22/10/13

makan apa tu?

Dah lama tak tayang gambar makan. Gambar-gambar ni dah basi kat FB. Tapi sebab dah tak ada idea nak tulis apa, ulang tayang sekali lagi dalam blog. Heheheh~








Kualiti gambar tak berapa nak best sebab main amek dari FB je. Heeee~

Last weekend, ajak Mak pergi pasar basah Old Town. Masa tu, teringin sangat nak makan nasi dagang air tangan Mak. Mencarilah kita ikan tongkol. Sambil tu, restock lauk yang dah kehabisan kat rumah. Bila beli lauk dengan Mak, cerewetnya bukan main. Ikan tu tak segar, ikan ni tak elok, ikan tu tak berapa nak cantik rupa. Barulah saya tau yang saya ni tak pandai nak pilih ikan. Uwaaa! Belajar lagi Fara, belajar! Belajar sampai khatam! Hehehehehe.....

Kawan-kawan kalau pilih ikan, macam mana ye? 

23 comments

22/10/13

tgk mt n insang....

22/10/13

mm... sama peel macam mak aku le... semua benda yang kita pilih tak kena di mata dia.

wei... lapar dan lapar ok!!!

Pasar basah old town yg dekat mekdi jalan osman tu ke? Cemerlangnya setiap hari ada 2 lauk. Saya kalo masak, satu lauk je. Sian suami haku. Hehehe...

wahh..bertambah tambah rajin masak ye awak..

mak saya pesan tengok insang, mata dgn perut.. lagi satu picit sikit tgk isinya masih berkolagen ke dah lembik..

Biasa bab ikan ni, sume serah kat husben, dari nak pilih ikan saaaaampai la nak siang, sume dia buat... saya tinggal nak masok dalam kuali je..

Sebabnya dia lagi cerewet dari saya.

22/10/13

Alhamdulillah,sedap semua menu tu fara..suka makan tauge goreng ya.. rangup2 gitu kan..

tentulah mak lagi pandai pilih ikan.. banyak pengalaman kan.. bijak pilih ikan satu hal, ini ada yang tak tau nama ikan.. lagi parah he he

22/10/13

saya pun tak pandai pilih ikan tapi kalau mata dia dah tak merah, ikan tu tak segar + kalau lembik memang saya tak belilah.. tapi biasanya en. suami yang pilih.. ai teman je.. hehehe.. ;)

22/10/13

Kakak pun tak pandai pilih ikan Fara, tapi biasa abang pandai sebab kampung abang dulu dekat dgn kampung nelayan...

Menggiurkan sunggup lauk pauk itu. Buat org di sini lapar tau.

uuuu...sambal udang itu menggoda!!
terliurrrr...

salam farah...sihat...lama tak singgah sini...sedapnya lauknya...pic pun cantik....terliuh kak ita.

Kalau saya pun tak berapa pandai pilih tapi suami yang pandai sebab saya je yang asik arahkan dia ke pasar huhuhu..awak ni rajin sangat masak confirm baby girl laa

22/10/13

wah,semuanya sedap..walaupun tgh membuyung sempat masak sedap2 mcm ni..rajin!

Saya tak pilih ikan..
Sebab...

Saya tak suka gi pasar..
Basah..lecak..
Hahahaha...

So selalunya wife saya yg gi..
Saya rela jaga anak...wakakakakakaa..

ps: awak mmg suka makan taugeh eh? :P

dorg kata kalo beli ikan tgk mata dye.picit2 sket.hahaha.betul ke kak.apa fb akk?

walla wei.. sedap2 semua tu !

22/10/13

banyak nya goreng ikan..heheh...sedap gulai nangka tu..tengok pun tau dah sedap..:P

22/10/13

amboi sedapnya semua lauk2 tu noks...
aku pun baru2 ni ada buat sup ikan merah...hehe...

aku kalau pi pasar, laki aku lagi cerewet, sbb dia lagi pandai nak pilih bawang segala...kalau aku, main amek je la, janji tak busuk...hahaha....

Wah..meriahnya makan pelbagai lauk macam ni...

Kalay saya pilih ikan, tengok mata dan tekan badan dia... ambil yg keras..

23/10/13

YA.. PERNAH PERASAN GAMBAU-GAMBAU NI DI FB..

23/10/13

assalam Fara..acik yang dah tua ni pun tak pandai ...selama kawen dah 31 tahun memang suami acik je yang ke pasar..

24/10/13

sedapnye fara!

Kita ade ikan goreng sambal belacan cukup dah.... 3 pinggan konperm lihchin

Catat Ulasan