, nak minta kamu jadi pemandu pelancong lah.. heeeheheh

7/10/11

sesaklah pergi jalan tar.tak suke.

Woww ini boleh jd lirik lagu yg hebat!!! baik kamu tulis jgn copy..hehe

Teringat mase skolah dulu mlm2 minggu lepak dataran tgk tv besor tu sambil makan makanan yg dibeli kat pasar malam jalan tar...

Erk, rasanya tak sampai sebelah tangan utk berapa kali kid sampai KL..
hiks.. :)

7/10/11

kenangannyer! sy pernah menonton di coliseum masa tu tgk film KL Menjerit. kihkih.. zmn muda mudi g gk psr mlm jln TAR mkn nasik lemak (mesti pekena 2 bungkus br puas!).

zmn kecik2 mak angkut kami berbondong2 naik bas turun di jalan silang then jalan kaki ke jalan tar. beli bj sekolah di kamdar, baju raya di globe. antara store terhebat ms tuh. hehe..

nk bc part 3 pulak!

lagu tu, mengingatkan akak pd zaman remaja akak, menyelusuri jln2 KL dgn teman2, sogo, pertama kompleks, panggung wyg...indah utk dikenang, pahit utk direnang, wah....termonolog juga ni....

Fara pindah Johor? akak org Johor, rindu la nak balik zmn kanak2 disana.

teringat.. situlah tempat bershopping bersama mak.. ;)

7/10/11

jalan yang paling saya tak sanggup tuju bila nak raya.keh keh~~

Jalan TAR yang menyesakkan.... tapi best..hehe

sya suuukeeee jgn Tar,

wlupun sibuk dan sarat tpi best sebab mcmc2 ada..
barang byk dan gelagat manusia pun seribu satu macam kan...

7/10/11

suka jalan TAR... tapi tu ar... kena bersesak2... tapi dijamin puas hati...

ini lagu ke? mak cik tk tahu pula lagu yg ini :)

Itu Fara, bagi cik ina kuala lumpur begitu pahit kalau nak dikenang, tapi tak pe lah cik ina bagi can kat fara, setiap orang punya pengalaman hidup yang berbezakan.

dulu selalu lepak di pertama kompleks ....

wah, macam bunyi puisi jalan ceritanya.. tersusun dan memukau hati... saya memang teringin jalan2 stay KL.. entah bila la ada masa yang seswai..

9/10/11

ah. kuala lumpur. kota ekstasi.

9/10/11

Jalan TAR nadi kegilaan masyarakat, antara laluan yang cuba aku elak tiap kali ada urusan sekitar KL kecuali kalau aku 'berkuda'.

sy pernah tinggal dekat chow kit ms praktikal dulu..:)


itu jelah kenangan dok kelumpo yg ada..suami sy dari dulu mmg tak mahu duk kl..tah nape..johor ttp tempat terbest utk dia agaknya..

assalamualaikum fara..

lama saya tak singgah cini..tq approved saya di FB..

tentang jalan TAR ini mmg byk kenangan..masa saya kerja KL dulu, selalu ke sogo..maklumla, dh dekat dgn opis heheheee

teringat pula masa duduk di k.l dulu, itulah tempat yang menjadi perhatian ku setiap kali gaji hehe...

10/10/11

@Waqheh

Manis...

10/10/11

@gedek!

Sy baru sedar...dulu mgkn Sogo spt Pavillion?

10/10/11

@Lady Windsor

Tapi sana mmg murah. Nmpk beza dr tempat lain.

10/10/11

@fiza

Sy juga dah lama...

10/10/11

@Citarasa Rinduan

Sy mgkn dah terbiasa. Dibesarkan di celah-celah kesibukan. Dan menghirup debu-debu kota...

10/10/11

@Amalina

Sy suke je membontot mak ms kecik2.

10/10/11

@Maya Mayana

Alamak, nanti tak dpt royalti kan? Hahahah!

10/10/11

@Cik SHiNJU

Sy pun teringat zaman sekolah, berani je naik bas g KL. Ishh...

10/10/11

@abah dan mak haqq

Jomlah kite...

10/10/11

@Mak Izz

Awak punye kenangan sama dgn kite...

10/10/11

@~~zAnAfAhMi~~

Lagu pe kak? Akak cite ms entri empisod 1 eh? Heheheheh....

11 thn dulu mak ayah pindah BP! Akak org Johor ke?

10/10/11

@aizamia3

Tmpt shopping mak2.

10/10/11

@bujal X

Hohohohoh...tidak sama sekali!

10/10/11

@Irma Ruhani

Beli tudung, okeh!

10/10/11

@mamaNoriz

Klu kite laki bini je takpe. Jgn anak ikut sekali. Mmg stress! Hehehehe....

10/10/11

@dwaty

Tmpt tumpuan. Mcm semut hurung gula. Hiks~

10/10/11

@Cik Ina Do Do Cheng

Cik Ina yg penuh misteri...

10/10/11

@Bigdaddyz

En.Daddy mmg nostalgia la. Mcm ala-ala Gila-Gila Remaja. Hehehehe.

10/10/11

@Gen2Merah

Awak dah kawen n ada anak ke? Klu bujang, tunggu pe lagi! hiks~

10/10/11

@Juno

Ketagih nak dtg lagi?

10/10/11

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

Tmpt jatuh lagi dikenang, kan? Mcm suami awak jugak. Hehehehe.

10/10/11

@sahromnasrudin

Awak, dr KL terus skg keje kat negeri kecil. Apa perasaan eh?

10/10/11

@Amy Syaquena

Duduk KL kat ne?

10/10/11

@Maya Mayana

Bukan le...Hahahha!

10/10/11

@SM

Cuba jengah pagi hari minggu. Sunyi sepi je.

10/10/11

teringat zaman dating2 kat lalu kat metrojaya sinar kota tu..

pehtu jalan2 terus ke benteng dekat dengan Jalan TAR tu..

dulu2 suasana mmg best..especially time mak bawak shopping baju raya kat globe or kamdar

10/10/11

Jalan TAR tetap dihati
Terlalu Banyak Memori
Suka Duka Datang dan Pergi
Sehingga Hari Ini Masih Aku Kunjungi

10/10/11

Suka ke SOGO. Jalan TAR tetap pilihan musim raya walau tahu betapa sesaknya.

Hai Fara, Buat KC, lagi byk kenangan di Jln Masjid India dibandingkan dgn Jln TAR ~ Zmn kolej, zmn gedik2 naik bas mini, zmn konon 'hot'. Hihihi.

BTW Fara, tqvm sbb suka entry KC. dtg la selalu ye*sambil kenyit mata*

20 tahun dulu? err ika br 3 tahun hehe

12/10/11

Ofis sya dulu kat jln sultan ismail.Dekat benar dengan tempat2 yg disebut. Selalunya kami pegi area situ time lunch hari jumaat. Skrg sbb dah tak kerja, amat payah nak ke area sana lagi. satunya sebab situ jalan jem teruk.

Catat Ulasan