13/04/12

saya pilih dan suka komen ini!

Saya dapat komen ini bila menulis cerita ini.

Klik

Cuba faham dan selami hati mereka yang tak ok ini....

33 comments

13/4/12

YELAH MANA ADA ORG SKER2 MEMINJAM TANPA SBB KAN..

lumrah pinjam memang mcm tu...
pinjam kat bank pun ada bunga
orang berniaga mesti mau untung maaa...
beli barang kat courts mammoth pun kalau bayar ansuran lain harganya... tak nak bayar lebih, sila beli cash..
memang pinjam dgn along tak dibanned dari pegi oversea sebabnya dia kasi ke kubur terus kalau tak bayar hutang..tak pun dicari lu sampai lubang cacing...kalau diri sendiri tak dapat dicari, keluarga dicarinya... tu lagi horror..

dari pegi obersea tu apa kata duit tu buat bayar loan?

13/4/12

aku baca je ;)

humm...

anak kito pun terpaksa pinjam gak
dah jurusan tu mahal sekali
nak wat camnekan...itupun gomen
dah bayarkan hampir separuh :)

I m totally agree with Pretty write.. unfortunately that PTPTN tu macam sesuatu yang wajib kalau nak sambung belajar.. unless u ada parents yang mampu untuk menanggung segalanya-galanya..

alamak, cian dia...huhu

sya pun tak prihatin perasaan mereka sbb sya dikelilingi dgn kwn2 yg loaded tpi stil suka2 mintak loan tu then saje liat byr....huhuuu...

cuba terjah blog ariffshah.com

13/4/12

apa maksud kau `tak ok' tu?

mari selami hati mereka..

@azzey

Klu sy tau...

@NenetPenne (NP)

PTPTN actually bukan bank. And bukan jugak Courts. PTPTN adalah loan utk org yg tiada pilihan.

Actually, dia tak nak pun pegi oversea. And takdelah kate better pinjam duit dgn Ah Long. Die cuma bagi perumpamaan je. Heheheh.

Kan elok if pinjaman utk org yg tiada pilihan itu dibantu dgn hutang yg cuma hutang aje? TAk pe hidden charges? Mmm...

@Ati Masrif

Alhamdulillah. Byrkan jugak. Yg tak dibayar ape2 tu mcm ne ye?

@ogyep yummy mellow

Yes. Unfortunately....

=(

@SM

Ape kate ko try terjah entri aku b4 nie?

No komen sbb masa KC study PTPTN tak wujud lagi tapi lately byk dgr complain dr mereka2 yg tak puashati. Kesimpulannya, PTPTN harus dikaji.

Eh .. kata tak komen? hehehe.

13/4/12

agak-agak kenapa zaman sy belajar dulu ada pelajar blh dpt biasiswa atau pinjaman dari JPA..tp zaman adik-adik macam fara dah takda ya?


mungkin kerajaan dah x mampu kot..ramai sgt yg pandai belajar sekarang..


mungkin ptptn ptt dihapuskan..dan rsnya sekarang ada skim simpanan masa depan utk pendidikan..ntah apa namanya tu sy dah lupa..dulu rajin kot iklan kat tv keluar

13/4/12

Assalamualaikum Fara

ptptn dah masuk isu politik...he he

13/4/12

member umah saya pun selalu mengadu... huhuhu

dah pinjam,then bayar...sonang jer...tak payah mengeluh...
papa mifz pun bukan orang senang...dulu belajar guno duit sendiri...bekerja sambil belajar...ado alternatif lain selain selain pinjam2 nih...

kebetulan akak br berbual dengan ex-student .. dia blajar sampai form 3, sebab akademik x ok, dia berenti dan semalam akak jumpa di ofis sekolah sebab dia nak tt pengetua untuk mohon ptptn,..akak tanya amik course apa, automotif..RM25k!! hanya untuk sijil.. dalam hati akak, berbaloi ke, mampu ke dia bayar, dia bukan dr kuarga senang dan dia bukan budak pandai.. tp tuah manusia sapa tahu kan? mungkin rezeki dia lpas blajar dapat kerja dan mampu bayar... tp yg akak curi2 dengar dr luar, pengetua reject borangnya sebab dia belum isi lagi borang dah minta tt!! dalam hati akak, isi borang pun x pandai.. apa lagi nak bayar RM25k??? mampu ker.. kesian dia dan ramai lagi rakan senasibnya...

