1/02/12

bank

Konsum bank Islam atau perbankan Islam di Malaysia sama seperti kita masuk dalam satu restoran yang tidak diketahui status halal haram. Tapi orang tetap nak konsum sebab mungkin; tak ada pilihan atau main terjah tanpa rasa was-was. Jadi, bagaimana?


17 comments

1/2/12

hmmmm..berfikir...

memang x pandai komen dlm hal ni. Sbb no status la

1/2/12

x de pilihan

insyaAllah..sy yakin bank Islam di Malaysia halalan toyyiban....sebab tue loan krete saya amek Bank Islam...

aihh berat juga ni.

1/2/12

eh..kalau bank islam bukan maksudnya memang halal ke? kurang jelas..

Ada masanya kena singkir sifat syak, dzhan dan waham bila menjalani hidup dlm dunia yg dikelilingi bukan semuanya Islam...

1/2/12

Berat gak nih. Mungkin salah satu sbb tak der pilihan.

1/2/12

Assalamualaikum Fara

kita ada Mufti yg telah dipertaggungjawabkan
kalau mereka Lillahitaala
bergunung2 pahala mereka perolehi
tapi kalau disebaliknya....

sekiranya ada Ulamak yg mempertikaikannya...kita kena hindarkan

Ada hadith Rasullullah saw '' Jika ada sesuatu perkara yang meragukan engkau, maka hendaklah kamu tinggalkan kepada yang tidak meragukan''.

Maksudnya : kalau was-was, lebih baik tinggalkan :)

Utk layman macam saya yg tiada ilmu tinggi tentang muamalat Islam, melanggan servis bank yg katanya syariah compliance sudah memadai..at least ada usaha...

masih gigih belajar..
dan suka saya anjurkan, dgr lah slot Ust Dr. Zaharuddin di radio Ikim setiap rabu jam 5pm, sot muamalat Islam.

1/2/12

KENA PERCAYA DAN YAKIN...

yang penting yakin, tapi kalau dah terang2 nampak ianya sgt meragukan dan tak halal. angkat kaki dan tak dtg kembali dah

saya sring tertanya2..
tapi apa pilihan y ada??

kan sekarang pinjaman ada pilihan pinjaman konvensional dan pinjaman Islamik, kalau dah Islamik kita percaya je le, kalau x sepeuhnya, pihak yg bertanggujawab tu le perlu jawab sebab kita ni hanya rakyat marhaen...

ada ustaz kata, atas faktor darurat dek kerana tidak ada pilihan lain, maka tidak salah memilih perbankan islamik yang kelihatan masih belum sepenuhnya bebas riba' (tidak kiralah apa jugak istilah yg digunakan).

itu ustaz kata, iman kata lain... (",)

ada kebenaranya ya.fara..kak ita maybank aje..tetap di hati senang,dan mudah...

Catat Ulasan