9/07/12

macam mana nak menceraikan botol susu dan lampin pakai buang dari anak?

Masuk bulan ini (Julai), Aydin sudah 2 tahun 5 bulan. Sekejapan saja. Tapikan, Aydin masih ketagih minum susu dengan botol puting. Lagi, Aydin asyik jerit minta diapers bila mahu 'yak'. Pening!

Kawan-kawan, macam mana? Ada petua boleh kita kongsi sama-sama tak? 

20 comments

hihi..anak kucing je ade kak.. :p

9/7/12

Anak bujang saya dulu masih minum botol masa umur 4 thn, tapi jarang lah. Pampers plak masa umur nak masuk 3 tahun saya dah ajar potty train.

Tak per lah fara, aydin tak ready lagi tu. Nanti dia akan benti botol sendiri. Klo nak potty train plak memang kena banyak sabar. Blh refer entry saya yg nih:

http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com/2010/01/successful-potty-train-iman.html

Good luck yer fara ☺☺

kasihan pulak kecil lagi lah farah..pampes tu boleh kot...aqil dulu 3 tahun stop dah coz tak ada saiz dah....susu masih pakai botol..arisya masih lagi pakai pempes coz saiz M lagi..susu pun pakai botol lagi...

alamak walaupun ada pengalaman ada 3 orang anak tp akak pun takde petua pasal tu.. sbbnya anak2 akak sampai darjah 1 baru berhenti hisap susu botol.. Diapers tu pulak mak akak yg rajin nak layan tanya sepuluh kali sekejap nak pergi toilet ke tidak.. klu ikut akak agaknya lambatlah anak2 nak berpisah diapers.. he..he..

sapu benda pahit kat puting botol susu. Sekali terkena, dia ok, 10 kali dia terkena, dia serik.

part drypers, kena slowly ajar...paling utama, kena ajar 'beritahu bila nak kencing/berak'..dan masa ni, masih pakaikan drypers...bila dah biasa, takyah pakai during the days dahulu...malam2 kena tunggu dia expert, sebab anak saya dalam sebulan, ada pernah terbabas terkencing..tapi sebab tak suruh dia kencing dulu before going to bed

9/7/12

Kakcik tak boleh bagi nasihat atau petua sebab anak2 kakcik pakai lampin sampai umur 4 tahun!

9/7/12

kita rasa kan, biarlah aydin minum susu dengan botol dulu, sebab dia kecik lagi, infact zara yang nak masuk 4 tahun pun masih berbotol lagi. Zarif dulu 5 tahun pun guna botol, lepas tak guna botol terus takmo minum susu..Kalau dypers lak, kena slowly la dan kena redha gak kalau ada terbabas ke, hehe..ajar dia guna toilet, mulakan dengan waktu siang..Tapi kan, pengasuh saya pun yang ajar anak2 saya tak pakai dypers, tapi bila balik rumah saya pakaikan semula, dasar malas nak bangun tengah malam (jangan tiru saya), sekarang zara masih on off lagi..

9/7/12

sarah off diaper age 3 tahun..slowly ajar dia..tapi tiap jam kena bawa g toilet le...
time malam especially klu dah start ajar buang diaper jgn kasi susu before tido..then kena selalu pasang alarm clock tuk kejut dia kencing..ibu mmg kena korban masa tido hehehe

part susu dalam botol sarah till 5 tahun..ni baru buang botol bagitau kat dia gigi rosak klu asyik botol jek..hehehehe

dik akak pernah buat en3 pasal belajar ke tandas di sini
http://mycutelife-sayangsayangibu.blogspot.com/2012/06/kenagan-melatih-si-kecil-ke-tandas.html

dan pasal botol susu tu, belum berjaya pisahkan sangat lagi, tp antaranya akak belikan bekas minuman yang dia suka bentuk dan gambarnya

9/7/12

fara,
pasal botol susu saya tak berapa nak ada idea sbb anak2 berenti dengan sendirinya..

pasal potty train tu kalau yak tu cuba beli alas toilet bowl utk potty train..tiap kali dia pegi bilik air dudukkan dia atas tu.. yg saya baca dan guna kaedah yg yatiechomeyl tulis kat blog dia guna sticker.. kalau dia yak kat toilet dapat satu sticker.. atau pun bagi something yg dia excited sikit..so that dia semangat nak yak kat toilet.. so far berkesan utk aqil..atiqah saya baru nak ajar potty train..masih malas malas lagi..

9/7/12

aku dah 3 anak..aku pun x igt mcm mana aku buat.tapi botol tu dia benti sendiri.

diaper tu aku ambik cuti monitor berak kencing.sesekali terbabas jugak.kena rajin tanya 'nak kencing tak?nak berak tak?'sampai diorang fed up.hehe

9/7/12

faiz dah nak masuk 4 tahun tp masih menyusu botol..tak kerap,cuma sehari 2 kali je..klau berhentikan dia susu botol,takut dia akan berhenti minum susu..so,biarkan jelah..pasal diaper less,2 tahun setengah ila dah ajar..maybe sebab ila suri rumah,jadi mudah sikitlah..hari ke 3 dah boleh urut dada sikit..hehehe

@Rai

Tq Rai. Bagi anak excited eh? Boleh gunapakai. Train kencing tu senang. Tp nak train yak tu yg pening sket. Anyway, tips ni sgt2 berguna! Nak kena terjah gak blog Yatichomel tu...

maaf tak dapat membantu...takdo pengalaman lagi sebab Mifz lebih muda sikit dari Aydin...;)

Anak kak Nurul yg nak msk 4 thn tu pun lg minum pki botol susu dan pampers plk kat rumah x nak pki lg tp kat nursery still pki x confident dan takut pengasuhnya letih nak bawa selalu ke toilet.

9/7/12

ahmad lebih kurang baya aydin gak rupanya..menyusu botol memang masih lagi la fara..tp potty train tu adala jugak sekali sekala tp bila masuk hari bekerja susah sbb opah jg adik dgn sepupu dia. kalo terbabas nnt susah la opah. rasanya kena smp ahmad pandai sebut kut sbb baba dia rajin bawak pergi toilet tp dia x reti nk bezakan nk pee pee dgn yak. ada ke aritu dia kata buntut gatal sedangkan dia nak yak. ermmm...taktaula camne lagi

10/7/12

rasa2 mcm tak der petua....yg akk ingat sampai dah pandai cakap nak kencingberak baru stop pakai pampers dan botol susu tu dlm 3 org anak..ada yg berhenti awal ada yg sampai umur 5 thn..semua pakat berhenti sendiri jer....

erk...sy tumpang baca tips akak2 kt sini :)

10/7/12

zaman kakak umur 6 tahun baru lepas susu..dan umur 4 tahun lepas pampers..tp si adik cam dgn anak mommy pun..huhuhu..

Tanpa Nama
16/7/12

pantas berlalu..sekali aydin jerit.."nak adikkk mommy...." hehe..

Catat Ulasan