22/07/11

persediaan menyambut bulan ramadhan al-mubarak, bulan keberkatan dan kemuliaan yang ditunggu-tunggu saban tahun....










....bersiap-sedia untuk memahami apa itu makan? Apa itu makanan? Apa itu kenyang? Apa itu sihat?

Tens of thousands have fled their homes, walked for weeks in search of food. Many young children have died along the way. And all of the Somali refugees arriving in Kenya and Ethiopia are exhausted. Between 40 per cent and 50 per cent of the children are acutely malnourished. 

UNHCR

Saya bertindak dengan mengarang. Andai saya dapat menderma walau hanya seteguk air. Apa yang saya mampu hanya berdoa, mensyukuri, menghargai dan menginsafi sempena persediaan saya dalam menyambut bulan ramadhan al-mubarak yang penuh dengan keberkatan dan kemuliaan.

54 comments

Allah... sayu menusuk kalbu. Bersyukurlah kita dikurniakan kebaikan dlm banyak hal. Ada sebahgaian yg kita miliki adalah hak mereka juga....

22/7/11

betapa bersyukurnya kita hidup di bumi Allah ni, dengan segala rezeki yang ada, dengan kesihatan baik, dengan segala kemudahan yang senang dan mcm2 lagi..

moga kita semua akan terus dilindungi Allah swt

aminn

22/7/11

diorang hari2 puasa kan mommy~~kita?haih~

alhamdulillah...negara kita belum lagi ke arah begitu..syukurilah dengan menghargai apa yg kita ada

salam fara!

insap aku tgk gambor2 ni..

terharu..sedih...macam2 perasaan ada..
kalau aku ada kuasa+kederat+duit..
dah aku terbang ke sana... tolong seadanya...

bersyukurlah kita dlm negara ni yg ada kesemuanya...

moga Allah merahmati kita semua..! aminn

syahdu & insaf!!
baru trpikir nk berbuka ape la nk beli ape la..huhu...tq beb!

itu la tujuan berpuasa...mengajar kita supaya bersykur dgn apo yg ado sambil x melupa kan pada yg memerlukan...

*berkenaan modal dalam 400k...ambik loan dr PNS about 80%...pada yg yg nak bukak franchise kedai cermin mata contohnye,tp xdo basic apo2...so kene la g kursus dulu dgn franchisor yg dipilih tu...pado yg ada basic x perlu sudah...pergi kursus dgn PNS je...

Sepatutnya bulan Ramadhan yang mulia ni kita lebih insaf dan mensyukuri limpahaan nikmat rezeki yang Allah SWT kurniakan ke atas kita, masa berpuasalah kita rasa sebagaimana nasib yang menimpa manusia yang kelaparan ,tapi tidak selalunya kita sering lihat bulan Ramadhan dijadikan hari berpesta makanan.

tgk gmbr ni kita patut bersyukur yg kita berada di Malaysia yg penuh dgn makanan..

tak ku tahu tentang di sana jika kamera tiada di dunia. pasti pahit di sana saja yang tahu .. harbinger.

bersyukur lah kita atas segala nikmatNya.....

DI SANA.
DI SINI: promosi tanpa bayaran selama 60 hari! jangan lupa ikuti resipi terkini sepanjang ramadhan! jualan fabrik terkini! hehehee...

22/7/11

Sangat menginsafkan bila tgk
gambar² nih :-(. Sangat bersyukur dgn apa yg kita ada hari nih...alhamdulillah...

22/7/11

Kesian lah tengok mereka... Pernah dapat e-mail juga gambar ini...

22/7/11

terima kasih sekali lagi kerana mengigatkan..:)

hidup ni mestila besederhana

Tengok gambar pun dah menitis airmata..Mcamana keadaanya kalau dapat berada di sana dan saksikan sdiri penderitaan mereka...

Semoga jadi iktibar kpd kita semua..sambutlah ramadhan dgn penuh kesederhanaan..kerana ada insan lain yg lebih memerlukan...

bersyukur walaupun kita rasa ada masa-masa buat kita tak cukup duit tapi masih mampu makan makanan yang berkhasiat tetapi mereka..

rindu gileeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

<3 <3 <3 <3

Marhaban Ya Ramadhan!

@Kakzakie

Andai kita dpt beri apa yg kita ade...

@bujal X

Mereka puasa, menggelisah hendak mencari juadah apa untuk berbuka puasa.

Kita puasa, menggelisah hendak memilih juadah apa untuk berbuka puasa.

@sahromnasrudin

Tapi ada antara kita tidak pandai hendak bersyukur....tunggu bulan puasa nanti.

@PUTUBAMBU

Betul. Andai dpt saya berkongsi makanan dengan mereka. Sungguh saya tak terdaya...

@:: Mrs.Eady ::

Antara persiapa kita sebelum puasa....Puasa bukan bulan kemeriahan kerana limpahan makanan. Puasa mengajar kita erti orang susah di sana....

