21/10/11

jaga dan besarkan anak sendiri!

Dia menghantar anak-anaknya ke kampung untuk dijaga orang tuanya sendiri. Dia cuma akan datang menjenguk anak seminggu sekali. Dan rutin berlangsung hingga ke hari ini. 

Sesusah mana hendak mencari rezeki keluarga, sepayah mana hendak menguruskan rumahtangga, sesukar mana hendak membahagikan masa; berkorbanlah dan besarkan anak dengan tangan sendiri. Simpati anak yang dahagakan kasih sayang kita, kasihani orang tua yang sudah jenuh membesarkan kita (walau mereka rela)

Duit boleh dicari di mana saja tak kira masa.

38 comments

ye betul..even fit dok dgn family kdg2 memang ada rasa segan sebab banyak nyusahkan derang.

good!memberi ku semangat utk menambha anak!

tang jaga anak-anak ni yang selalu buat sy dalam dilema.....

my fren, bercerai..anak 3 orang
antar anak suruh mak dia jaga kat kampung
sekarang mak dia sakit selama 1 minggu makanya 1 minggu jugalah dia tak datang pejabat
mak dia dahlah tua, uzur pulak..
anak pulak 3 orang semua lelaki..lasak pulak tu
rasanya elok cari alternatif lain utk jaga anak2 dia tu...

21/10/11

Ada makna nih ☺☺

NI mcm hantar anak kat kampung soh parents jaga.

sy yg sgt dilema satu ketika dulu..


antara nk kerja sbb nk balas jasa mak abah yg dh anta masuk u dgn kasihankan anak kalau kerja terpaksa letak bwh jagaan pengasuh..


at last sy pilih anak..

21/10/11

Sebab masih ada tempat nak disandarkan Fara. Macam kakak sebelum boleh berdikari lagi dah tak ada emak. Kena guna maid - tiga anak tapi macam-macam ragam maid kakak dah rasa....

Tula fara kalo rasa dh suntuk sgt mmg nak buat kat SR je. Tu semlm kami mkn kat bangi je. Ehhh bila nak jmpa ni???? Deepavali free??

21/10/11

setuju dengan entry uols ni...

tapi macam iols pun - anak2 mak mentua yg jaga... harap2 lah - boleh juga tercapai hasrat tu secepat yg mungkin...

emm setuju...rasa sgt seronok dan puas membesarkan anak dgn tgn sendiri

dpt lihat kali pertama dia merangkak, jalan jatuh, sebut perkataan pertama...semualah

ada pengalaman masa anak yg sulung smpai umur dia 1thn 1/2 tp duduk sebumbung dgn mertua dia krg faham ada diploma tp tk nak kerja...last2 saya hntar dia masuk taska...Alhamdulillah dpt juga kerja tp mcm rindu nk jd surirumah blik...hehe

21/10/11

Teringin sangat nak anak2 24 jam di depan mata.

21/10/11

aku pun rasa dah banyak menyusahkan keluarga.
harga barang pun semua dah naik sekarang.

21/10/11

@Fitri Senin

Fit lain kes kot. Serumah sekali dgn mereka. Ada org, anta anak kat kmpg. Kita kat bandar laki bini bekerja. Jumpa anak seminggu sekali. Saya tak suka mcm

21/10/11

@:: Mrs.Eady ::

Wow! Sy bg semangat ke?

21/10/11

@lily abd ghafar

Sy pun anta anak ke bbysitter. Tapi tdk sesekali anta anak ke kmpg!

21/10/11

@NenetPenne (NP)

Susah klu kita terlalu bergantung pd mak kite je. Bila ada mslh, kita yg susah akhirnya.

=(

21/10/11

@fiza

X mgkn sy akan anta anak ke kmpg. Bialah sy susah kat sini.

21/10/11

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

Sy kagum awk. Bkn seme org mampu bt keputusan mcm nie. Sedang awk juga dtgnya dr pendidikan yg tinggi. Tp awak juga meniaga kan?

