8/08/11

mengemis kebebasan suara

A group of men in Johor belong­ing to the “Per­gerakan Pas Tan­jung Piai” have decided to take Inter­net but­thurt to dic­tat­orial levels by mak­ing a police report on a Face­book pro­file by the name of “Mak­cik Haj­jah Sitt Al-Wuzara”.

Ghazely Ayob, who holds the fancy title “Tim­balan Yang Diper­tua Pas Tan­jung Piai” “vice pres­id­ent” in the group says:
Pemi­lik akaun ini dili­hat sangat biadab sehingga berani untuk mem­per­mainkan isu-isu agama.
Sep­erti tiada kesedaran dan rasa hormat. Pemi­lik akuan ini perlu dibawa ke muka pengadilan bagi mem­beri penga­jaran kepada semua agar isu sens­itif sebegini tidak menular,

Basic­ally, the group are a bunch of whiners who can’t bear to see a per­son their reli­gion has forced into Islam, and pre­vent from leav­ing, from stat­ing her utter con­tempt of Islam via the extremely dan­ger­ous action of cre­at­ing a Face­book pro­file and post­ing funny pic­tures ridicul­ing their religion.

Her actions, are so dan­ger­ous, they need to be repor­ted to the police, who will gladly look into the mat­ter of learn­ing about IP addresses, Inter­net cul­ture, and back­tra­cing before arrest­ing a per­son who has done much harm to the coun­try by post­ing crudely funny pic­tures which will trau­mat­ise our allies and empower our enemies.

Right. And I am actu­ally a dragon-breeder.


Bumi di hujung usia.
Nyawa pula bagai telur di hujung tanduk.
Bila tanda kecil itu sudah menjelma.
Hanya menunggu masa sangka-kala itu bergema ke setiap pelusuk.
Hakikatnya, ingatan tinggal ingatan.
Sedang mereka masih dengan pendirian mereka.
Dan kita pula mengubah hala mencemuh agama.
Dan Kaabah seakan menjadi subject-matter mahakarya keji mereka.
Dan Allah SWT dipijak lumat bagai tiada makna.

Mereka menuntut Islam liberal. Dan konservatif membiak generasi keluar agama. Apakah ini tanda? Esok atau lusa bumi akan pecah menghancur manusia?  


WALLAHUALAM

Apa tidak terfikirkah bahawa hipokrasi Melayu dalam menjual agamanya sendiri?


47 comments

8/8/11

Glamer makcik hajjah nih. Org sibuk citer pasal dia. Memang kurang ajar. Klo dpt elok di bunuh jer.

hipokrasi... pada mereka, mereka perlu berhipokrasi waima dengan menggunakan agama sendiri.

sedihkan...

tapi dah tersebar muka "makcik hajjah" tu...

semoga diberi petunjuk...

saya pun tak faham dengan org2 cmni. apa yg derang nk sebenarnya..ke derang ni DAJAL..??

@fiza

Makcik tu glamer sbb die berani bersuara. Tp sbnrnya, masih ramai lagi yang seangkatan dgn dia. Kita je yg tatau.

@SynicalMind

Kenapa perlu hipokrit?

@Noriz sini...

Apa yg kita boleh bt andai muka makcik tu tersebar? Sy andaikan, pasti akan ada campurtangan dari pihak luar. Percayalah!

@Fitri Senin

Diorang bukan dajjal tp hamba dajjal. Maka kita berusaha jauhkan diri dari perang psikologi sebegini. Dajjal memaksa umat Islam secara 'paksaan psikologi' dgn kerelaan hati.

Setelah berjaya menghancur-lumat perasaan umat Islam memang patut tindakan diambil ke atasnya. Fardhu kifayah terletak dibahu setiap umat masa ini. Ada satu yg bertindak selamatlah kita semua kalau tidak kita semua menanggung sama. Allah-huakabar!!

@Mommy Fara
kenapa? aku akan jawab: mereka ni mesti la ada tujuan yang lebih penting daripada memelihara agama. pelihara perut, harta, kroni, kekayaan. kalau tanya mereka: .......ntah, mungkin kita akan dapat jawapan yang lain kot.

makcik nie memang takde agama ke?? huhuhhhh

@Kakzakie

Manusia makin berfikiran liberal!

biar ditimbus bumi hidup hidup makcik nih....