13/4/12

1st time bayar PTPTN dulu.masa interest 3%.terkejut tgk statement.bayar rm100.bunga rm60.pokok jadi bayar rm40 je.bila nak abes utang.saja la habaq buat sesapa yang xtau why ptptn disamakan dgn ah long.

semuanya along juge, mana ada yang bagi pinjam tak nak untungkan, hurmmmm.

13/4/12

Tambah skit. Yang tahan, bayar tetiap bulan pun cam xluak hutang tu. Pasal ada interest dan caj perkhidmatan lagi. Tu yang tak tahan. Depa bercakap depa tak merasa. Kami yang merasa ni yang menanggung akibatnya.

Dah graduate bukan leh seronok dapat keje je. Kalau dapat tapi menanggun bebanan hutang. Tu tak masuk lagi hutang rumah, keta, personal dan hutang kawen. Hidup kaya dengan hutang je. Sampai mati hidup berhutang.

13/4/12

PTPTN lebih kpd BISNES yg mengambil kesempatan ke atas keperluan pendidikan.

mmg betul, yg tak amik loan PTPTN atau pinjam sikit..mmg tak merasa & sukar faham.

Fara...dah 2 kali akk jengah sini drp tajuk ptptn tu sampai ni......taktau nk komen apa. Apa yg akak tau, asal pinjam, wajib bayar balik sekalipun berganda2. Pinjam skit byr lebih......haa..yg lebih tu mereka jwb kt sanun nnti.

Salam Fara,

Pada kak ani pulak, rasanya PTPTN ni ada juga jasanya.

Sekurang2nya anak orang yang tak mampu dapat sambung belajar di IPTA dan IPTS. Taklah macam dulu2, kadang2 tu ada mak ayah yang terpaksa jual tanah untuk membolehkan anak sambung belajar.

Biasiswa pulak kalau dapat pun mungkin lambat, semester pertama belum tentu dapat. Banyak benda2 yang kena dibayar dulu ketika mendaftar masuk.

Kadang2 tu ada ibubapa kena jual lembu/kerbau (cerita betul ni) nak bayar duit permulaan anak masuk universiti.

Dengan adanya PTPTN sekurangnya paling tidak kena bayar RM200 dulu untuk wang hemat diri, yang lain tunggu duit PTPTN.

Dengan adanya PTPTN kita nampak anak2 melayu kita yang tak berapa kaya /tak kaya dapat menyambung pelajaran di IPTS. Kalau nak harap mak bapak memang tak merasalah nak sambung belajar di IPTS. Nak masuk IPTA tak layak.

Yang menjadikan orang marah pada PTPTN, ialah 'interest' yang dikenakan kepada pelajar. Apa lagi pelajar IPTS (memandangkan yuran belajar di IPTS mahal berbanding IPTA). Mungkin kalau tak ada 'interest' pelajar tak rasa terbeban sangat. Bayar pinjaman saja.

Tentang penambahan dana mungkin Kerajaan boleh cari alternatif lain. Tak payah harap duit dari 'interest' untuk menambah dana PTPTN.

Maaf kalau ada yang tak setuju dengan kak ani.

14/4/12

along ptptn...gua nekad takan bayar...selagi tidak ada jln tebaik bagamana utk peminjam bayar..kos pentadbiran yg cukup haramjadah..sebulan 25ringgit oooo...

14/4/12

Aigoo..komen siapa 2?ahah em0si oh..dalam memahami ada jugak yg tak paham pun..haha..tq k.fara..

btul...hny org yg dalam situasinya baru fhm...

