9/09/13

mak buyung sudah kembali~

Assalamualaikum.

Wah! Lamanya tak memblog. Rindu nak menceceh. Banyak benda nak menulis. Banyak benda nak meluah. Tapi tak tercapai niat. Maklumlah, pembawa budak memang macam ni. Heheheh~ Alhamdulillah, alah dan mabuk kian ok. Walau sisanya masih ada. Harapnya, taklah kekal lama. Baby sudah 12 minggu. Tapi, apa jadi pada saya selepas 12 minggu?

SAYA ADALAH MOMMY PALING MALAS BUAT MASA INI

Ya, kawan-kawan. Saya masih malas. Malas yang bukan sikit-sikit. Tapi, pemaleh bona! Kalau dulu, dapur tu kalau boleh nak cuci dan mop hari-hari. Bilik air pulak kalau boleh nak sental 3 kali seminggu. Lantai rumah kalau boleh nak mop sekali seminggu. Pantang nampak barang bersepah, habis satu rumah kena bebel. Aydin pun boring dengar mommy dok bebelkan dia sebab suka sangat sepahkan toys. Tapi itu masa tak mengandung. Kali ni............! Nizam yang banyak bebelkan saya (baru dia tahu). Oh, tidak! Kondisi rumah kami sangat-sangat teruk. Dulu setiap kali kain baju habis kering, saya terus lipat dan kemas. Tapi kali ni, entah dah berapa lama terbiar berlonggok dalam bilik. Bakul baju kotor tu, selagi tak muntah isinya selagi tu jangan harap rasa nak mencuci. Lantai rumah pulak, nak menyapu pun tak lalu. Inikan pulak nak bermop?! Meja makan kami kalau dulu setiap kali lepas makan, saya bersihkan dengan sabun dan lap sampai hilang rasa minyak. Tapi tidak sekarang. Lepas makan, terus buat tak tahu. Apakah? Apa nak jadi? Sobs....sobs.....

YEAY, DAH BOLEH MAKAN!

Masa awal mengandung, langsung tak nak makan. Geli betul tengok makanan. Argh! Tak boleh diingat. Tapi bila lepas kena tahan wad dan disekolahkan dietrician dan para misi, terus berazam memaksa diri sendiri untuk makan dan minum. Walau azab tapi MESTI. Tak nak masuk wad lagi sebab tak best. Dahlah aircond sejuk macam duduk dalam peti sejuk. Terkongkong pulak tu! Pukul 5 pagi, habis lampu wad dinyala. Ceh! 3 bulan jugalah saya menahan azab tak ada selera makan. Memaksa diri untuk makan sampai kenyang itulah yang paling azab. Sampaikan tiap kali waktu makan, menangis sendiri. Terseksa sangatlah tu kononnya. Mengada-ngada betul, kan? Ceh! Tapi Alhamdulillah, sekarang saya semakin ok. Selera kian terbuka dan slowly dapat menerima makanan yang sebelum ni langsung tak boleh makan. Dah boleh masuk kedai makan pun. Kalau dulu, tengok signboard je pun dah rasa nak uwek. Haih!

APA YANG MASIH TAK OK?

Memasak. Harapnya tak lama lagi, saya boleh memasak. Saya tahu, Nizam naik muak makan nasi kedai hari-hari. 3 bulan bukan kejap ooo. Inipun rasanya kena extend lagi sebab saya masih tak mampu nak memasak sendiri. Hati ni memang rasa bersalah tapi saya rasa, inilah pengorbanan yang terpaksa dia lakukan. Heee~ Dan bau. Saya masih tak mampu menahan bau yang kuat terutama bau sabun. Dulu masa mengandungkan Aydin pun, saya tak tahan bau sabun sampai ke saat nak bersalinkan budak kenit tu. Kalau membasuh pinggan mangkuk atau mandi, tahan je saya bernafas ikut mulut. Adeh!

Kesimpulannya, saya cemburu bila tengok ibu-ibu yang tak rasa langsung mabuk mengandung. Ada pulak tu yang tak perasan diri dah mengandung. Tahu-tahu je, baby dah 4 bulan. Wah! Senangnya! Sobs! Sobs! 


