18/02/13

play-dough - inisiatif sendiri!

Ada masa saya perasan, Aydin sangat bosan duduk sendiri dalam rumah. Saya pun tak larat nak tengok dia menghadap android setiap masa. Saya ambil inisiatif, masak play-dough untuk dia main. Saya korek-korek resipi, akhirnya jumpa yang sesuai. Kebetulan, lengkap semua bahan kecuali garam. Saya terlupa beli garam. Bukan tak ada langsung tapi tak cukup. Sudahnya, play-dough tak berapa nak firm. Tak apalah. Janji boleh bentuk.

Mommy, Aydin nak buat 'cat' - katanya
Mommy, tengok! Aydin buat dog! - Ok.

Resipi play-dough 

2 cawan tepung
2 cawan air
1 cawan garam
1 sudu besar minyak
2 1/2 serbuk tartar
Pewarna

Masak semua bahan hingga kental. Keluarkan dari periuk. Bahagikan pada beberapa bahagian. Warnakan dengan warna kegemaran. Uli hingga warna sekata dan doh menjadi kental.

44 comments

oklah tu dari beli kan !

sgt kreatif la aydin nie..semoga menjadi anak yg soleh ya

fuiyooo..baru thu bole wat sendiri...hiks..
kemain bersila rapat lg aydin..hihi

nice!nanti nak buat jugak...

assalam Fara..baru la cik tau boleh buat sendiri ye..ketinggalan la acik ni

Wah..menarik ni, boleh try ni.

Oo.. Kena masak eh.. Makan pun takpe kan.. Cuma tak sedap la kan.. Next time boleh cuba.. Baru ni sepupu diorg main yg beli punya.. Suka diorg main.. Hehe..

bestkan dapat buat playdough sendiri..dulu pernah juga saya buat sekali, sekarang dah kemalasan pulak!

Lagi selamat buat play-dough sendiri kan.

18/2/13

WAH.. HOME MADE PLAY DOUGH..

oh boleh buat sendiri eh.xyah beli.jimat.

Wow akak suka entri ni..
Biasanya tanah liat kotor dan berbahaya pd anak2..
Lepas ni akak pun nak buat sendiri le.. tq sharing info ni..

Bestnya buat play dough sendiri..blh cuba nnt nie :D TQ

Rajinnya mommy Aydin. :)

rajinnya buat sendiri! bagos..
Saya beli aja Play Doh tu..hahaha

Ohh... boleh buat sendiri Fara ye. Kalau beli mahal tau cuma siap ada mould macam-macam bentuklah...

hurmm..serbuk tartar tu nak beli kat mana ye???

18/2/13

dulu saya ada bagi maisara main playdough.tapi lama2 tak larat nak kikis benda tu kat lantai ni.dia melekat lantai jadi kotor..saya simpan benda tu.bagi main benda lain..:p

18/2/13

dulu pernah try buat sendiri...habis baju kotor...hahaha....tapi tak jadik pun...hampeh je

18/2/13

serbuk tartar tu nak beli kat mana ye fara. sebab dulu pernah nak cuba buat tapi tak jadi2

@Rai Ourkizuna

Sng je bt mende ni...cume kena uli sketlah...

@sahromnasrudin

Anak2 kecil klu nak tgk kreatif ke tak, tgk cara die mkn...cara die lukis...cara die maen. Klu bersepah, ade inisiatif dan ade hasil, maknenye...alhamdulillah! Wahhh! Mcm pakar kekanak lak...

@.: iEyLa :.

Die sbnrnye tak reti bersila tau...heheheh!

@:: Mrs.Eady ::

Meh buat! Sng je...

@Acik Erna

Hehehehe...klu ade tenet, kite tak kena tgl ketapi acik!

@Aisy Nasiha

Mari try!!! murah! Jimat! Selamat! Heeee!

@Fadilah Aziz

Mls nak membersihkan tu kan?

@Fiza Rahman

Tuhlah yg sy tekankan....

@Ratu Hatiku

Jom cube! Heeee~

@Kakcik Nur

...sbb sy pun boring. Tuh yg jdk rajin!

@Daddy Ziyyad

Play-Doh tu mhl la doc..

@Kakzakie

Mmg mahal kak...huhuhuhuh...

@♥cikmOt♥

Kat tesco ade jual la awak. Kat tmpt2 buat kek. Mst ade punye kat baris2 serbuk penaik. Botol die mst ade tulis CREAM OF TARTAR.

@diana

Tau x pe...sy pun jenuh gak nak mengemas....

@nini

Nape tak jdk tu???

@amirah

Mmm, ade jual kat supermarket. Tgk kat section buat kek, mst duduk dkt2 dgn serbuk penaik.

18/2/13

Eh senangnya.beli je x penah buat.boleh jimat ni

Byknyer grm..utk aper yer?kebetulan,balik je keje td ank2 request tanah liat.tggu hjg minggu la jwbnya..he2

Xpenah terpikir nak masak dough..hehe..

good job..!

selain menjimatkan sekurang-kurangnya ia agak selamat untuk digunakan.. ;)

Catat Ulasan