30/07/12

logo hari merdeka


Dalam banyak-banyak keluhan tentang 'dahsyat'nya logo Hari Merdeka 2012, ada juga yang memberi pendapat; Kenapa nak bising-bising tentang logo Hari Merdeka tahun ini? Syukurlah apa yang kita ada! Kadang-kadang, perumpamaan; Biar muka hodoh, jangan otak bodoh pun boleh digunapakai juga.

Masa zaman belajar dulu kalau saya persembahkan logo seperti di atas pada pensyarah saya, dah tentu-tentu saya kena cemuh terang-terangan. Bukan setakat nak kata logo Hari Merdeka, malah nak cipta logo untuk kerepek ubi pun mandatori kreatif! 

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr. Rais Yatim menjelaskan, tiada logo rasmi digunakan bagi sambutan Hari Kemerdekaan ke-55 tahun ini, melainkan logo 1Malaysia seperti sambutan pada tahun lalu.

Beliau berkata, sambutan Hari Kemerdekaan kali ini menggunakan tema “55 Tahun Merdeka Janji Ditepati".

"Bahan hiasan yang dipaparkan oleh sesetengah pihak setakat ini hanyalah paparan selingan bukan logo rasmi," katanya dalam satu kenyataan.

Rais berkata, akan ada beberapa bahan promosi lain dipaparkan menjelang Hari Merdeka 31 Ogos dan Hari Malaysia 16 September.  


BERNAMA

47 comments

30/7/12

aik, hari tu dia jugak yang bagitu ini logo rasmi. puuiii...!

30/7/12

Terus terang - kakcik tak nampak 'cantiknya' logo itu! Berselerak bagai orang hilang arah. :(

30/7/12

ayat cover ke tu..tengok ramai orang hantar komen ke wall fb ds najib.. jangan buat tak reti je pendapat rakyat..nanti bila da pilihanraya rakyat memilih..hehehe..

dengar kata lagu merdeka yg rais yatim cipta tu pun teruk kena hentam..hihi..

logo kali ni rasa mcm carca merba pun ada.moga kite semua diberi peluang utk merasa kemerdekaan kali ke 55 kali ni :)

HURMM...

Entahla....saya rasa itu dah jadi banner...tahla.

logo yang mengundang kontroversi...
bersyukur atas nikmat keamanan yg kita kecapi hari ni..

30/7/12

maka dgn ini aku nak buat 55 permintaan pada najib..

30/7/12

SUSAH MAHU CAKAP... TAPI MEMANG NAMPAK BIASA2 JE.. BERBANDING LOGO YANG LEPAS2..

Fara rasa kalau parti pembangkang nak ke logo ini? Sepatutnya kalau logo mesti sesuai digunapakai semua pihak tidak kiralah pembangkang atau parti pemerintah...

30/7/12

lagi la tak pandai bab logo melogo ni huhuhu

paling tak bleh terima bila rais yatim kata logo dan slogan adalah hak kerajaan utk memilih.

oke.nnti kami tnjukkan hak kami pulak ya. :p

janji ditepati..ya ker?keh3..tak sesuai lansung buat tema hari merdeka..

As salam Fara,

Buruk mcmana pun Msia, tetap negara kite... Tak dapat dah nak lari ke mana... Kita tak mampu nak ubah org lain, baik kite sibukkan diri ubah diri sendiri dulu... Hrp2 benarlah janji tu ditepati...bukan sekadar taburan janji manis shj... :))

*Tak dpt tgk pun xpe faham waktu tu mmg waktu kerja... lgpun sora je yg kuar muka tayang gambar je kot...hehee :))

30/7/12

terbaca kat satu blog, logo merdeka yg disebut-sebutkan tu macam logo "Saji Mee"

@Marya Yusof

...sebab saya sayangkan Malaysia, saya tak rela Malaysia menjadi 'cincai' mcm ni. Saya mmg tak sudi nak ubah manusia itu tapi manusia itu yg sepatutnya 10x SUDI mengubah persepsi terhadap dirinya!

=D

harap tukarlah..

30/7/12

cheqna malas nak amik por bab2 cam gini...yang penting cheqna bersyukur sebab masih diberi peluang untuk bernafas...
55tahun merdeka???dalam maknanya untuk diri sendiri ni...

30/7/12

Serious...tak cantik, simple sangat.

30/7/12

saya setuju dgn komen kakzakie, rasanya untuk sambutan begini sepatutnya tema dn logo perlu neutral.

patut buat logo utk semua bukan pihak2 tertentu aje !.. no komen lah

30/7/12

malas nak komen bab ni...

byk lg y comei dr y ni mslhnye

selain logo temanya macam aneh juga..

janji ditepati?

dah mcm bunyi politik pulak hehe

nak tukar boleh...tak tukar pun boleh...setakat logo tak beri makna pun pada PM...