39 comments

welcome back mak buyung!! hehehe..

sabar la fara..orang kata kalau pregnant susah, nanti bersalin mudah.. anaknya pun mendengar kata.. semoga lepas ni makin dipermudahkan semuanya ya.. take care..

9/9/13

Kerana itulah Allah SWT meletakkan syurga di awah tapak kaki ibu. :)

Semoga Fara segera 'menjadi normal' semula...

Lain org lain cabaran nyer kan.semoga kamu kuat-kuat setiasa & sihat-sihat aje ye..

9/9/13

ui..parah simptom ibu mengandung ni
sib baik la peknen x lama kalau tak sian kat nizam ;)

Daku lah tu yg tak tau bb dah 4 bulan dlm perut...hehehe...

Alhamdulillah fara, saya tak pernah kena alahan sepanjang 3 kali mengandung ni. Kesian bila baca pengalaman mommy2 yg kena alahan. Bahagian masing2 kan. Teruk juga alahan yer. Smoga cepat2 lah berlalu.

Take care dear.

Bab malas smua tu...sy dah laluinya..smpi nak bukak lappy pun mcm nak muntah..nak kemas segala bagai...mmg x lalu laaa....

orng2 yg alami je tau cmne perasaan tu...hehe...sabar2...x lama pun...pejam celik pejam celik...sok da besalin dah...:)

Acik faham fara.acik tiga kali mengandung.berumahtangga dalam wad.masuk air sampai 174 botol.masak pun tak..acik mula masak lepas abis pantang.lama kan

moga mommyfara terus diberikan kekuatan dalam mengharungi tempoh kehamilan kali ni. ;)

psstt: teringat masa mengandungkan dak kakak, dak Adik, dak Nuha.. 3 bulan pertama ada waktu paling menyeksakan.. indah rasanya moment tu sebab hanya waktu mengandung je boleh dapat pelbagai mood yang pelik2 tu.. ;)

Kesiannya...azab betulkannn... akak lee yg x rasa mabuk dan tak de sebarang alahan tu..alhamdulillah, tp org kata mengandung susah tp time bersalin mudah, ya ke?

Setiap org tak sama. Kakak jenis tak alahan tapi kakak akak macam Fara, lagi dahsyat sampai 5 bulan melepek. Keluar-masuk wad sebab masuk air. Dia cuma boleh bau axion pencuci pinggan. Lain yg ada bau wangi mesti muntah. Sampai mandi pakai axion - kan ke aneh.

Tapi sekarang anak-anak dia satu contractor dan tiga adik-adik semua engineer... sayang mak mereka macam mak dia budak kecik. Untung kakak akak tu dah senang dah..

Wah awak tak suka bau sabun macam kawan saya ok..Tapi saya suka bau sabun hehe..Takpelah sabar je ok, tapi bab tak masak tu memang macam saya la, lama sikit baru saya ok nak masak...Harap terus diberikan ketabahan..

ya allah...get well soon dear...patut la sonyap yo...masuk wad rupanya...teruk betul alahan kali ni eh..

Ai fara...so happy dpt perkabaran dr owner blog pok amai amai ni.. lama menyepi.. lega dh kembali baik ... pengalaman mengandung ni macam macam kan? Banyakkan bersabar ye..

9/9/13

sabar je la..kan..
saya ngandung mikhail je masak apa semua tak boleh buat.ngandung kat maiosara semua ok je..rajin pun rajin...heeh

selamat kembali!

Jgn dirisaukan kemalasan yg melanda..kamu kini telah berdua..hormon2 bertukar tingkahlaku..akan kembali normal...masa jd penentu....

9/9/13

hahhh ada lg gua ingat lu nak hilang terus...

Hadoiii fara, lama betol tak meng-komen kat sini. Tapi jgn risau, entry awak sume sy baca.

Time ni la kita nak bully incik somi habis-habisan. Hahaha.

Jaga diri bebaik ek.

Kuat semangat juga.

Oh, ingat satu je dalam diri, at the end of the day, bila awak dah tengok baby awak pandai tersenyum pandai tersengih pandai menyongge, itu adalah yang paling legaaaaa dan menyenangkan hati.

Percayalah.

9/9/13

yeay!selamat kembali..hehe..mujur la sy jenis yg takde alahan..jd tak merasa semua tu..syukur la fara dh makin ok..

eh eh eh ehhhh!!

tahniah tahniah kak fara!
take care!

