9/10/13

beban hidup

Semua orang pun tahu, rate harga rumah di Lembah Klang adalah gila tahap akut. Baik rumah baru atau subsale. Perit tak perit, hanya rakyat yang tanggung. Selagi Malaysia aman, selagi itu rakyat tak layak nak 'bising'.

Sebenarnya, saya nak berkeluh tentang harga rumah sewa di sekitar tempat tinggal saya. Di sini, rate sewa untuk rumah teres 3 atau lebih bilik (tak kiralah setingkat atau dua tingkat) adalah RM2k ke atas. Diulang, RM2k atau RM2,000 ke atas. Kalau yang dua bilik, mencecah RM1k ke atas. Rate sewa untuk rumah apartment (yang diuruskan management dan punya pak guard) adalah RM1.2k ke atas. Rate sewa untuk rumah pangsa adalah RM500-RM800. Jangan kata Subang Jaya. Harga sebegini boleh pergi jauh sampai ke Seri Kembangan sana.

Alhamdulillah, mungkin rezeki kami. Masih menyewa di rumah apartment dengan rate sewa tak lebih dari RM1k. Dan saya rasa, hanya kami yang membayar sewa sebegitu sedang yang lain struggle membayar sewa lebih dari RM1k sebulan. Walaupun begitu, kami sangat merasa bebannya hidup di zaman kerajaan yang sekarang ini. 

21 comments

mahalnya sis.. kedepan macam mana la agaknya ye... huhu

sama-sama la kite terbeban... haha!

9/10/13

keadaan yang sama macam kat bandar besar sabah/sarawak. contohnya bintulu, kota kinabalu, miri. pergh!!!

memang kita belum layak mengeluh selagi belum ada bom jatuh atas kepala...

assalan fara..sebenarnya acik betul2 terkejut baca ni..selama ni acik tak tau pun..sampai macam tu mahal sewa rumah..
maaf sebab tak pernah ambik tau..kalau acik pun memang betul2 rasa terbeban kalau mahal macam tu..

syukurlah...msia masih aman... ~ sentap dgn ayat nih! !!

Spoloh thun dlu sy duk kl, sewa flat..3 blik..di pndan indah...sewanya rm380...tp..tngkt atas skali la...yg bwahnya..dri 6 rat ke atas...itu..spoloh thun lepas....skrng..ratenya mau la dkat 6 rat juga kan....

Apa yg murahnya skrng ni...ntahla....

Perghhhh...mahalnya. Memang membebankan. Mcm mana lah nak hidup thn 2020 nanti.

.. dan tak mustahil pinggir bandar akan turut terima kesannya :(

9/10/13

untungnya yg beli rumah zaman dulu area situ.nak murah area rumah aku masih rate rm400-rm500.hahaha

9/10/13

mahalnyaaa...rasanya harga hartanah menggila mcm ni pun disebabkan oleh spekulasi hartanah.tapi malangnya kerajaan tak membantu sgt pun. so sad

area mana tu? teres sampai 2K? setahu saya, area TTDI yg cecah rate tu utk teres setingkat...tapi tu rate tahun 2008 la...:P

Awak dah beli rumah ke belum? Mmg perit utk rakyat marhein macam kita nak beli rumah di KV..

assalamualaikum,

teringat kak ati masa sewa di pandan indah
7 tahun lepas rm550 utk teres low cost
lani mesti tak dpt kan...

mmg seksa harga loni tak kira sewa atau beli
nasib masa beli rmh 9 tahun lepas
harga masa ok lagi...alhamdulillah

assalamualaikum,

teringat kak ati masa sewa di pandan indah
7 tahun lepas rm550 utk teres low cost
lani mesti tak dpt kan...

mmg seksa harga loni tak kira sewa atau beli
nasib masa beli rmh 9 tahun lepas
harga masa ok lagi...alhamdulillah

mak aihhhh..mmg gaban punya mahal. lps mrt naik, kat kinrara ni pun merasa gak kesannya.

sy sgt2 terasa ngn hrga minyak. :(

9/10/13

mahalnya sewa rumah...untung la sapa beli rumah kat situ..harga sewa memijak kepala sungguh..

As salam Fara,

Eh, harga rumah untuk dibeli pun makin mahal... Bila fikir2 balik, kalau xde demand xdelah supply! Tp kalau sewa smp lebih RM1k mmg sgt2 mahal! Letihlah nak cite pasal harga sewa/brg skrg ni... kami nak balik dah ni... dah siap2 dah buat budget bulanan..hehehe... bekerjalah kito sekueknyo...hikhik

10/10/13

teringin nak beli rumah area situ..
buat sewa rumah..
ehehehee

@Daddy Ziyyad

Area Bandar Sunway dan Subang Jaya (tak termasuk USJ). Rate sini mmg cekik darah.

Sy dah beli rumah tp kat Puncak Alam. Tak decide g nak duduk sana sbb jauh sgt. Tak lrt nak ulang-alik. Tu yg still menyewa kt sini tp sekejap je ni. Inshaa-Allah akan pindah SJ nxt yr.

@amirah

Bkn spekulasi hartanah tp sbb kite ade pemimpin yg zalim, pencekik drh rakyat!

begitulah hakikatnya fara.
bila harga beli pon dah mahal, opkos la harga sewanya pon akan mahal.

mungkin akan naik lagi tahun depan dan berikutnya.

harga rumah di seremban pon dah naik mendadak yang sikit hari lagi mesti da sama harga dengan selangor/kl.

sewa rumah sekangkang ayam serama kami cecah rm1k.. T_T bilik dua je tau..

26/1/14

sekitar tahun 2004-2007,
Flat di kondo rakyat pantai dalam. rumah ada 3 bilik. rm500 sebulan


sekitar tahun 2007-2009,
Kondo di Pantai Hillpark Pantai dalam. rumah ada 3 bilik 2 bilik air & 1 parking lot (ada security) . rm 1,200 sebulan.

Catat Ulasan