15/4/12

Pada saya, kalu kita berhutang tak kira dgn kawan ke, dgn family ke, dgn bank ke, dgn PTPTN ke...memang wajib kena bayar. Masalah cik pretty ni krn dia tpaksa tanggung sekali hutang + interest (yg hampir 1/2 nilai pinjaman dibuat)... Memang botak la kepala nak cover semua tu.

pst : kalu rendahkan sikit kadar intrest tu macamana??

As salam Fara yg dirindui...

Okay, lama tak jenjalan sini, seronok nak baca entry kamu ni tp nak bg komen kena berfikir...kekekek... ;):)))

Kalau tanya sy, sy pun masih ada hutang dgn PTPTN, dah cuti pjg ni tertangguhlah bayarannye..huhuu... Tp mmg balik nnt tekad nak bagi settle.. Kata hutang byk sikit kenalah bayar jgk... W/pun menjerut leher interest eh, bkn kos pentadbiran ye tu...hehehe...

Masa sy belajar degree dulu tu xcukup pun nak guna duit loan utk beli hp canggih tau... saya siap pergi kerja part time lg... buat freelance accounting... sb apa, duit xcukup! Byk nak pkai duit bile belajar... dan saya menggunakan 100% duit loan tanpa mengharap duit pama (papa & mama), sb kami bukan org kaya...huhuuu.. Biasiswa pulak xpernah terfikir nak mintak...vongok kan! hehehe...

Dah berhutang tu wajib bayar w/pun gaji secoet...takut di akhirat kelak nnt PTPTN cari kite kat pdg masyar... takutttt... :(

Sy tak percaya PKR akan mansuhkan PTPTN sb apa kena kaji balik, ms PTPTN ditubuhkan siapa menteri kewangannya????

Jd walaupun gaji sy ciput, sy bayor gaklah sekurang-kurangnya RM50 sebulan... Pejam mata jelah... Pssst... Pengalaman bekerja dgn agensi kerajaan... tips di sini, as long bayor brp shj (RM10, RM20, RM50) asal bayar insya'Allah xblacklist! percayalah...;)

It's normal, politician menangguk di air yg keruh... Negara kita bukan kaya seperti negara norway yg boleh memberikan segala2nye percuma kepada rakyat mereka tp perlu ingat, betapa tinggi pulak taxes & ntah ape kebenda lg yg mereka perlu tanggung...

Ramai org buat personal loan & loan2 lain sb tu liat bebenor nak bayor hutang dgn gomen salah satunya PTPTN... Lepas tu ramai lak dok cucuk sana sini...

Saya tanya diri sendiri, saya guna duit rakyat utk belajar... Gaji yg saya terima hasil dr penggajian saya sy dulu yg dibiaya oleh PTPTipu or whatsoever... Apa sumbangan saya pd negara yg dicintai ini..???? Takpelah sy bayar duit yg sy gunakan itu utk org lain pula gunakannya... Malas nak fikir kalau salurannya itu nnt betul atau tidak yg penting hati sy tenang... Benda2 lain tu di akhirat nnt, di padang mashyar nnt jawab lah ye... (,")v

16/4/12

ramai orang salah faham dengan isu pokok PTPTN ni. cadangan tu bukan bermaksud nak mansuhkan terus. tapi memperbaiki sistem sedia ada yang jelas menyusahkan terutama dalam pengiraan faedah yang ntata membebankan.

bukannya nak mansuh terus. tu la bahana kalau tengok tv3 banyak sangat. hahahaa!!!

16/4/12

sbb itu perit lah sedikit bg akk ni Fara...akk tak beri siSulung tu buat pinjaman takut2 nnt dia tak boleh nak bayar...biarlah perit sikit...tp bg yg betul2 tiada kemampuan terpaksa lah buat pinjaman...cuma harap2 pihak berwajib kaji semula kadar interest pinjaman tu...

bagus juga komen ne kan..betul juga..mana ada org pinjam suka2kan..mesti bersebab..kalu org kaya tak kan nak pinjam..dah tentu org yg kurang berkempampuan....

Catat Ulasan