10/08/11

bila dua kali lima jawapan sepuluh




Mereka kata polis sini jahat.
Pukul orang sesuka hati.
Tapi polis sana baik ke?

Mereka kata penunjuk perasaan sini bodoh.
Mengganggu ketenteraman awam.
Tapi penunjuk perasaan sana bijak pandai ke?

Mereka kata bangsa majoriti sini perkauman.
Asyik nak membezakan darah bangsa.
Tapi majoriti bangsa sana bersatu kaum ke?

Mereka kata Islam di sini benci-membenci.
Asyik suka nak memaksa dan mengata.
Tapi majoriti agama sana pandai menghormati ke?

Liberal atau konservatif. Apati atau mengambil tahu. Tapi nama pun manusia. Siapa yang sempurna?

57 comments

sian kat bdk Malaysia tu...
kne rompak pon da xterdaya nk melawan..da la sorng2..

10/8/11

BBC,CNN Maner...kasi liputan besar besaran la wei..pegi demo depan kedutaan masing2 ke..

memang,kesian kat pelajar Malaysia tu,walau macamana pun tetap terasa dgn kejadian yang menimpanya...

10/8/11

kesian budak tu~beskal kena curik.rahang plak patah~haih~

10/8/11

Bila Liberal Atau Konservatif itu sendiri mengakui bahawa kesempurnaan itu ujud tidak kira dimana sudut dunia ini 2 x lima jawapan nya tetap sama se 10.....

10/8/11

WuMing suka huraian di bawah....Best..

10/8/11

betul

manusia mana yang sempurna

habaq mai

nobody is perfect

eh kesian pulak student tu, dah lah kena pukul oleh perusuh pastu hp dan dompet kena curi....damn u perusuh....

tapi tak pulak media barat kata terrorist kat perusuh tu, cuba kalau orang tu islam, konfirm dikatakan terrorist...

pulang paku buah keras.

nobody's perfect..!

satu jari tunding pada org lain..
4 jari lagik tunding pada diri sendiri..

* kesian betul kat asyraf tu.. mangsa keadaan

Bagaimana mereka buli adik Syafiq tu kesian betul sampai berdarah-darah dan rahangnya terkucil... Sekarang di kota london bergolak macam di Mesir tempohari. semakin teruk. boleh lihat channel 5 (s'pore tv).... dahsyat!!

kesian pelajar MARA tue kan...pergi sana dengan biasiswa MARA tetapi apabila pulang bukan sahaja dengan ijazah tetapi gigi sudah tiada....

Ya Allah,siannye dia,hanya doa je ku titipkan buatnya =(

10/8/11

2x5=10 :)

baca di sini..menarik idea post sinis ni mommy. sy tumpang simpati dgn insiden yang pelajar Msia alami kat sana. cubit peha kiri peha kanan terasa juga.

10/8/11

akhirnya ketemu gambaran.. dua tiga hari ini menempurungkan diri..
pagi tadi tercari apakah punca sebenar meletusnya rusuhan..

boleh citer tak?..

agreed...

hati jadi radang bila baca entry ni tapi.. apa yang mampu kubuat.. hanyalah doa mengiringi mereka yang teraniaya.. moga mereka tabah dalam menghadapi dugaan..

ops.. baru perasan dah tukar header.. maklumler dah beberapa hari tak jengah kat sini.. ;)

x suka rusuhan..x suka kekerasan..sy cintakan keamanan..

fara, saya nak mintak tolong buat header utk kawan saya..dia blogger baru..nnti sy emel kan contohnya ya..ape emel awak ya...emel saya sahromnasrudin@gmail.com

tq

tersenyum baca entri ini. :)

mereka ada masalah persepsi.

biar mereka tahu bila berkata tanpa berlapik apa rasanya....

11/8/11

Sempurna?

Bukan hampir tak wujud... MEMANG tak wujud...

malas nak lawan cakap2 mereka meletihkan dan jijik sekali...cuma satu persoalan 5 ekor lembu itu untuk apa erk?

11/8/11

mmg teruklah.

@.: iEyLa :.

Klu dia melawan, dia nahas...

@hafiz

Diorang lebih suka bt liputan tentang rekod terlaris Lady Gaga!

@Maya Mayana

Siapa yg tak terasa? Saudara seagama dan berpuasa spt kita pula...

@bujal X

Kita jauh beribu batu. Hanya simpati...

@Eye_nee

Diri sendiri yg suka tunjuk hebat dan pandai.

@WuMing

Terima kasih kerana memahami...

@NM02

Manusia kan bodoh. Masih mahu menganggap diri itu sempurna...

@NenekPenne

Pemikiran diorang sudah dihasut syaitan. Hanya Islam bermati-matian menegakkan kebenaran agamanya sendiri.

@delarocha

Terima kasih krn memahami. Sy menunggu mereka membidas entri sy tp masih sunyi sepi.

