30/10/13

Berapa RM belanja kita hari ni?

Burpp! Alhamdulillah. Kawan-kawan dah lunch? Lunch apa hari ni? Saya makan nasi lauk ikan selar masak kicap. Leftover dinner semalam. Kalau beli kat luar, mau kena RM5-RM6. Tadi, colleague saya beli nasi lauk ayam masak kicap (seketul), kailan goreng (sikit) dan timun (3 hiris). Kena RM6. Wow!

Cuba buat kira-kira (estimation). Sarapan pagi, kita spend RM3. Makan tengahari, RM10 (termasuk air dan buah-buahan). Makan malam, RM10. Dalam sehari, kita spend RM23 untuk belanja remeh-temeh je. Katakan kita kerja 5 hari, masa tu je kita dah habis RM115. Kira pula untuk sebulan. Weehuu! Total belanja remeh-temeh kita, berapa ya? Mahu cecah RM500. Tu belum masuk makan besar family masa weekend. Hehehehe~

Kasar belanja kita, ya? 


12 comments

SA bwk bkl ari ni lepas kena RM7 smlm..huhu

31/10/13

Belanja pak menteri lagi kasar!

Betul..mmg besar belanja utk makan..belum lagi fikir kos lain bagi kita yg tgl di bandar ni. Gerak sikit kena bayar macam2... ni belum lagi campur belanja kesemasan yg sekali sekala tu...

Mna bole jimat tu...sehabis daya nak jimat...tp mknn skrng pun mhal jugek,..!

nasi separuh + ikan talapia cili je RM6 kat sini T__T

31/10/13

skang ni terasa sangat duit mengalir dengan cepat..huhuhu
memang betul..makan kat umah lagi jimat...=)

betul tu kak.rara g giant kelmarin,habis 47.00 sedih.beli buah kiwi kat anak,nescafe utk ke opis,kalsium utk anak,halia,ada lah benda benda lain.pas tu breakfast sy cuba untuk xbeli kat kafe,sy bawak roti,minum nescafe,tgh hari beli mkn bihun goreng ke,kuetiow ke,rm3.50, then dah! minum air masak je.buah,mintak anak punya sikit.hehehe

saya breakfast kat rumah.. tengah hari bawak bekal.. malam pun balik masak.. sesekali kalau lunch beli.. dalam rm5-6 la.. makan malam kena beli utk sekeluarga.. so nak dekat rm20 kalau pegi mapley pun.. haishh..

makan heavy sikit pagi tghari x payah dah hehehe

31/10/13

saya pun ke arah berjimat cermat. so far so good dgn plan breakfast ala potluck. next time rasa cam nk invest beli electric lunch box..bwk lunch dr rumah jimat $$$$

1/11/13

kita pun skrng ni tgh berjimat cermat awak. kalau tidak bodoh2 je ayam grng seketul dgn sayur je dah 8 hengget. errmmm..semua nak kaya cepat nampaknya

12/11/13

memang sangat kasar belanja kita sebenarnya.. dalam tak sedar duit kita banyak habis kat duit makan kita sehari2..

Catat Ulasan