12/10/11

potensi berduit - tayang nokia n9 ataupun samsung galaxy s II!

Dia dah separuh mati menahan sakit. Duduk, sakit. Berdiri, sakit. Serba-serbi tak kena. Malang, tiada seorang kakitangan hospital punya inisiatif untuk membantu. Cuma yang terpacul dari mulut mereka;

Ada medical card? Deposit wad harga dia sekian-sekian.....

Alahai, hospital swasta! Alahai, rakyat Malaysia. Alahai!!!!!!

P/S - Mereka (kakitangan hospital swasta) sudah diajar untuk melihat potensi pesakit berduit dan pesakit tidak berduit. Kasihan.

60 comments

MF: satu realiti yg tidak dapat disangkal langsung...sakit pening mati hidup belakang kira, yg penting mau bayar sama cash atau tenyeH duit plastik!

12/10/11

Money talks = kapitalis...

12/10/11

Erm..memang tak patut..

12/10/11

saya assume yang sakit tu berduit tapi penampilan papa.he~~lenkali kena pakai baju polo la~he~~

setuju!!letak berikat-ikat dulu astas meja baru diaorg akan beri layanan 1st class!!

Kalo pesakit itu beruang (berwang)...garenti dia ada duit!

12/10/11

Sekeping Kertas Punya Harga Diri Begitu Tinggi Berbanding Nyawa Insani...Pilih Ikut Kemampuan atau mmg tidak akan dilayan...Ini Realiti...

12/10/11

BETUL LA TU.. MEREKA SWASTA.. DUIT KEUTAMAAN MEREKA.. YANG PESAKIT PULAK, KALAU TAHU TAKDE DUIT, BUAT APA PEGI HOSPITAL SWASTA.. HOSPITAL KERAJAAN PUN ADA... :)

Duniawi sgt la diaorg ni, hilang nilai insani.

BTW Fara, merujuk kpd komen anda baru2 ini*chewah* mmg ramai yg putus sahabat krn gurau senda yg 'over'. Entry KC tu pun berpandukan pada kisah benar.

hmm setuju...terpaksa pilih gomen jugak :)

ohh kalau kamu suka yg dulu mungkin kamu juga suka yg ini..tekak lain2 =)

12/10/11

Semua benda pun pakai duit. hatta hal2 perubatan. Di mana2 pun skrg kita kena ukur baju ikut bdan sendiri lah jawabnya.

sy ke hospital kerajaan jer..x mampu ke swasta..

kita dinilai berdasarkan penampilan..itu hakikat...

12/10/11

Bila duit lebih tinggi nilainya dari budi pekerti inilah jadinya

12/10/11

nilai nyawa kita berbeza. dibezakan dengan kad plastik.

12/10/11

ermm jadahnye... haihh tu laa dye malaysia

12/10/11

selamat dah amik insuran!

12/10/11

gitu lah dunia kite skang..huhu

nak uat style amerika gak, no money no talk...

huhu...

takut ney klu jadi kat kite sndiri kan...

Ummmm...sekarang ni cmni la Fara. Nak bagi service pun ikut gred. Kalo kita byr murah service ala kadar.

BTW saya setuju dengan pendapat Fara pasal Bahasa ni. Skrg pun ramai dah ibubapa yang menghantar anak mereka ke sekolah cina.

Saya suka English tapi takdela sampai nak cakap bahasa english berabuk. Do u think adakah sebab kita pernah dijajah Inggeris tu sebab kita taksub dengan bahasa tu. Masa time jajahan Inggeris hidup rakyat kita tak melarat sangat. Bila time Jepun menjajah tak pula kita nak agungkan bahasa tu..

Saya respect Negara yang sayangkan bahasanya. saya pun sayang bahasa melayu ni cuma ntahla sekarang ni bahasa kita banyak dirojakkan even bahasa kebangsaan sendiri.