@SynicalMind

Hipokrit utk kepentingan diri sendiri....oooo.

@Mommy Fara
yah, memang perlu. kalau dah nama untuk kepentingan diri, semuanya perlu.

Apa yg lebih penting dlm Hidup sehingga mahu mengadaikan Agama sendiri...Dunia mmg di hujung usia..tua..tak berdaya..

dengan segala apa yang berlaku, tanda tandanya hanya disedari oleh orang yang mahu berfikir.

:) gejala menjadi tabiat .

Islam bukan milik melayu
peace :)

hipokrasi lunatik

9/8/11

WuMing pun ada dengar isu ini sangat kecoh baru-baru ini.

Kadang-kadang terfikir.. apakah faedah mereka buat begitu..

Bukankah berbaik sesama semua insan itu lebih baik.. Tak kira bangsa dan agama..

Hanya perlu menghormati satu sama lain..

9/8/11

bumi sememangnya di hujung usia...

kalau benar yg menulis tu atheis dia x berhak nk persenda agama org lain..dia x nk percaya Tuhan ikut suka dia lah..dunia akhir zaman fitnah dajjal mula tersebar..moga kita semua terlindung dr fitnah tersebut.


p/s: semalam sy bukak pages yg Arlene Tan join tu..mmg menakutkan sbb ramai ex-muslim yg dah jadi atheis sekarang..

@Eye_nee

Bumi mmg tak terdaya. Menangis melihat manusia semakin jauh lupa...

@delarocha

Fikir dan bertindak meluah emosi?

@Inspirationalefeks

Tabiat merubah ketagihan

@Paria Perawan

Mmm....hakikatnya, MELAYU sejak dilahirkan adalah ISLAM. Apa lagi pertikaian yg boleh kita buat utk menegakkan benang yg basah?

@Wan Suhail

...demi kuasa dan wang ringgit.

@bighagenjo

Kenapa sedih?

@WuMing

Kita mmg dah lama buat mcm tu. Tp msg2 hipokrit. Dan skg, mereka burst....perasan tak?

@gedek!

Takut dgn Allah!

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

Bila dia tak nak percaya, kita WAJIB tegur. Bila teguran kita tak diterima maka kita mendoakan....

@Mommy Fara

yup mmg itu hakikatnya hanya LAHIR sahaja tp bkan milik.
Kerana ada juga melayu kristian. Melayu Buddha dan Hindu sejak lahir.
Sama seperti Bangsa arab.
Mereka juga terdiri daripada Yahudi.
Walaupun nabi, rasul dan islam itu sendiri pd awalnya dikalangan mereka tp jelas ISLAM bukan milik mereka juga. Kerana Islam itu milik semua bangsa.
Kalau kita asyik mengagungkan dan canang tentang kehebatan serta keistimewaan Bangsa jadi kita sama sahaja macam Yahudi dan Kabilah arab yang lain.
Banyak peristiwa sbg contoh dari zaman jahiliah dulu semasa dakwah nabi puak atau bangsa bergaduh demi keistimewaan masing2.
Sebagai contoh perletakkan hajarul aswad. Piagam Madinah.
Itu semua pnyatuan bangsa melalui Islam.
Apa yang istimewanya tentang bangsa? Hanyalah warna kulit, asal, bahasa ataupun budaya.
Pokoknya seseorang Muslim itu dilihat dan dihitung nanti PASTI bukan dari BANGSAnya tapi pada Amal dan Imannya.
:)

teruk sgt da makcik tu sesat..gua yg xberpelajaran tgi dalam agama pun takut nk baca blog die..

siap isytiharkan murtad 6jun2011 lg kl xsilap..

tp ic melayu islam...siap penah g haji..

sedih..

9/8/11

dia dah takut skang

habis dia delete benda2 yg berkaitan

stuju 100% ape yg paria perawan comen...kalo kiter berteriak pasal melayu sama seperti israel berteriak untuk bangsa depa..jd berjuanglah atas nama agama..,campak jauh2 masalah bangsa...

berbalik kisah makcik hajjah tadi...serius aku xkisah pon kalo dye xbersetuju pasal isalm..sebab mungkin dye bukan beragama islam..cm cara dye menyampaikan ketidaksetujuan dye 2 salah..xelok la kutuk2..

Dah tiba masanya umat Islam kena bersatu sebelum anasir jahat cam ni menghancurkan kita sedikit demi sedikit.

