9/07/13

diserang asma, lagi....



Aydin kena asthma attack, lagi. Semalam dia tak boleh tidur sebab susah nak bernafas. Alhamdulillah, masih under-control. Entah bila nak buat appointment dengan pakar. Sekarang ni, saya sedang cuba hati unta. Harapnya semua ok. 

21 comments

Harap dgn hati unta boleh sembuh Fara. Dulu adik kakak boleh sembuh tau cuma kami tak sedar masa bila dia sembuh. Sedarnya betul-betul bila masuk tadika terus tak kena lagi...

Selamat menyambut puasa esok Fara. Maaf dari kakak.

gws aydin syg. fara, anak kawan hana kena asma. dia bg anak dia minum susu kambing. some say susu kambing panaskan bahagian dalam badan then better untuk asma.

9/7/13

ouh ya kan.. hati unta.. baru je sahabat balik dari umrah bawa pulang.. biasanya memang dapat dari sana lah kan..
semoga aydin cepat sembuh k..

Hati unta kak? Hmm cr kat mana tu.ritu suami sy balik mekah.dye ckp pasal air kencing unta je.

Siannya Aydin. Smoga cepat sembuh.

Saya ada hati unta. Tapi tak masak2 lagi ☺☺

semoga aydin cepat sembuh..

9/7/13

skrg musim sejuk
malam x yah pasang ekon pun sejuk jugak dlm 2/3 pagi..en abe aku pun selalu nampak dia guna inhaler.selalu jarang nampak dia sedut tu

Alahai..sian aydin.. Semoga dpt sembuh dgn hati unta tu nanti ye. Kat mana dpaat ye? Saya pun ada kawan yg anaknya selalu kena asma, nak bgtau dia la

9/7/13

hari tu pi klinik nurse kata aircond ni salah satu punca asthma..saya pun rasa "ye ke?" balik rumah pasang kipas atas je.malam2 berpanas pun tak pe la..mula2 ,mikhail tak biasa..sekarang dia ok dah..yang saya perasan selsema pun dah lama tak serang..

9/7/13

sian aydin.

malam-malam kena sapu bam @ vicks la ye...

semoga kesihatan Aydin bertambah elok selepas nih...amin...

9/7/13

cik fara.. =) jom kita tukar2 cookies la nak? kita tak pernah pun tengok kukis awak... kat mana nak tengok ni..

9/7/13

SEMOGA ANAKNYE CEPAT SEMBUH..

STYLO CARA BERPAKAIAN SI AYDIN NI.. :)

Awak kena buat ' Asthma Diary '

Catatkan:

- bila kena attack
- how severe each attack
- how many days in takes to resolve/recover, with each attack.
- any complication arise with each attack, eg pneumonia( jangkitan peparu), otitis media( jangkitan telinga), tonsilitis..etc etc..

Sebab penyakit asas alahan ( asma, eczema & resdung) ni ada naik turun nya....Jadi bila lihat pada diari tu, awak boleh secara tepat/objektif( bukan agak agak) tahu status Aydin..

Bagi yg frequent attack, perlukan kan kepada maintenance therapy ..in form of steroid inhaler( eg seretide/ flixotide/etc)...Perlu diambil selama antara 3bulan, ke 6 bulan, sometimes setahun, depends on his diary ...

Athma ni jgn kena sejuk, minum berais mmg pantang teruslah. Bulu2 kucing, habok bagai semua tak boleh. Anak saudara kakpb pun ada jg asma terok tp dah tua2 boleh tahan. Ni Aydin yg cenonit dah kena asma, kesiannya.

semoga cepat sembuh aydin!

@Daddy Ziyyad

- bila kena attack

Ms mula2 dulu, die sng kena attack bile ade bdk sakit. Tapi skg, die akan sakit bile non stop consume ice drink.

- how severe each attack

Die pnh kena attack ms umur die bwh setahun tp sgt jarang. Dalam 12 bulan, die kena bwh dr 5 serangan. Tapi after a year especially bile msk 2 tahun, awal2 dulu sebulan sekali sbb ade budak kat umah bbsitter kerap sakit. Skg ni, 2 bulan sekali, mst kena attack.

- how many days in takes to resolve/recover, with each attack.

Selalunye after neb, die akan ok tak lebih dari 3 hari. Lps 3 hari, dada tak kencang mcm before or a day after amek neb.

- any complication arise with each attack, eg pneumonia( jangkitan peparu), otitis media( jangkitan telinga), tonsilitis..etc etc..

Tak ada. Dan sy hrp tak akan ada.

Doc pnh advice kami jumpe pakar. Tp kami lengah sebab klu bwk gomen, kami takde ms. Ikutkan, sy nak bwk Aydin jumpa paed private je tp mengenangkan bayaran utk consultation je pun dah cecah ratus. Belum msk ubat. Kami ada belikan med card utk aydin tp takut nak guna. Tak tau lah kenapa ya? Hahahah~

Doc boleh advice?


siannnyer dier ! moga semuanyer ok yer fara

hati unta?mesti susah nak cari kan..hopefully aydin sihat la ye.kesian tengok budak2 sesak nafas

Aydin kena kuat dan cepat sihat tau.. nanti boleh jaga ibu dan ayah.. ;)

semoga aydin cepat sembuh...makan hati unta boleh baik ya farah..kalu org dah besar boleh jalan lagi ke?..nak beli kat mana hati unta tu...

Catat Ulasan