@Papa Mifz

Klu betul la logo Hari Merdeka tak memberi apa-apa makna pd beliau, sgt menyedihkan. Setiap logo, tercipta rasionalnya. Mcm Jalur Gemilang. Wajib ada rasionalnya. Apa maksud warna biru? Apa maksud warna merah? Apa maksud warna kuning? Apa maksud warna putih? Apa maksud setiap belang putih merah? Apa maksud setiap bucu bintangnya.

Sgt menyedihkan klu apa saja yg mereka arahkan hanya utk menyedapkan mata rakyat! Rakyat adalah cermin pemimpin. Jika rakyat tiada ambil peduli, begitulah sbnrnya pemimpin.

Sedih.

wahh meriah!
kalau dia jadikan logo mengundi cukup logik.

Saya yg designer amatur ni pun, rasanya bleh design lagi lawa dari tu...

30/7/12

rais yatim memang suka bergurau..ekekekek..

dengar2 lagu tema merdeka ni pun ciplak dari indonesia..
aduhai..sedih betul la malaysia ni..kalau nak ciplak pun kenapa la yang dari indon nun..ciplak la yang dari senegal ke,maghribi ke...hehehe

Sejak tinggal kat sabah ni, akak tak rasa langsung menyambut kemerdekaan. Tak semeriah dulu...logo pun baru ni akak nmpk, teruk kan akak.

mmg jd isu hot pasal logo n lagu tema merdeka thn ni.dr pemerhatian ramai juga yg xberkenan.

31/7/12

mula2 tengok logo ni, saya bertekad untuk bersara...

(logo ini hanyalah paparan selingan? Haha... saya jumpa dari website rasmi...)

31/7/12

Samada kita suka atau tidak Logo ini tetap akan di guna pakai...Ini 99.9% kesahihannya...1% utk menukar atau mengkaji semula biarpun jutaan komen dan pandangan kita lontarkan kebarangkalian yg ada amatlah samar...

31/7/12

apsal pulak takde logo rasmi? saje je nak guna logo selingan ni ya..

apapun, berani buat mcm ni beranilah tanggung kesannya pd PRU akan dtg. hal2 begini lebih menjatuhkan kerajaan sekarang.

31/7/12

dalam kamus ada ke erti erdeka?

@faraherda. razalan tak perlu sedih..hehe

yup logo merdeka tak memberi makna sgt pada papa mifz...sebab logo merdeka nih berubah-rubah..yang tak berubah sejarah...penghayatan sejarah merdeka yang penting...sebab dengan menghayati dan memahami sejarah merdeka negara sudah mencukupi pada papa mifz untuk menjadi rakyat yang berkualiti...atuk dan ayah papa mifz tentera zaman sebelum kemerdekaan negara...cerita keperitan zaman sebelum kemerdekaan semuo papa mifz dengari...mana mungkin kemerdekaan tak memberi makna pada papa mifz...

melainkan kerajaan nak buat logo yang baru nih kekal sampai bila2 seperti jalur gemilang itu lain cerita..pasti papa mifz bangkang jugak...:)

apakah kita tidak punya rakyat yg kreatif dan berkemahiran membuat logo sehingga masih mahu menggunapakai logo yg lama... aduyai..

LOGO + lagu janji ditepati (masanya utk balas budi)

...pergghhh......


memberi reflek negatif pada sape yang membuatnya. (ini pandangan peribadilah)

1/8/12

merdeka kah kita

eiii serabut kepala tgk logo2..tak kemas!

Logo cam dak darjah satu jer....

14/8/12

apa kabar fara? sihat ka..
lama tak bersiaran. :)

fara=)peluk cium kat boboi bumbum kay..nurul nk ucap selamat hari raya n maaf sepanjang kenal ada tersalah bahasa kay..

arinie last day kerja esok alik kelantan,kpung hubby.makan jemlah jawabnya..

k ,salam lebaran buat fara sekeluarga.maaf zahir batin

fara, kakain nak ucap selamat hari raya..maaf zahir dan batin...

16/8/12

FARA..

SELAMAT HARI RAYA YE..
maaf kalau ada tersalah komen dalam blog ko ni

16/8/12

Salam fara, lama tak update blog...windu lah ☺☺

Nak wish 'Selamat hari raya aidilfitri' buat fara & family. Semoga selamat sampai ke destinasi yg dituju.

makin tawar dan hambar rasanya ---> nengok logo tu..

Catat Ulasan