5/06/12

kaya

Saya ada seorang kawan. Anak Datuk. Datuk pencen. Pernah berniaga. Tapi lingkup. Bukan sebab Melayu mudah lupa. Tapi sebab pegangan agama. Datuk kata, tak apa. Hal duniawi, tak ada yang kekal jua.

Ingat senang ke nak bersaing dengan orang Cina ( free thinker)?




27 comments

Sikap dengki, cemburu, iri hati tak puas hati sesama sendiri.. bila menguasai diri boleh menjatuhkan bangsa itu sendiri..

Dalam mengejar dunia, walau pun banyak duit, berkat Allah jangan pernha dilupa.

5/6/12

sapa2 pun kalau mula berniaga mesti akan rasa jatuhnya..lama2 nanti ok la kot..

tu betul farah.....bila org melayu berniaga banyak PHD(perasan hasat dengki).....

adat berniaga...ada pasang ada surutnya.

tapi....majoriti mmg kaum cina yang pegang betul2 dalam dunia berniaga ni

Saya respect + tabik spring kat Datuk tu. :)

Ramai macam tu, belum apa apa dah lingkup.

5/6/12

bukan mudah..tapi tak mustahil.. insya allah..kalau terus berjuang melayu pun boleh..

mmm...

kalau nak bersaing dgn bangsa lain maka kite kene ada 'sokongan'. tak wajib, tapi 'sunat muakad'. :D

bukan susah kalau pandai manage.ala lgipon cina kan suka main bedal je.

adat berniaga mmg mcm tu.kene la berhati2..ilmu mesti ada..pegangan agama wajib ada...

5/6/12

adat berniaga kadang kat atas kadang kat bawah cuma jgn mudah putus asa

macamana ek cina berniaga..sampai melayu tak boleh nak compete..hurmm..bidang biznes ni banyak cabaran..mcm ada kisah someone tu biz dia maju tapi rupa2nya dia main benda lain kat belakang..haiya..biz makan pulak tu..

rasanya bab hasad dengki ni semua bangsa dan kaum ada
hanya bangsa kita - menyalahguna kan rasa hasad dengki tu... tabur fitnah - kutuk dan paling tak bleh tu - siap berbomoh2 lagi...

kaum lain - dalam berdengki2 tu - tetap juga depa perbaiki diri - menambah baikkan bisness supaya lebih maju dan berjaya dari saingannya...

memang la...cina mana peduli halal haram ni semua..semua rembat je.sape cepat dia dpt..

tp kita, yg penting keberkatan.

eh, sbnrnya cina pun pcaya gak kat keberkatan tau...sy rmai kwn cina kat opis ni.semua suka main nombor..selalu menang & bukan sikit2 tau..mmg ribu2 pnya. tp diorg xkan guna duit tu utk rolling business sbb pcaya duit nombor tak berkat...nnti bisnes lingkup..

nak bisness kena ada penasihat yg boleh dipercayai....mcm datuk tu...:-)

Akk boleh bygkan tingginya Fara, mendongak akk.

Kan? jiwa harus kental nk berbisnes ni.

5/6/12

melayu mudah lupa, nak cepat kaya,
iri hati hasad dengki,
bila lingkup padan muka,
baru sedar diri, itu pun kalau sedar lah, kalau tak sedar buat lagi.

(Pantun kerat-kerat)

ya, soal berniaga, nak bersaing dengan free thinker macam org cina dan India memang payah...

Kita org Melayu Islam ada pegangan dan had2 tertentu.. Org2 Cina ni semua peluang dia nak ambil. Tak peduli halal dan haram. Riba keuntungan semua dia sapu. Tu sebab jenis perniagaan macam banyak penindasan. yang kaya makin kaya, yang miskin jadi melarat..

Bersyukur kita jadi Umat Islam.. Islam itu indah untuk semua.. Besederhana dengan hal keduniaan. Yanng penting berkat ukhrawi yang kita cari...

5/6/12

NAK MENIAGA KENA ADA ILMU..

Sesetengah melayu je mudah lupa..

keje dgn free thinker pun susah..mereka cukup tk gemar kalau kita ucap "insyaAllah"

entry yg awak baca tu bukan kisah saya..tp kisah seseorang yg rapat dlm hidup saya...

orang asing yg dtg msia pun maju kaya raya macamana?

Fara!

As salam Fara,

Syukur masih ada org kita yg pernah menjd 'kaya' tp tdk berpaling hatinya (kufur)... Rezeki ALLAH dimana-mana, apalah sgt harta dunia & kekayaan yg sementara ni... Kirim salam dgn Datuk tu ye :))

Biarkanlah org kafir tu, kita pun tahu kesudahan mereka kan...

Doa pd ALLAH semoga kita terpelihara & jgnlah dipalingkan hati kita setelah mendpt cahaya kebenaran :)

mereka terror berniaga sebab mereka pandai reka teknik berniaga...

Catat Ulasan