15/03/12

cuti-cuti terengganu - insiden hsnz

Kenapa kami di HSNZ? Walhal minggu lepas, kami masih dalam percutian.

Semuanya gara-gara hal yang ini;




Sebaik daftar masuk hotel, petang itu juga kami bawa Aydin bermain air di kolam renang. Sudahnya, pukul 3 pagi kerisauan kami memuncak bila nafas Aydin kelihatan tak stabil. Niat di hati hendak cari klinik 24 jam. Disebabkan kami tak tahu ke mana arah hendak dituju dan kebetulan lokasi hospital sangat dekat dengan hotel maka kami terus menuju ke sana.

Bila di HSNZ, kami diberitahu Aydin terpaksa ditahan wad. Bengangnya saya Tuhan saja yang tahu. Nampak sangat tak redha dengan  apa yang berlaku. Mungkin bengang sebab percutian kami seperti terganggu. Cepat-cepat istighfar. Kami hanya merancang tapi Allah yang menentukan segala-galanya. Alhamdulillah. Segala-galanya berjalan dengan lancar. Pertama kali Aydin diberi nebulizer. Dan pertama kali juga kami diberitahu yang Aydin diserang lelah ringan. Nasib baik cuma kategori ringan! Sedang di kiri kanan katil Aydin, anak-anak kecil sebayanya diserang lelah dan jantung berlubang. Ya Allah! Sayu betul hati saya melihatnya. Dengan keadaan wad yang macam saya ceritakan di entri sebelum ini.

Kenapa saya hantar Aydin ke HSNZ sedangkan kami ada kad perubatan insurans? Nanti-nantilah saya cerita. Saya hendak bermuhasabah diri sekejap. Walaupun kami (rakyat kebanyakan) mengalami sedikit kesukaran dalam menggunakan perkhidmatan yang tidak dinaiktaraf (lebih-lebih lagi membabitkan bangunan dan fasiliti zaman P.Ramlee) tapi sekurang-kurangnya kami tak perlu kecut perut atau merasa kesal bila ter'pecah amanah' atau menjadi pagar yang makan padi. 

44 comments

Masa mandi tu dah terlalu lewat ke Fara. Kakak dulu masa anak-anak sebaya Aydin memang pantangkan mandi lewat/malam. Sejuk sangat tu rasanya buat Aydin sesak.

Namun syukurlah tak jadi apa-apa.

p/s: Kakak tengok dia senyum macam tak percaya boleh jadi begitu...

Alhamdulillah, nasib baik aydin cepat dibawa ke sana...ada hikmah di sebaliknya..

15/3/12

Kesiannya aydin, harap sekarang dah sihat yea..

nafas laju gara-gara sejuk mandi pool ye...?biase biase kan mandi pool lame-lame semput or lelah akan hilang walaupun baru kategori mild..

aydin mmg ade semput ye kak...yelah kdg2 menda camni mane kita tau nak jadi kan...tp alhamdulillah smenya ok dan terkawal..

15/3/12

Sibongsu kakcik pun kalau lama berendam boleh dapat semput, tapi dia tetap tak serik.

15/3/12

apa yg dirancang boleh jd sebaliknya...syukur dipermudah urusan oleh Nya.

15/3/12

alhamdulillah..aydin tak perlu tinggal lama di wad..kesian pada anak2 kecil yang sakit teruk pada usia yang sangat muda..

15/3/12

skang aydin ok dop???
masih kat trg ke ni??

Yang penting Aydin takda apa2..sihat selalu hendaknya. :)

Aydin asthmatic ke? so sebelum ni mmg dia tak pernah ada wheezing kalau batuk/demam?

Takpa..setiap yg berlaku ada hikmahnya, walaupun secara kasarnya nampak macam spoil mood percutian

lelah ringan eh....takpe ajar aydin berenang dari kecil. supaya paru2 dia kuat

15/3/12

Aydin yg hensem. Gambo yg last tu like father like son ☺☺

Memang sayu bila tgk anak2 kecil masuk hospital. Anak kita yg skit biasa2 ni pon kita dah tak sanggup nak tgk, inikan pula ibu2 yg diduga dgn penyakit anak yg kronik.

Bersyukur di kurniakan anak yg sihat.