@Papa Mifz

Betul!

Wow! Modal tinggi juga ya?

@Cik Ina Do do Cheng

Saya sedar, bulan puasa di Malaysia adalah bulan pesta makanan. Tak ada siapa yang perasan akan 'mereka' di atas. Mereka puasa setakat menahan lapar dahaga pada siang hari saja.

@Siti Hajar Masri

...penuh dgn makanan yg dibuang merata.

@Inspirationalefeks

...pahit debu tanah gersang.

@SynicalMind

60 hari atau 120 hari

=p

@fiza

Semoga insaf berterusan...(peringatan utk saya)

@WuMing

Saya tak dpt email pic2 nie. Tapi saya google sendiri.

@Amalina

Sama-sama...

@Fitri Senin

Tapi ada yg mengimpikan kekayaan

@Cik SHiNJU

Saya awal-awal lagi dah menangis. Sedih...entah. Dapat ke saya merasai penderitaan mereka hanya dgn menatap keperitan mereka?

@aizamia3

Saya suka komen bernas awak. Adakala, saya juga kesempitan wang. Tapi syukur alhamdulillah. Saya tidak pernah putus beras dan lauk utk dimasak dan dimakan sekeluarga.

22/7/11

Dah follow balik sini... thank you

fara dia dipecat atau letak jawatan sama je maksudnya orang bangsawan tak suka kes dia mengharamkan pertandingan ratu cantik kat Selangor. orang bangsawan tu tak setuju dorang buat apa je mengaburi mata rakyat .

22/7/11

Inilah sebuah kehidupan realiti yg ada di dalam dunia ini. Syukur dengan nasib kita di sini. Semoga nasib mereka di sana memberi keinsafan kpd kita jua.

memahami erti lapar

23/7/11

hanya dengan visual je pon dah cukop terkesan...

sentiasa ingat mengingati...

sedih tengok gmbr2 .. kita kat msia kalau tak sedap , campak je makanan ke tanah .. isk3

23/7/11

Rakyat Malaysia ni insaf masa tengok masa ni aje.. Karang karang dah lupa.. Jadi elok sangatle saling ingat mengingatkan antara kita.. Kadang juadah di bulan puasa tu gaya cam kenduri walhal yang nak makannye berdua aje.. Last2 perut tong sampah juge yang kenyang.. Haih.. Manusia manusia.. Dilimpahi kemewahan.. Tak mampu pun buat buat mampu sebab ikutkan nafsu.. Patutnya kat dapur tu letak gambar2 macam ni.. Barule insaf setiap hari.. Isk terbanyak idea plak bab ini..
Semoga Ramadhan kali ini kita dapat tingkatkan amalan berbanding yg tahun lepas.. Aminnn

Syukur kerana di Malaysia, mcmana susah..
di surau dan masjid berdekatan ada sumber makanan..
sama2 lah kita mmberkati bulan nan mulia ini..
amin

23/7/11

syukur sbb kita tak kurus keding mcm tu..takyah tgg makanan mcm kat sana (in fact, suka sungguh bazir makanan..)

insaf...

ADE LAGI BEBERAPA DATE AND TEMPAT KOSONG UTK RAMADAN PROMO MAKEUP CLASS DI SHAH ALAM!! SESUAI UTK SESIAPA YANG NAK MELARAM TIME RAYA NANTI! BELAJAR TEKNIK2 MAKEUP YANG SIMPLE , TAPI GLAM TIME RAYA NANTI!
HARGA BIASA: RM150-RM200
SKRG HANYA RM95 SHJ!!!
time: 10:30-3:30pm
WEEKDAYS: 2/8, 4/8,9/8,11/8,16/8,18/8,23/8,25​/8
WEEKENDS: 30/7,31/7,13/8,14/8,20/8,21/8
SMS TO 016-2128740

kat mesia sibuk promote hotel yang menyediakan juadah berbuka...
cina melayu india sama2 berbuka..
harga buffet RM90 per pax..ada gak mencecah ratus ringgit

pastu bila makan tak sedap, komplen bagai nak rak, yang tamak amik byk2, pastu tak sedap, tinggalkan cenggitu je dalam pinggan...
amik lagi makanan lain..bykkk pastu tak abis....

cuba jadi mcm orang dalam gambar tu... sedap atau tak, tak menjadi isu.. yang penting dapat makan walaupun sesuap....

25/7/11

agree dgn nenekpenne! orang yang wat camtu tu takut membazir duit dia bayar mahal2 tu.. jadi dia bazirkan makanan supaya value for money..

kelakar weh...! sempena sambut ramadhan, ofis aku buat makan-makan. siap tempah katering lagi!!!

@SynicalMind

Anggap kenduri doa selamat utk menyambut ramadhan (baca doa sendiri kalau diorang dah mula nak menapau makanan bwk blk umah)

=D

sedih lah pic tu..insaf sekejap..

Catat Ulasan