22/02/12

where did i come from?

Katakanlah anak kita membaca dan melihat ilustrasi gambar dalam buku Where Did I Come From?. Tiba-tiba mereka bertanya; Mommy, kenapa 'be-bird' dia ada rambut? Tapi 'be-bird' kita takde rambut pun? Macam mana agaknya kita nak jawab ye? Ada sesiapa berani berikan jawapan bernas?

Where Did I Come From? adalah sebuah buku kanak-kanak yang mempunyai ilustrasi lengkap bentuk badan perempuan dan lelaki dewasa termasuk kemaluan dan bulu ari-ari.

Sengih.

45 comments

22/2/12

"adik punya bebird takde rambut sebab adik kecik lagi. ha, apa lagi adik nak tanya?" kataku sambil mengambil `buku teks' itu dari tangannya...

22/2/12

be-bird dia ada rambut sebab dia dah boleh terbang. be-bird yang takde rambut tu belum boleh terbang. Boleh jawab macam tu? Tambah pening pulak budak tu nanti! :(

sebab bebird orang yang belum dewasa memang tak ada rambut..nanti bila dah dewasa, rambut pun tumbuhlah...
rambut pulak tak boleh simpan panjang... ikut hukum islam, kena trim..

can arrr???

22/2/12

LOL...klo saya pon tak tau jawapan apa nak bagi. Tapi buku tu memang tak sesuai lah. Saya yg dewasa nengok pon rasa malu.

22/2/12

bagitau je yang hal yang sebenar tapi berdasarkan fakta dan ilmu sains laa..rasanya dengan budak-budak sekarang memang tak boleh tipu..

Tanpa Nama
22/2/12

senyum simpul ler nad..hihih

kalau acik pun tak tau nak jawab apa..malu

jawapan nya : cakap jer, itu lagi 20 tahun baru mak beri jawapannya. kompom dia tak tanya bila usia nya dah meningkat besar

22/2/12

GULP!

22/2/12

paling2 akan ckp..org dah besar mmg ada bulu2 hahahahaha..

klu budak kecik ckp camtu le..klu ngan yg dah sekolah tu akan ckp kang kat sekolah akan belajar tentang semua nie..ttg bulu2 yg tumbuh..ttg lelaki pmpuan...tapi klu kecik lagi mmg jwb camtu jek..tu pun ada soalan lagi dari si kcik..napa nak kena tumbuh..taknak tumbuh boleh tak hahahaha

Tapi anak kakak dah tahu tau Fara sebab dlm ensaiklopedia ada tunjuk. Anak lelaki kakak tak ada pengalaman anak perempuan senang sikit. Lagi pula kalau dah sekolah agama masuk darjah dua dah belajar bab membatalkan wudu' dan solat ada...

Tapi bab buku ini Fara siap tunjuk lelaki-perempuan dok bertindih tu apa ke halnya?...Memang tak patut diedar memandangkan keadaan sekarang remaja tambah berani dgn didikan agama kian culas...

Salam,
LF bagi laluan untuk orang lain jawab.

@SM

Hahahaha! Konon bile dah amik buku teks tu, budak tu ley lupe la nak tny soklan len lak?

@kakcik\

Kakcik, bhy jawapan Kakcik tu. Lagi byk nak menanye kang. Hahahaha!

@NenetPenne (NP)

Err...boleh kot?

@fiza

Mmm...untuk kanak2 yg byk soal, mmg tak sesuai. Hahahah! Actually, usaha penulis tu mgkn bagus tp tak kena gaya pemikiran manusia seluruh dunia. Tak semua org berfikiran luas.

@Huda

Betul. Mmg ptt bgtau ape yg sepatutnya kite bgtau!

@Acik Erna

Sengih jelah ek?

@Telor Power

Hahahaha! Awat 20 thn? Hahahahah!

@Tanpa Nama

Takkan senyum je Nad?

@Juno

Big Gulp ke? Hahahaha!

@sisdee

Hahahahah! Tak boleh la nak. Kena tumbuh gak. Sebab bulu tu degil! Hahahah!

@Kakzakie

Utk kanak2 yg masih kecil...maybe tak sesuailah. Entahlah eh...hal2 masyarakat nie, payah gak nak bercerita kan?

Saya jawab esok lah.

Nak pikir dulu malam ni apa jawapan terbaik..boleh gitu ? kehkehkehkeh

kontroversi buku ni kan...

rasa cam nak cari lak...hihihi

tpi sorok baekkk punye jgn smpai anak jumpa...huhuu

err...kalau saya pun akan garu kepala dulu...

ouch! that's a tough question - so what's the answer? share share!

anak akak pun ada tanya, tapi nenek dia lekas2 simpan buku.. bukan buku tu, tapi buku dari Jabatn Kesihatan, memang jelas ilustrasinya.. kekadang terfikir hal ni lucah atau minda kita belum terbuka untuk bercerita hal sebenar pada anak2, sebab tu bila remaja, mereka nak cuba semua dan nak rasa semua sbb x diberitahu sepenuhnya semasa kecil?

yg peliknya yg pergi lepas tuh knpa..apedah

ha..br boleh komen


td sy dtg baca tp x boleh komen


sbb dia dh besar jd haruslah bebird tumbuh rambut, adik kecik lg jd bebird adik botak hihi

22/2/12

gi tanya babah..mama nak nengok drama vanilla coklat..huahuahua..

part tu yg payah kan kena plak budak2 skang dia ske berimaginasi.boleh nk bgtau tp kena susun ayat betul2 la...tp tu la ayat camne ek...

siapa penulis buku tu? camana boleh terlepas kat Malaysia...nanti baca kat suratkabar lah...usaha membaratkan generasi akan dtg...

cik ina nak tulis komen pun malu.misalnya ditanya cik ina terangkan yang perkara yang sebenar
tentang struktur fizikal manusia : )

Mmg tak sesuai sgt buku nih kat pasaran malaysia

buku tu dah ditarik balik kan..?

23/2/12

sangat tidak sesuai..

23/2/12

teros meraba-raba bulu....

(janggot, OK!?!

23/2/12

aku jawab 'jap umie nak masak.nanti umie jawab'hehe

23/2/12

CAKAP SAMA ANAK.. APECELOP TOK... ;)

(PS.. ANAK SAYA SEKARANG DUK CAKAP TU JE.. APECELOP TOK..)

susah juga nak terangkan..bebudaknya lagi banyak kita terangkan ,lagi banyak soalannya....pening nak jawap tu farah..

yg 'melepaskan' buku itu adalah bongok...errr...jgn ckp kt ur son mcm tuh...hihihihih

24/2/12

Sama macam misai dan janggut lah. Dah besar baru tumbuh kat muka..

erm..camana nak jawab tu ye?
akan datang punya buku kanak2 mcm mana la rupa?


hurm.

Catat Ulasan