26/07/12

bonus raya

Semalam, bertepuk sorai kakitangan kerajaan bila PM umumkan bonus. Saya bukan pekerja gamen tapi tumpang gembira saja. Walau apapun kawan-kawan, belanja cermat ya. Maklumlah, kita kalau raya tak sah kalau tak sakan. Mesti nak tempah baju baru. Mesti nak beli balang kuih raya baru. Mesti nak beli langsir baru. Mesti nak beli kasut raya baru. Mesti nak peruntuk duit untuk kuih raya sendiri, emak dan emak mertua. Mesti nak peruntuk duit untuk balik kampung; petrol RON 95 dan tol. Mesti nak peruntuk duit raya untuk orang tua, anak-anak buah dan adik-adik sendiri. Bila nak raya, dan-dan itu jugalah nak kena perbaharui cukai jalan pula. Belum masuk peruntukan untuk servis kereta. Maklum, kampung bukan sebelah rumah saja kan? Eh, saya cakap tentang diri sendiri ke? (Garu kepala)

Pagi ini bila saya buka kotak komen, ada pula komen lucah Anon. Baca saja perkataan lucah, terasa macam nipis saja pahala puasa saya untuk pagi ini. Tapi tak apalah. Terima kasih Anon sebab menambah bilangan pengunjung unik. Jangan risau, saya maafkan awak ya?

Oh, ya! Kawan-kawan perasan tak yang lagu raya sudah rancak dimainkan di mana-mana? Hebatkan? Nak nyanyi jugalah; ♫ Bila tiba Hari Raya! ♫ Semua insan bergembiraaaaaaaaaaaaaa! ♫ Tetapi bagiku, hanya kesedihan....(Eh? Sedih?)

39 comments

26/7/12

saya pun baru buat post pasal ni.. tumpang sekaki en.hb punya..

nape sedih plak.. beraya kat tempat yg tak best di hati ke nanti (nyibuk je kan)

26/7/12

BONUS? GOMEN? WHAT CAN I SAY....? JUST YAHOOOO.... :D

farah, header tu sgt menginsafkan....

ye, sy juga perlu renew roadtax n insurans dis month, perlu servis kereta dan perlu semuanya apa yg farah tulis.... aiyaiyaiyaiyai...

awak sgt positif farah!

26/7/12

kenapa cheqna macam x berapa semangat je nak sambut raya ni??
*musykil*

26/7/12

tumpang gembira juga.. : )

happy tuk pekerja2 gomen..
rezeki tuk org yg keje swasta mcm sy ni pasti ade..hiks..
lagu raye xlame lagi mesti kuar kt radio plak. :)

alhamdulillah rezeki tu..hehehee..
thn ni saya balik ke Labuan raya di rumah mak mertua :)

kamu?

26/7/12

awal lu nyanyi lagu raya fara..hahaa..sonok la depa dpt bonus raya...

apala si anon puasa-puasa pon nak carik dosa..


kenapa sedih fara?


sy hepi somi bg green light tukar sarung sofa :))))

26/7/12

bonus tu bukti keprihatinan pemerintah. marilah kita bersyukur sambil mencongak berapa harga ayam karang.

sebelum puasa lagi aku perasan kat maju junction dah siap gantung hiasan raya.

26/7/12

tu lah..tahniah jugak utk pekerja gomen..bagi yg bukan gomen tu.. lebih2 lagi kena jimat sbb tunggu gaji je.. :D

Bykkan nak fikir bila nak raya nie.

26/7/12

Tumpang gembira utk mereka juga.

26/7/12

errmmm, lepas dpt bonus dan gaji bulan 8, 6 minggu baru dapat gaji bulan 9. Masa ni lah nak kena guna duit-duit tu semua, bukan berhabis di hari raya, pada pendapat saya la... kalau tidak, mahunya sambung puasa ganti dan sunat selama 6 minggu. hehe

syoknya dengar org dapat bonus ni..

