27/03/12

bila si comel menghadap kesengsaraan dunia


Adakala saya memerlukan kekuatan untuk menampal kisah penuh kesengsaraan. Sekadar motivasi diri sendiri. Bukan mudah mengajar hati untuk menjauhkan rasa riak dan bongkak. Walau niat tidak tertanam di dalam tapi tindakan tidak pernah menyebelahi prinsip diri. Jadi saya perlu berhati-hati.

Manusia sememangnya tidak sempurna. Jadi untuk menghukum kesilapan manusia membabi-buta, adalah sangat tidak adil.

27 comments

27/3/12

sungguh pun saya simpati tapi saya syukur sebab sekurang kurangnya anak anak ni diajar cara menggunakan tulang empat kerat mereka pada jalan yang betul dan halal..berbanding yang diajar meminta sedekah atau mencuri..

Masyallah....semoga ia menjadi peringata buat diri ku juga..terima kasih kwn!

27/3/12

Kita mengeluh dengan kekurangan kita sedangkan kekurangan kita mungkin seribu kali adalah 'lebih' untuk orang lain. :(

i'm speechless...

x buat silap bukan manusia namanya..

27/3/12

ramai jugak yang suka menghukum membabi buta tapi pada masa yang sama tanpa sedar menunjuk diri seolah lebih mulia pendiriannya berbanding orang lain. (aku la tu, haha!)

27/3/12

kesian. muda-muda dah kena kerah tenaga.

27/3/12

tak kuat hati nak tgk kes yg melibatkan anak-anak kecil

Insaf. Moga anak² kita yang makin hari makin senang tak lupa asal usul mak ayah yg bersusah payah.

27/3/12

"walau niat tidak tertanam di dalam tapi tindakan tidak pernah menyebelahi prinsip diri"...

suka sgt ayat kamu..byk yg dapt ditafsir dari potongan kata ini...sbb itu kdgkala perlakuan tidak seiring percakapan..tindakan jarang sehaluan dgn apa yg difikirkan walhal pd mulanya tiada niat utk melakukan...

bersyukur kanak2 di Malaysia tidak terlibat...

dan sangat sedih bila kanak2 dikerah tenaga walau tak setimpal kudrat y ada

btul la kak fara...takut sgt kalau tiap langkah n percakapan kita jd riak n bongkak...mcm senang..tp pyh...

Salam Fara,

Alhamdulillah anak-anak kita tidak melalui ini semua.

Demi meneruskan kehidupan apa pun sanggup dilakukan.. bersyukurnya anak-anak kita...

27/3/12

KASIHAN SUNGGUH..

bersyukur, Insya Allah anak anak kita tak perlu jadi begini kan..

gambar2 ni reminds me yang movie blood diamond tu...mana budak2 kulit hitam dipaksa berkuli bekerja dengan teruk untuk mendapatkan diamond yang akan dibeli oleh orang yang berduit dari other parts of the world...

syukur ya Allah, Engkau meletakkan kejayaan dalam agama..

kerana jika Engkau meletakkan kejayaan pada harta kekayaan dan pangkat yg besar, nescaya ianya tidak adil untuk mereka...

desakan hidup... tak mengenal siapa..

*sedih saya tgk gambar2 ni fara..
teringat anak2 kat rumah..

Pemerdagangan manusia specially kids is happening every where actually. Tapi ada kes kemiskinan menyebabkan mereka terpaksa bekerja dan menjadi matang lebi awal daripada usia mereka. Hak kanak-kanak adalah bermain, mendapat perlindungan dan menimba ilmu di sekolah kalau refer to Unesco law tapi desakan hidup, mereka bekerja..memang berasa kesian yang amat, namun kita hanya mampu melihat yang jauh dan cuba membantu setakat yang terdaya yang di depan mata...

cik ina setuju ngan rai. Bersyukurlah anak-anak kita tak cam ni .

aku hanya mmpu kesian sahaja..

aku hanya mmpu kesian sahaja..

As salam Fara,

Saya tak suka tgk cerita & gambar sedih tp sbnrnye sgt bagus utk melembutkan hati yg keras... Alangkah beruntungnya anak2 kita kan...

28/3/12

kita melihat tapi bukan nak mghukum tapi nk bersyukur..syukur kita tak perlu jadi mcm dia..

mereka juga jadi motivasi kita untuk terus berusaha..

:)

ya allah, sedih nya


huwaaaa

Catat Ulasan