@punchdrunk lovesick

Komen Paria tu betul w'pun entri atas takde lak cite psl PERJUANGAN ORANG MELAYU!

Komen psl MAKCIK HAJAH tu....mmm. Bukan ke komen ko ada mengatakan berjuang ATAS NAMA ISLAM? Then tibe-tibe ko kate SERIUS AKU X KISAH PON KALO DYE X BERSETUJU PSL ISLAM?

Bukan ke kita sbg org Islam wajib berjuang atas nama Islam dgn MEYAKINKAN org yg tidak bersetuju dan tidak percaya dgn agama Islam?

Even klu dia menyampaikan BETAPA DIA TAK SUKA ISLAM tu dgn cara budi bahasa pun, patut ke kita sbg org Islam berkata AKU TAK KISAH, ITU HAK KAU? Mcm tu ke? Klu mcm tu, baik tak yah ckp berjuang atas nama Islam. Betul tak?

@Mommy Fara
ahahahaha sabar2.
I just dont like the words of
'malay' dalam ayat kata atas
= 'Apa tidak terfikirkah bahawa hipokrasi Melayu dalam menjual agamanya sendiri?'

looks like Islam just for malay.
and sound racist.
its my opinion.
btw nice entry.

hmmm aku perlu lebih lama lagi "melihat" siapa sebenarnya penulis...aku sukakan seseorang yang menulis secara menongkah arus...

@Paria Perawan

"Apa tidak terfikirkah bahawa hipokrasi Melayu dalam menjual agamanya sendiri?"

Racist? Mmm...rasanya kena faham dgn lebih mendalam maksud ayat tu. Ok. Klu msh tak dapat, biar sy interpretasi sendiri ayat yg saya karang tu....

Orang Melayu sendiri yang suka memperlekehkan agama Islam itu hingga membuatkan bangsa lain menggelakkan kita dan mengejek-ejek ISLAM kerana KITA ORANG MELAYU yang remeh!

Racist dari segi apa? Cuba jelaskan. Sebab masih kabur. Saya menegur orang Melayu tentang sikap konon mengambil berat tentang agama. Tapi apa yang ada?

Klik siapa yg menulis artikel atas sekali tu. Dia mempersendakan orang PAS! Ini bukan politik semata-mata. Tapi maruah agama Islam sendiri. Cuba faham!

Cari maklumat hingga ke akar umbi. Cari sebab hingga ke lubang cacing sebelum beri membidas dan beri pendapat. Saya tidak melatah. Tapi saya sedih sebab belum tahu apa-apa dah menghukum. Belum tahu apa-apa, dah salah faham. Paling menyedihkan, membidas org tapi seperti menepuk air di dalam talam!

Dan sekarang, baru saya faham. Kenapa di kalangan kita masih belum mampu menerangkan kewujudan Islam dan Allah itu sendiri pada orang yang tidak mempercayai langsung apa itu AGAMA! Setiap perdebatan pasti akan berakhir dgn ORANG MUSLIM yang akhirnya bersumpah seranah, merendahkan maruah sendiri dan mengaku kalah!

Saya tidak defensif dalam hal ni. Saya tidak melatah. Saya tidak marah. Saya sentiasa rileks. Tapi saya menggelabah bila generasi muda sekarang makin berani menuntut pemikiran liberal! Dan generasi terdahulu yg konon konservatif lebih banyak yg bodoh. Mulut bising menjerit, mengutuk org. Tapi hapah satu benda pun tak jalan!

@Mommy Fara

Hahah
Tak kata nak membidas.
Tak menghukum.
refer to my previous komen pun
'Islam bukan milik melayu'
then to ur words dat only
'"Apa tidak terfikirkah bahawa hipokrasi Melayu dalam menjual agamanya sendiri?"
did i said smthg wrong about entry for the whole topics?
I said only bout MELAYU.
Then also ckp 'nice entry'
kat atas.
Tu bukan sinis or perli.
coz gua fhm apa yg momy fara nk sampaikan.

Like i said b4 i dont like the words of MALAY or MELAYU.
My question is why using the words of Melayu bila berkaitan Islam?
Dats all.
Once again takde komen tu nk menghukum sesape.