@PUTUBAMBU

...tapi masih tak sedar diri.

@Kakzakie

Ouh, S'pore tu.....kes iklan 8TV yg sy tak ade perasaan tgk pun digembar-gemburkan....

@sahromnasrudin

Tak apa. Kenangan.

@Afikah Aziz

Itu yg seeloknya...

@leyzajamil

Terima kasih.
Kita merasai keperitan beliau.

@NUR

Spt kes Aminurrasyid...Polis tembak org smpi mati.

@aizamia3

Doakan kesejahteraan mereka.

=D

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

Bila mencintai keamanan, kita kena bertindak mengekalkan ia...

@SynicalMind

Siapa MEREKA tu?

@Bigdaddyz

Bercakap biar mengunci kata.

@RepublicAku

Malas? Tapi mereka sudah membuka ruang yg tidak sepatutnya. itu yg ketara lebih menjijikkan.

Tapi, nak tau apa yg lebih meluat? Pentingkan diri sendiri.

Lembu tu tgl ms utk korban aidilfitri nie. Nak bt rumah terbuka utk gelandangan, org miskin, ibu tunggal miskin, anak yatim, penghuni rumah org tua. Selebihnya, akan dijamu pd golongan sederhana. Dan saki-baki makanan akan diedar pd rumah2 org kaya.....

dah agak dah jawapannya...keh3...

11/8/11

Mintak dijauhkan laa...x mo mesia camni,...mana nak lari

11/8/11

Rupa-rupanya di sana lagi dasyat kejadiannya. Bila negara kita terjadi spti ini seolah2 buruk sangat manusia2 di negara kita kan! Rupa2nya 2x5. Mesti ada sesuatu isu yg mereka tak puas hati yg menuntut ia diberi perhatian

The police act brutal coz sebab da jd riot.
Ini bukannya demonstrasi tp RUSUHAN.
Siap ada bakar sume. Rompakan.
Totally police kene bertindak lebih aggresif depend on situation.

compare than our country, police?
heheeheh (Senyum sinis)
Bertindak ikut suka.
tp x sume polis kita camtu but majoritinya memang urghh!
dari segi servis pun kerek.
Bila roadblock, wat report tak pun
berurusan dengan mereka sume tak mesra dan layan agak langsi!
Apa dorang ingat dah pakai baju polis tu rasa ada lesen nak pukul orang ke?
Anyway rakyat2 marhaen xde pilihan bila ada kes jenayah.
Coz kita hanya ada polis.
Tp peduli apa? kita memang boleh tegur sektor awam.
Sebab gaji mereka public yang bayar not government.
The government just mengurus sahaja.

Wallahualam bissawab

p/s: every country ada pros n cons. So do us. which is gud we shud contohi. gua mengagumi barat dari segi mentaliti. which is from the gud side. And totally lots of gud side yg kita boleh dpt dpd sikap orang barat. No wonder la, pernah ada Ulama dari tanah arab yang cakap 'Someday, orang yg protect Islam adalah dari barat!'
Coz what? maybe today dorang bagus hanya dari segi mentaliti dan fikiran juga sikap. Tapi they lost just soul or iman.

@Paria Perawan

Saya tak tahu nak kata apa. Tapi apa yg saya boleh rumuskan dari komen awak, semuanya bermotif politik.

Dan saya rasa, komen kamu juga berat sebelah. Kamu boleh bercerita perihal polis di sini. Dan kamu sbnrnya tidak ada pengalaman langsung menghadap keburukan polis di sana. Tak apa. Saya faham. Jika kita bercerita tentang politik, memang itulah jawapannya. Saya menghormati jawapan kamu.

@Mommy Fara

:)
well.
guess what?
everything yg kta buat memang x lari dpd politik.
Sebab polis membabitkan tentang pentadbiran dan corak pemerintahan sesebuah negara.
even dalam agama kita sendiri, di tegaskan politik tidak boleh lari daripada kehidupan.
Banyak orang kita sendiri hanya faham POLITIK itu just membabitkan PAS, UMNO or PKR wat so ever.
Dats not true.
Politik merangkumi semua aspek.
No need to be explain coz sure u mesti tau punye.
Other than that, apa yg gua ckp kat atas tu ikut pngalaman.
Everybody ada own experienced right.
But if u said i'm too politics, wat can i say is doesn't mean yg gua pro pembangkang and anti government.
there's a pros n cons.
If u post about Liwat anwar or Rosmah Mansor confirm gua tak kan mencelah dan komen.
bab tu gua x amik port.
Yang ni pun sure mommy tak berminat.
So some of ur topic interesting and I just komen if i knew or got smthg to share dats all.
if topik tu mcm yg gua state kat atas or memang tak tau sure jarang gua nak mencelah.
So if u dont like it just delete it mommy.
Btw gua respect mommy sebab never delete my komen setakat ni.
Vundabar and danke!

Catat Ulasan