23/07/13

ramadhan paling azab

Sejak akhir-akhir ni, heartburn saya makin menjadi-jadi. Sampai rasa loya, mual dan muntah. Muntah pun bukan muntah isi tapi muntah kuning. Tak ada isi. Kadang-kadang tu, cuma muntah keluar angin je. Azab betul.

Bila sakit macam ni, teringat puasa tahun 2009 dulu. Masa tu, saya pada trimester pertama mengandungkan Aydin. Puasa paling azab pernah saya rasa. Tak lalu nak makan. Tak lalu nak minum. Tak lalu nak memasak. Tak lalu nak menghidu. Tidur pun tak lena sebab asyik rasa nak muntah setiap masa. Nizam selalu paksa saya makan. Jamah juga tapi selang 5 minit, berlari masuk jamban. Paksa juga minum tapi tak sampai 10 saat, terbelahak juga semuanya.

Dalam mabuk yang amat, memaksa diri juga nak berpuasa. Konon gigih. Nizam dan kawan-kawan tempat kerja semua bising suruh berbuka. Punyalah degil. Sudahnya, pitam. Dah tak ingat apa-apa. Sedar-sedar, dah sampai depan emergency entrance PPUM. Benda pertama saya minta masa tu, plastik sebab nak muntah dan meludah. Haih! Bermalamlah saya di situ selama tiga hari dua malam. Dan sejak tu juga, doktor tak galakkan saya berpuasa sebab badan saya perlukan air secukupnya.

Itu cerita 4 tahun lepas. Aydin pun dah besar. Makin bijak pun ya. Bijak bercakap. Heheheh~ Tapi Ramadhan kali ni, Nizam suruh saya berhati-hati. Dia tak benarkan saya berpuasa kalau dah melepek semacam. Takut nanti kena tahan wad lagi. Dia tak nak risau macam mana paniknya dia 4 tahun lepas dulu. Huuu~



39 comments

23/7/13

boleh tahan degil, ni kena tengok balik tajuk "orang-orang yang dibenarkan tidak (berbuka) puasa'...

wow teruk gak akk alah kan.sy ni dh naik fobia masuk spital.masa pregy masuk spital ada lah 1 masuk air sbb angin.haih~ serik.tp pengalaman kena belah perut paling ngeri.kalo princess melawan ckp sy nanti.sy akan tunjuk parut kat perut sy tu sbb nk keluarkan dye dulu.kahkahkah.kejam x sy?

hihi, kalau tak larat tak perlu lah teruskan.. :)

Fara, pregnant ker? Tahniah.

Saya masa pregnantkan Qhalif kena heartburn dari awal sampai lah 3rd trimester. MEmang azab.

Take care.

23/7/13

aydin dah nak dapat adik ke? waaaa

jadi....maknanya...berisi lah ye...alhamdulillah..tahniah...le klau btul...:)

4 tahun lepas tu sebab pregnant sama mau si nizam tak gabra hehehe

awak pregnant?
Weee..sonoknya. tahniah

adey..mmg azab la bila muntah kuar yg kuning2 tu.sakittttt je rasa.


eh.akak pgnant kah? maaf kalau tsalah tnya... hehe

lah u preggy ker yang?alahai tak tau cerita nampak sangat daku ketingglan..tahniah taw

wah..pengalaman azab tu, biasa org mengandung je..hehe pcl ni mcm lbh tau plk, ..base on exp..mamaD dulu2 lah..kita,suami mana tak sayang bini...kan NIzam kan. ! Saranan sy..makan lebih masa brsahur, buah kurma bg tenaga.

23/7/13

peknen ke? tahniah ye

As salam Fara,

Have I heard a good news..? If true, tahniah fara... Take care, Marya pun ade 2 hari ponteng sb tak larat pusing2...

23/7/13

O..Aydin nak dapt adik rupanya..tahniah..:)

Semoga tabah memghadapi ujian di bulan ramadan....

Semoga tabah menghadapi ujian di bulan ramadan ini.....

dulu wife masa mengandungkan Mifz pun sama , 3 bulan pertama memang lemah habis , makan or minum semua muntah balik...

23/7/13

Akak pragnant awal tahun dulu pun melepek sahaja, makan tak lalu, minum tak hendak,tidur tak tentu, masak pun tidak rasanya serba tak kena. Cumanya separuh jalan tak ada rezeki.

Kuatkan semangat ya.

Islam pun tak benarkan kalau ianya memudharatkan... boleh ganti selepas ramadhan fara.

Eh... jgn-jgn Aydin nak dapat adik tak hihi...

23/7/13

Teruk jugak keadaan yg fara alami ni.
Ingat tau, jangan puasa kalau datangkan mudarat. Ingat insan tersayang tu..

fara!!!
good news ke????

tahniahhhhh... *hugs*

jaga diri baik2..muakhhss.. hahaha (saya eksaited lebih)

doakan yg terbaik yer.. puasa bukan utk menyusahkan kita!

23/7/13

KALAU DENGAN BERPUASA BOLEH MEMUDARATKAN KESIHATAN AWAK, ADALAH LEBIH BAIK AWAK TIDAK BERPUASA..

23/7/13

pregnant lagi ker?klu betul tahniah ye fara.. :)

23/7/13

rare ramadan buat lu...bukan semua umat dapat azab camtu beb

wah.. dak Aydin akan ada kawan..?
tahniah.. Alhamdulillah..

23/7/13

bertabahla sayang....

ha...aydin nak dapat adik ke? tahniah fara.... seronokla nampaknya tu... nanti aydin ada kawan..

jaga diri baik baik ye....

Preggy ke kamu?ketinggalan nii..

Kalu dah sampai masuk spital dan mudarat, elok la jaga. Berbuka la bila tak sampai tahap camtu.

farah mengandung ke?...tahniah....kalu tak larat baik tak payah puasa...nanti sakit ...kes farah macam kak ipar kak ita (along ita)...bila mengandung kuar masuk hospital..tak boleh makan,malah nak telan air liuh sendiri pun tak boleh...meludah sepanjang masa siap bawa bekas lah..memang kasihan...

Masa saya pregnant tahun lepas pun camtu. Cuma fara lagi hebat la dugaannya. Tidur malam pon nak muntah. Gastrik mmg tahun ni saya hanya rasa bila dah kul 7 ptg. Huhu.. Mmg pedih sgt perut wp tak lapar.

Awak jaga kesihatan okay? Kalo tak larat kena la minum dan makan. Nanti mudarat lagi bahye.

Kalau dah telan ubat muntah( eg maxolon), still muntah2 teruk, sila lah secara sukarela admit diri anda ke hospital, utk IV drip...:)

Moga Ramadan kali ni, less azab dari pengalaman 4 tahun lepas...Insya Allah

kak farah! preggy kah? wahhhh!! tahniah untuk akk n bro nizam. take care more kak, ^_^

psstt: Kakitangan kerajaan Selangor memang dapat tapi ai hanya bekerja kat negeri Selangor, makanya tak masuk dalam senarai.. hehehe.. ;)

25/7/13

haa... saya ingatkan cik fara sedang mengandung lagi ni! =D

Laaa....patut ler dia tak jln2 blog kita (hehe..baru beberapa kali tak dtg dah rindu) rupanya nak sambut org baru eh? tahniah Fara, rezeki Allah bagi, mulanya pahit bila dah depan mata nanti tersenyum lebar Fara. Bahgianya tengok org ada pengalaman begitu, tak mungkin dlm hidup kakpb:(

30/7/13

Kalau tak boleh jgn dipaksa berpuasa sis...memudarat kan diri nnt...

Catat Ulasan