Ok i know y mommy said 'Orang Melayu sendiri yang suka memperlekehkan agama Islam itu hingga membuatkan bangsa lain menggelakkan kita dan mengejek-ejek ISLAM kerana KITA ORANG MELAYU yang remeh!'

tp hmmmm....

p/s : racist doesnt mean yg i babitkn kaum lain. Coz i just wondering y anywhere and everywhere bila ada prob sahaja mesti nak ckp MELAYU, CINA or INDIA bila smthg shit happened. Nama bangsa mesti up punya! But i dont said yg other country x racist. But haih. Y kt Malaysia my beloved country mcm ni? Once again, I really like ur point of view even berbeza pndapat. There's smthg I can get and makes me wondering from ur entry.
Dats all mommy fara :)

@Paria Perawan

Ada byk lagi isu berat patut kita pandang. Main point sy adalah golongan atheist yg menghina Islam. Saya tak mahu meleretkan lagi isu lapuk spt komen2 kita yg terdahulu. Saya muak. Dari kita berdebat tentang Melayu, elok kita berdebat tentang Islam dgn golongan atheist spt yg sy highlight di atas....

Itulah perjuangan Islam yg sbnr. Bukan berdebat dgn saudara seagama tentang Melayu. Saya bosan dan muak.....

@Mommy Fara

hmmm
I think others topic bout religion u already said.
And some of ur point I agree.
So I dont wanna talk bout religion.
coz wat?
Cakap psl murtad dan atheis kat Malaysia ni x ke mana.

Punca daripada ORANG MELAYU ramai MURTAD adalah daripada sikap jahil MELAYU sendiri yang terlalu berpegang pada ADAT.
Ini antara salah 1 mengapa ramai MELAYU murtad.
Dah pernah dengar penjelasan Paderi MELAYU mengapa dia MURTAD?
Pergi buat research kalau belum.
Tapi kebanyakkan yg didengar dr penjelasan mereka adalah kerana keliru tentang ADAT dan ISLAM.
Ini hasil daripada orang tua - tua yg banyak menjaga pantang larang ADAT.

Kemudian, apa nak heran dgn kes murtad kat MALAYSIA?
Pergi refer perlembagaan kita kat mana termaktub dlm list yg betul betul mempertahankan islam?

Refer to perkara

1)akta 559 (Jenayah Syariah kuala lumpur) - Murtad x menjadi kesalahan di wilayah persekutuan.

2)perkara 11 perlembagaan Malaysia - hak kebebasan beragama.

So gua ckp melalui akta di atas tu lah yg banyak menghalalkan MURTAD di Malaysia. Macam kes LINA JOY. Siapa yg tahu kes dia? Orang kita hanya tahu nak balun sebab dia murtad lah apa lah. Lepas tu yg terbaru nak kaitkan AMBIGA dengan kes murtad sebab dia sokong tindakan Lina Joy. Weh! Kes Lina Joy tu kat Mahkamah bukan sebab dia nak murtad (pd sape yg tak tahu) tp sebab dia nk gugurkan nama Islam dlm My Kad. dia dah murtad lama dah yg jd isu ADALAH psl status Mykad. Takde kene mengene dengan AMBIGA. Gua ckp ni bukan nak backup AMBIGA. But y gua highlights AMBIGA? Hanya kerana government nak tutup kelemahan mereka jadi they show their fucking finger to point some1 dat can cover up dia mistake and kelemahan. Wat the...
FYI Bagi rakyat Malaysia yg beragama islam yg mahu menukar status agama dalam My Kad perlulah mendapatkan surat kebenaran dari Mahkamah Syariah. Then, peguam Lina Joy mencabar perkara 121 (a) dengan perkara 11 seperti yg dinyatakan di atas dan di tambah lagi dengan Enakmen Syariah di seluruh Malaysia yang membenarkan orang ISLAM menukar agama sendiri pada umur 18 tahun ke atas.
Jadi kita mahu salahkan siapa?
atas kelemahan sistem perlembagaan kitalah mereka ini berani mencabar ISLAM melalui undang undang yang digubal oleh?
jawab sendiri...

Wallahualam bissawab.
p/s: Bila sebut pasal Murtad kat Malaysia tak payah heran sangat. Sebab undang - undang kita dah .
Itu baru 1-2 kes yg dihighlights.
Kalau ikutkan mahkamah syariah dah beribu kes mereka luluskan utk Murtad.