21/10/11

@Kakzakie

Cerita akak sama dgn cerita kakak di tmpt keje sy.

21/10/11

@Fitri Senin

Hiks! Deepavali free tp hubby keje. Takde transport nak g ke mane2. Huhuhuhu!

21/10/11

anak zue yg tua dijaga oleh mak sendiri smpaikan dia bukan pnggil atok..dipanggilnya mak.
bila zue pindah umah sendiri..2 anak..jiran depan rumah yg jaga..pun mereka pnggil mak juga.
sampaikan cuti sek..haris tetap nak gi rumah mak jaga dia.

21/10/11

@miloais

Jaga siang sbb kite keje tak apa. Bukan jage siang mlm.

21/10/11

@Maya Mayana

Kerja je, timba pengalaman. Rindu sbb bertemankan anak kan? Suami sy jaga anak sehari, pastu klu die g keje esoknya...dia da start rindu kat anak.

Hiks~

21/10/11

@AziE

Sy pun mcm tu tp sy tak mampu!

21/10/11

@Juno

Brg naik tu tak ley nak kate pe!

21/10/11

bagi la orang tua rilek.....

SETUJU!

21/10/11

Jangan mengharapkan org lain.

setuju. Susah senang kita sefamili bersama. tak sanggup berjauhan.

21/10/11

leh tahan tak tido dgn anak ek...

sya keje jauh sket je dh nangis...huaaaaa

21/10/11

saya setuju.... anak2 perlukan kasih dan sayang kita.. duit yang banyak tak beerti tanpa kebahagiaan...

21/10/11

kesian kalau nenek kena jaga cucu2 yang masih kecil..

dahlah mak kita besarkan kita, anak kita pun nak suruh mak kita juga jaga..jangan tahu beranak saja..poyo! kalau macam tu baik jangan beranak pls...

21/10/11

mcm melepaskan tanggungjawab je kan kan kan

cik ina belum update satu cite hal yg sama.

kebetulan yg jaga anak dia tu (SiA) cik ina kenal.

dua laki bini tu ada sorang anak, dia suruh SiA jaga, hujung minggu baru dia ambik. emak budak tu bukan keja out station,tapi tak nak boring kat rumah sebab suami gi mancing.sebenarnya mak budak tu ada affair ngan lelaki lain.

mak budak tu dah janji ngan siA nak bayar RM500 sebulan, tapi bulan ni dia bagi RM400 je. Oleh kerana SiA marah sangat ngan mak budak tu , hari-hari dia maki hamun budak tu siap tolak-tolak kat dinding. Lepas tu ngan bangganya cite kat mak saudara dia kebetulan keja satu opis ngan cik ina. Cik ina dengar je, kalau dah lebih-lebih sangat, cik ina nak buat report.

Kesiankan nak seronok anak jadi mangsa, SiA plak sebabkan nak pakai duit tak lama lagi nak beranak, nak gak jaga budak tu, tapi sanggup maki hamun. boleh marahlah dengar cite cam ni.Apalah budak 2 tahun tahu.

Betul tu, susah senang biarlah anak kita membesar depan mata.

Kita sendiri mendidiknya.

header tu stylo la fara...

betul tu sendiri bikin sendiri jaga...heehee

24/10/11

setuju! ssh sng biar kita bersama dgn anak2. setiap saat melihat mereka membesar di depan mata, bersengkang mata siang dan malam, sakit pening mereka kita yg jaga! kalo sekadar menjenguk pada hujung minggu, alangkah ruginya :(

25/10/11

Sya tak de anak lagi. Tapi bila ada rezeki itu, insyaAllah sya akan asuh dan besarkannya sendiri.maklum la i ni tak kerja. Mr suami pun dah pesan awal2 supaya anak2 bukan dijaga oleh nenek/ pengasuh. Biar kita yg usahakan sendiri

Catat Ulasan