9/9/13

ooo... diam2 ubi BERISI ye... hahahaha

tahniah beb!

bila due?

9/9/13

takpela mommy fara. don't worry pasni everthg shld be ok. mabuk alahan mngandung kan bagus..

9/9/13

ORANG RUMAH SAYA MENGANDUNG MEMANG MABUK TERUK DI AWAL-AWAL HAMIL.. SAMPAI 2 BULAN AMBIL CUTI TANPA GAJI.. KALAU TAK SILAP DUA2 ANAK ISTERI SAYA MABUK TERUK DAN AMBIL CUTI..

As'salam fara..windu die nak tenghok dia membebel disini..huhuhuuu


Hope semuanya ok dan baby..
syokla abang die ade adik baru...huhuu

10/9/13

takpe2..biar en.somi fara yg ngemas pulak.

apa yg fara lalui ni, nikmati tiap saat (walau mcm tak best). sbb ia semua pglmn & kenangan tau.

Dulu alahan teruk masa aydin, bila dia lahir senang dijaga tak? Meragam malam tak? Org kata, Allah bagi balance. Kalo alahan teruk, nanti anak senang dijaga. Harap2 anak fara ni tak banyak ragam bila lahir nanti.

*dulu masa saya pnant, kain baju pun dah bertimbun, tapi lepas bersalin pun kekal mcm tu. Hashahah.

alahan sangat lama..dugaan bagi ibu preggy kan...hehehe..anyway tahniah.

link terbaru : http://emarieys.com

tahniah MF...ayadin dapat adik la tak lama lagi ni

tahniah..selamat kembali...

11/9/13

wahhhhhh sonoknya kak! tahniah op!

samalaaa kite! malas sekali mau memblog lately.. hhihihi

11/9/13

alhamdulillah, tumpang hepi..
itulah pengorbanan seorang ibu,
nak menitis pulak ayaq mata ni..
jaga diri baik2 ya pok amai2 eh fara :)

ai kak farah! ain preggy tak terseksa sgt macam akk nih. tapi bab bau sabun kita sama. bau sabun adalah bau yg sgt2 busuk..macam hanyir kan? alahai. sabar lah kak yer, mandi pun tahan napas kan pakai sabun...sob3!!

Sabar..bukan salah awak, bukan salah baby...salah hormone HCG....:)

Hope everything will getting better, Insya Allah..

ps: Kedai wife saya di Klang Sentral..yup, mmg baking class..boleh dtg belajar...:)

Mase mengandung dl pun, awal2 tak leh nak msk dapur pun....

semoga kembali kepada sedia kala atau bertambah cargas lagi...

Sama la mcm kak ain...bila peknen jer langsung tak boleh makan..tgok gambar makanan pun menyampah sebab nk muntah jer..

Bau2 wangi ni jgn ckp laa...mandi pun tak pakai sabun mandi koboi jer..bila masuk bln ke5..baru la jadi diri sendiri semula...suka makan..suka senyum..suka wangi2..suka la suka teramat sukaaa...sebab dah lepas dari siksa benda yg kita tak suka...

Kita sama la fara. Penyakit malas yang amat! tak boleh makan langsung dan tak boleh bau bauan yang kuat. Hana ni 9 bulan tak masak ok. Kalau bau bahan menumis, terus termuntah. Paling traumatik ialah tak boleh langsung bau taugeh dan kari. Walhal tak nampak pun depan mata tapi cukup lah kalo ada benda tu dalam kedai yg sama hana g, memang terus lari keluar. Hidung gila perfect dapat detect this two things. Tapi akhirnya bersalin itu senang sgt selepas diuji pelbagai.

Baca entry Fara ni kan teringat masa preggykan Iman dulu... tapi taklah sampai kena tahan wad! Alahan teruk juga, makan muntah makan muntah... tp makan lagi byk dr muntah! badan pun naik macam dipampam! hahaha... yg tak best tu bila kena perli dgn org! Sedih tau... bukan buat2... bukan saja2 nak sakit tu...hukhuk

Dah scan dah?

rara dulu x alah.cuma alah mkn sebulan.pas tu ok dh.hehehe.sbr eh kak.ada hikmah nya~ hehehe

Catat Ulasan