So kesimpulan dpd komen sy yg kt atas tu adalah :
Sebab undang2 kita mengikut cara sekular maka tak perlu heran kalau BUKAN ISLAM memperlekehkan serta mencabar AGAMA kita melalui MAhkamah.
Mereka BUKAN ISLAM apa mereka tahu pasal QISAS dan HUDUD?
Jadi mengapa perlu salahkan mereka?
Kita sendiri yg tak laksanakan hukum Islam.
Begitu juga kalau BANGSA sendiri yang menghina ISLAM.
Sama sahaja.
Pemahaman tentang hukum ALLAH itu masih ramai lagi yang keliru.
Bila dulu PAS canang pasal QISAS dan HUDUD maka si PARTI DACING sibuk berkokok pada BANGSA LAIN YANG BUKAN MENGANUT ISLAM pasal bahaya hudud sebab potong tangan!
Apa jahilnya?
Cuba momokkan hukum islam kerana pesaing politik mereka.
Haih nak ckp gua pandai agama takde. Ini basic sebagai Islam. Tapi gua masih ingat belajar time sekolah dulu and oleh sebab atuk gua adalah bekas kiyai masjid.
Hukum hudud boleh dirujuk dalam Sural Al-Maidah ayat 42 kalau tak silap.
Walaupun aku lupa ayat tu bunyi macam mana tapi maksudnya lebih kurang 'Jika orang kafir datang, maka putuskanlah di antara mereka atau berpaling dr mereka'

wallahualam bissawab.

p/s:nak tahu lebih boleh tanya ustaz or pakar agama beb.
Tak berani nak cakap panjang takut salah. Sebab dah tak ingat psl ni sangat.

@Paria Perawan

....walau mcm mane pun, kite mst kena berckp psl RELIGION. Walau murtad dan atheis tak ke mana. Kena juga bercakap. Klu seorang bercakap, seorang akan mendgr dan bercakap jugak. Kalau ramai sudah ckp, maka perkara ini pasti akan boleh reveal dan bia semua org tau! Takkan kite nak diam aje tunggu org lain reveal kan utk kite tentang kes2/fakta2 yg awak ceritakan tu? Takkan kite nak duduk menganga tunggu org lain suapkan ape yg dah jadik pdl org Islam kat Msia nie? Kenapa mst biarkan isu ini?

Spt mana awak dan kwn2 perjuangan awak menuntut pemimpin yg bersih, apa salahnya kita menuntut supaya ISLAM terpelihara?

Sy tak perlukan hujahan fakta dr awak. Lantak kes Lina Joy atau Ambiga (ternyata terang dah terheret kisah politik), kita berdiri, kita laung dan kita pelihara agama kita sendiri? kenapa kuta tak nak ckp psl agama dan kes murtad nie? Sbb tak ke mana? Sdgkan awak sendiri pnh bg bgtau, kita mati membawa agama. Bukan benda lain. Dan bukan politik.

Mgkn awak sudah tau, generasi skg nie (yg tak kenal adat pun) pun sudah mempersoalkan tentang apa itu ISLAM? Hingga yang sudah pndi menghafaz dan menafsir al-Quran (krn beliau fasih berbahasa arab) pun kini sudah keluar dari ISLAM kerana tidak percayakan agama. Tidakkah itu menyedihkan? Dari kite menjerit cerita tentang politik. Pk kan nasib agama sendiri. Klu bkn di sini, di dunia. Apa sudah jd? Kenapa huru hara di London? Sudah tentu kerana kaitan ISLAM.

MESTI BERCERITA TENTANG AGAMA APATAH LAGI ISLAM. INI BUKAN BERKENAAN HUDUD SAJA. GENERASI MUDA YANG SUDAH KHATAM DAN HAFAZ SERTA PANDAI MENAFSIR PUN SUDAH TIDAK PERCAYAKAN ISLAM. HINGGA MEREKA KATA KETURUNAN ADAM ITU ADALAH KETURUNAN SUMBANG MAHRAM. HINGGA MEREKA KATA ISLAM ITU ADALAH AGAMA WUJUD DARI MIMPI MANUSIA. TIADA TUHAN. TAK SEDIH KE?

P/S - Tak de sbb sy nak delete komen awak. At least, ada fakta yg saya tak tau, akhirnya sy tau....

Catat Ulasan