15/12/11

fiksi si pembenci

Kelapa gading berhias duri,
Renek senduduk berbunga cina,
Mengapa benci menjadi diri,
Sedang hidup tidak sepanjang mana.

Bubur nasi berjeruk lobak,
Sudah dengan si kelapa muda,
Handai sejati susah ditebak,
Usah seteru mendabik dada.

Menetak kayu dengan si parang,
Bilahnya tajam terkena kaki,
Bahagia kamu tak diganggu orang,
Bahagia orang mengapa didengki?

Teguh nyatoh kayu pancang,
Memikul papan terkebek-kebek,
Bila ditegur mulut melancang,
Hati orang tahukah robek?

Menggoreng pisang kerak berpipih,
Sambil berzikir tangan bertasbih,
Mengata dulang paku serpih,
Mengata orang dia yang lebih.

Menyepuh emas berbadan helang,
Mengukir jati berbentuk duri,
Menepuk air ke dalam dulang,
Terpercik mengena wajah sendiri.

Habis bersalin wajib berpantang,
Takut bentan tak tahu menanya,
Bukan menegur semangat lantang,
Hidup di dunia entahkan esok akhirnya.

30 comments

fara pandai berpantun..sedap dan pedas!

15/12/11

pantun ke3 - ke 6 memang cheqna suka....=)

15/12/11

Jenuh melangkah dibelantara
ruang lingkup terasa perih
hidup ini persinggahan sementara
buang yg keruh ambil yg jernih

mendalam benar maksudnya...

15/12/11

wowww.. gurindam untuk si pendengki dan yang suka busuk hati... terbaikk...

Rasa macam nak share plak dalam FB saya.. ehehe

15/12/11

fara buat pantun ni ke? sedapnya semua punya maksud tersendiri..

15/12/11

pandai fara berpantun.

15/12/11

pantun ke-3 tu fevret saya~he~~

15/12/11

Wow...pandainya berpantun, dlm masudnya tu ☺☺

setuju dgn kakzakie....
biarlah yg berniat jahat tu dpt balasan yg sepatutnya daripada Allah..

org kata, kalau ada org yg benci kat kita sbnrnya dia jeles sbb xdpt jd mcm kita... =)

15/12/11

jangan buat yang sia-sia
bertambah parah kudis dan luka
memang sudah tradisi manusia
diri sendiri baik belaka

15/12/11

buang semua sikap buruk dalam diri..
baru betul2 kita manusia..

bawa bekal pergi membajak,
datang senja baru kembali;
pantun di jual terlalu banyak
tak tahu mana hendak di beli.

sila lawati blog ini untuk berpantun sepuas-puasnya ..

http://puecorgxret.blogspot.com/

15/12/11

amboi... nak balas tak reti.... bagi yang pakar KAK ZAKIE jerla yang balas... hehehe

erk...ok faham2...pandai betul berpantun...:)

suka nyer dgn entry nie!

sedap.hehe

15/12/11

ciptaan sendiri pantun nih?? berbakat..

wah kelass ko jah! pandai gi;le berpantun paling best yang no 3 tu.....

saya nak buat pantun 2 kerat pun tergaru garu kepala! :P

15/12/11

pantun ke-5 je yg sya penah dgr..

lain2 cam kabur tpi mmg pedas ni...huhuuu

fara..kak ita like....

terbaikkkkkkkkkkkkk.........

15/12/11

@mamaNoriz

Pantun ke-5 sy sertakan dgn peribahasa yg kita semua mmg familiar dgnnya..

=D

15/12/11

WAH.. SUDAH BOLEH MASUK KUIZ MARI BERBALAS PANTUN...

ni mesti wakil peringkat negeri dlm b'balas pantun masa sekolah dulu kan...

saya cuma tau pecah kaca pecah gelas je huhuhu..

Berakit sampai pergi ke pekan
Hajat diri membeli ikan
hidup ini banyak dugaan
kita hadapi dengan senyuman

:)

sory kalau pantun tak kene..hehe

MF, biarkan si luncai terjun dengan labu-labunya...

timang tinggi tinggi
sampai langit angkasa
kita hidup bersandar budi
beralas bahasa
bertutur biar enak
bercakap biar sedap
teruskan berblog macam biasa
anggap saja ia seperti sepotong duri di tengah jalan
terkait di kaki, buangkan saja, terus melangkah...

cik ina tujukan pantun ni kat tuan blog tut tut yang sentiasa rasa tak puas hati pada cik ina sekeluarga .boleh ke fara : )

pantun ke 3 tuh pasal hasad dengki dikaitkan ngan tajamnya si parang bagai disiat2 hati kesakitan yang teramat..huh fara..terbaekk pantun nih!

Catat Ulasan