26/7/12

alhamdulillah rezeki...pada saya yang penting raya ni dapat bersama-sama dengan keluarga tersayang!!

26/7/12

yang kerja swasta ada jugak kot yang dapat bonus..heheh..
tapi bonus banyak mana pun kalau ikutkan hati bab berbelanja ni bagi berapa pun tak cukup kan??beringat2 je la...

26/7/12

Alhamdulillah kan pd kawan2 yg keje gamen....betul kata kamu..berhemah menggunakan duit...bersopan dlm berbelanja...bertertib dalam keinginan dan paling utama..BERTEGAS menangani nafsu....

syukur pada yang dapat.. pada yang tak dapat nanti raya pergi kat rumah yang dapat mintak duit raya.. ;)

psstt: lagu raya best dengar bila lagi seminggu nak raya.. ;)

psstt lagi: a'ah pergi PPUM berdua je dengan dak Nuha sebab kakak n abg dia sekolah.. ;)

As salam Herda,

Penutup lagu raya...huwaaa! Sabar jelah...huhuhuu....

Raya tahun ni save budget! waaaaa boleh gitu...heheheee... saya buat muka simpati je kat hubby!

Sedihlah tgk gambar header tu... alahai...tiap kali masuk sini mesti nak meleleh airmata ni...isk3...

raya jgn sedih2, dik

alhamdulilah farah..betul tu raya ne semuanya duit...nasib baik untuk aqil cuba baju melayunya aje tak beli..untuk arisya dah sudah siap..sekarang untuk kak diana aje...

betul tu, kita tumpang gembira je kan!

26/7/12

tumpang hepi utk kawan2 gomen.aku sama la ngan ko ;).tapi dapat bonus ke tak..raya tetap raya okey..

Alhamdulillah.. akak dpt merasa bonus utk hari raya nanti.. tp betul tu, tak kira ada duit ke takde duit ke, kesederhanaan paling penting.. wah.. dah dgr lagu raya ye.. akak belum dgr lagi tahun ni.. mgkn sbb tak keluar kot.. Selamat berpuasa..

tahu jer dapat duit raya nanti macam2 dah plan..hehe..tapi kita orang private tengok bos la caner nt..huhu..

untung la orang gomen..aku yg keja swasta ni...telan air liur jer...

aduiii sentapnye rasa tgk header akak... T.T

*bonus? swasta lah!

adik beradik PM dan wife seorang pun takde yg kerja kerajaan...tapi ayah PM pesara tentera so dapat la jugak bonus tuh...alhamdulillah...:)

26/7/12

...bila dugaan datang bertandang mood nak raya terus hilang...tapi tetap sambut jugak kan walaupun dengan persiapan yang serba kekurangan

26/7/12

Kita pula di beri tugas untuk bayar TAX...

27/7/12

saya & suami tak telibat dgn bonus ni..syokle org gomen.

saya dh buat bajet utk belanja raya, fuh..pening tengok angka. paling byk bajet duit raya utk org tua & anak2 sedara. baju/kuih sikit je.

*blog saya dah set, anon takleh komen.

ooo ada gak terbaca ada kat blog im kelantanes2 anon bg blog lucah kat member dia..awak ker fara?huhu..apalah si anon nie bulan2 puasa buat kerja tak senonoh plak..sabo2.

tang bonus2 mmg kena berhemahlah guna

Kepada yg sesak memang membantu walau sekadar 500 ringgit Fara. Tapi harapnya bukan ada udang sebalik batu..

27/7/12

Alhamdulillah..dapat rasainya..INSYALLAH akan berjimat cermat...yea ke dah ada yg mainkan lagu raya...

saya keje swasta.

sengih je boleh? :D

Tahun ni kena keje, so tak de mood raya...:(

hahah samalah kita.saya bukan org gomen jugak tpi tumpanglah gembira...ekekeke

31/7/12

Hmmmm.... (keluhan pekerja swasta yang membayar cukai)

Catat Ulasan