Laaa...akak ketinggalan ke? Aydin masuk wad rupanya. Sebelum ni agaknya Aydin mmg dah ada lelah kot. Sabar ye fara...mcm akak skrg ni, cuti sekolah tak boleh jln2 sb dari awal bulan kereta kita tu asyik nganga je minta repair. Tengok bulan dpn pulak mcmna.

alahai... kesian kat aydin...

beb - jangan beri heols berendam lama sangat beb....
my son - sokmo kalo maindi kolam ni.. sekejap2 aje....
sebab heols ada asma....

aydin lelah eh? knp ye budak2 skrg byk yg ada semput mcm ni? anak buah sy 3 orang kena, dalam sebulan sekali mesti kena p sedut mesin oksigen kat klinik..

@Kakzakie

X lewat sgt kak. Dlm kul 5 mcm tu.

@Mama Ema

Tuhlah....ada hikmah di sebaliknya. Insya-Allah!

@Huda

Skg dah sihat. Tapi batuk still ada.

@:: Mrs.Eady ::

Terfikirkan hal tu jugak. Heheheh!

@ratusiput

Tuhlah...mmg tak sangke jdk mcm nie. Tak apalah. Semuanya ok.

@kakcik

Anak2 kcik nie klu bab main air...mmg pantang je. Hahah!

@[PCL]

Syukur sgt!

@Rai

Actually kami mendesak mtk kua awal. Hahahah! Sian misi2 kat situ. Mst annoying dgn permintaan kitorang. Tapi diorang stil tak jemu lyn.

assalamualaikum

kat mana hotel nie?? faktor air kot huhuhuhuh ( pandai2 je sy buat teori kan huhuhu)

@cheqna

Dah selamat smpi KL da Cheqna...heheh!

@Niza Romli

Tuhlah! Hrp2lah...hehehe!

@Daddy Ziyyad

Actually dulu pnh sekali nafasnya turun naik. Tapi bg ubat batuk biase je (preskripsi dr paed) then ok. Klu kami pegi klinik biase, selalu diorang tak suggest utk nebulizer. Mmg tak pnh suspect athma pun...huhuhuhu!

@Telor Power

Tuhlah kan? Mcm ne nak ajar swimming> G swimming pool pun jrg2 sekali. Hehehe...

@fiza

Thts y....sy syukur sgt sbb Aydin cuma dpt mild athma je....

=(

@~~zAnAfAhMi~~

La...kereta rosak ke? Tak pe kak. Repair kete baik2. T nak g holiday, syok. Tak yah nak ngadap kete yg semput. Hahahah!

@miloais milo

Sbnrnya tak lama sgt pun. Tu pun die ngamuk sakan sbb bagi main kejap. Adeh!

@Munnafendy

Sy rs sbb cuaca tak menentu la...

=(

15/3/12

betullah..tiap kejadian ada hikmah/pengajaran.

mcm ni, barulah dpt tau keadaan spital kerajaan kan.

Ya Allah, nasib baik Aydin tak ada apa-apa. Sejuk sangat kot.

15/3/12

alhamdulillah aydin dah btambah sihat kan..mmg kita manusia biasa ada kala rasa geram sbb pcutian yg bukan slalu tergnggu..saya pun camtu..sbb tu org tua2 slalu pesan..

jangan terlalu gembira nnt bduka..

tapi semua tu dah takdir Allah nk uji kita sebenarnya ;)

Tapi muka Aydin happy betul kan Fara? Benda dah nak jadi kan, Alhamdulillah Aydin ok je. Kakal so far mmg ada mild semput tapi kalau swimming tak pernah kena lagi.

kesian kat hero tenit tuu...skrg dah ok...alhamdulillah tak ada apa2 yg bahaya ye...

Ini adalah salah satu cabaran dan dugaan menjadi ibu dan ayah, Farra.

Kena kuat. Harus kuat demi anak kita.

15/3/12

aydin berkubang lama sangat ke jadi punca? apa2 pun aydin da ok kan? alhamdulillah~

olololoooooo shomeeeeynyer

comelnya lah aydin ne kan farah...farah jarang bubuh pic....lhamdulillah..aydin tak perlu tinggal lama di wad..kesian pada anakkan..kak ita pernah dulu..kak diana masa nak masuk setahun...lagi sedih...

kesian dier...harap2 ok laa pasni...comel.kesian dier sakit camtu...

@Pok Amai-Amai

kena kasi besar sikit lagi jer aydin tu...sabtu ahad pun dah memadai dah

Catat Ulasan