Kesian.. kena pegi hospital kerajaan jelah nampak gayanya.

satu keperluan yang terpaksa...

tapi medical card ni memang la bagus bila sakit tapi x berbaloi

12/10/11

tak patut tak patut...celaka betol

12/10/11

Betulllll, setuju sangat². Sumanya double standard. Yang berduit & bergaya di dahulukan, yg sengkek & selekeh di kemudiankan. Kalo amik bilik yg high class, layanan mcm tuan puteri, klo amik yg 4 bedded, layanan ala kadar saja. Mak dah kena nok.

Syukur sbb company ada bagi kemudahan insurance untuk staff.

12/10/11

hmm..lumrah dunia..tp kan better ambik insuran medical card nih...mmg sgt membantu...ada plan serendah rm100 sebulan...time2 duit xde jatuh lak sakit kos lak tinggi contohnye...medical card cover...

12/10/11

duit adalah segala galanya...

sinikal tapi relevan

hospital swasta cekik darah, cik ina duk tiga hari je RM3,500 , hospital tu tahu yang compeni bayar, dia check semua tak relevan. tanya kat opis dia punya bil, terkejut yang tak relevan ngan penyakit pun dia check, janji dia habis RM3,500 yang compeni bayar.dia tahu kita tak akan kisah sebab tu bukan duit kita yang compeni plak tak akan tanya dorang.

13/10/11

@Lady Windsor

Tapi ade di kalangan kita msh suka sgt nak memanjakan diri di wad spital swasta, kak!

13/10/11

@gedek!

Tp rakyat gak yg menyokong....

13/10/11

@missbby

Ish...ish...

13/10/11

@bujal X

Hahahahahahah!

13/10/11

@:: Mrs.Eady ::

Tau x pe!

13/10/11

@ahmad humairi

Beruang kanibal tu cikgu!

13/10/11

@fairus

Konon wad spital kerajaan tak de class. itukan mentaliti sesetengah masyarakat di negara kita...

13/10/11

@kakchik@ella

KC, masih wujudkah nilai insani di kalangan kita?

13/10/11

@Maya Mayana

Sy ade 2 pilihan, gomen atau swasta. Sy pilih gomen.

13/10/11

@Maya Mayana

Rasa same eh? Wow! Tak sbr nak g!

13/10/11

@mekar

Lagi bgs ukur dulu badan sendiri. Kang tak ckp kain, sape yg merana?

13/10/11

@sahromnasrudin

Betul, sahrom!

13/10/11

@SM

Aku cuma ada beg plastik. Terang2 aku mmg tak layak g spital swasta.

13/10/11

@nurkaloi

....itulah ORANG Msia. Hiks~

13/10/11

@NuFaN

Kena ada disiplin byr!

13/10/11

@mamaNoriz

Awak, dah jdk pun kat negara kite.

13/10/11

@Fitri Senin

Lari topik dari entri atas;

Kita berbahasa rojak sbb terlalu sibuk nak mencampur-adukkan ckp omputih dgn melayu.

13/10/11

@Hana Soffelia

Spital gomen takdehal punye! Hiks~

13/10/11

@RepublicAku

Kenapa nak terpaksa? Kan ade option gomen?

13/10/11

@merahitujambu

Nape tak berbaloi?

13/10/11

@Waqheh

Mmg celaka! Ciss!

13/10/11

@fiza

Klu ade company yg cover. Klu tak de? Hiks~

13/10/11

@Papa Mifz

Wahh! Papa Mifz mcm agent insurans la.. Hiks~

13/10/11

@delarocha

Nak guna jamban pun pakai duit.

13/10/11

@Cik Ina Do Do Cheng

Cik Ina, kat tmpt sy....org Melayu, diorang lgsg tak cover utk spital swasta. =(

13/10/11

pilih kasih betul!!

13/10/11

kannn???
double-standard betullah..

biasa lah hospital swasta...duit lah segala-galanya...mahal dah tentu...

14/10/11

tak pernah lagi merasa situasi macam tu dan moga dielakkan dari berlaku.. kesian pada mereka yang terpaksa berurusan dengan kerenah polisi begitu di hospital swasta..

oh.. teringin nak samsung galaxy SII tapi rasa macam nak terjah terus ipad ke galaxy tab ke.. hikhikhik.. selera tajam betul sekarang ni..

15/10/11

MF,
inilah dikatakan negara maju..

Catat Ulasan