26/11/13

renovasi rumah - 50% in progress

Baru kejap tadi, selesai urusan beli tiles untuk renovasi rumah. Alhamdulillah. Lega! Mana tak lega, jimat banyaaakkkkk! Heheheh~ Kalau dalam quotation kontraktor, harga tiles sahaja untuk keseluruhan rumah - lebih dari RM11k. Bila beli sendiri, jumlah keseluruhan tak sampai pun RM5k. Pheww! Some more, no delivery charge. Mungkin rezeki kami, dapat deal dengan tokey tiles tu. Inilah sebabnya kami prefer beli barang sendiri.  Oh, ya! Kami beli tiles kat Jalan Reko, Kajang. Kalau Waze, taip Jalan Reko. Mesti sampai.

Disebabkan budget kami tak selebat mana maka kami terpaksa merajinkan diri untuk membeli barang-barang sendiri. Boleh je harapkan kontraktor tapi ikut experience pemborong, kontraktor biasa mark-up harga berkali-kali ganda. Kalau kami ni datangnya dari spesis poket lebat, bolehlah mengarah kontraktor cari barang tu barang ni. Tapi kami tidak begitu ya kawan-kawan. Sobs...sobs...

Nak beli barang sendiri ni, ada juga SOPnya. Hahaha~ Poyo gituhh! Mula-mula, kami study blog itu blog ini. Salin segala alamat pemborong bagai. Kalau tiles, Jalan Reko paling affordable. Kalau barang hardware, kami ke Houz Depot. Banyak pilihan. Dari harga murah sampai ke harga mahal. Tepuk dada, tanya selera. Baru semalam, kami settle beli jamban. Hehehehe~ Punyalah mengangkut dari Houz Depot Kota Damansara ke rumah SJ. Kitchen faucet, tap sana tap sini, shower tu shower ni pun kami beli kat Houz Depot je. Segala-mala kipas dan lampu pulak, kami aim Puchong Utama. Hood dan hob, kami dapat best price kat Seapark dengan specs yang quite good gituhh. Tunggulah korang, aku grab bila sampai masa nanti. Heee~

Memang tak sabar nak tunggu rumah tu siap. Lagi 50%! Sabarlah wahai hati!!!!

18 comments

26/11/13

YANG PENTING BILA SIAP NANTI, BERPUAS HATI..

26/11/13

wah bestnya...
dapat duduk umah sendiri..
perghh banyak giler dapat jimat tu..
btw..cheqna kukus apam tu yer =)

kalau banyak masa, rajin menelaah...better beli sendiri macam awak buat tu...berbaloi baloi....:) Tapi ada beberapa benda yg saya & wife dulu tak mampu nak beli sendiri dan bagi pada kontraktor, sebab kekangan masa & ilmu...hahahaha...Sebab kena penuhkan ilmu jugak b4 beli barang2 then suruh kontraktor pasang...

bank mana paling rendah interest nak buat pinjaman n ada x bank yg tawar loan untuk renovate rumah... isshhh pening

26/11/13

Rezeki dak Aydin dan bakal baby.. ;)

26/11/13

kena sabar ye fara..kalau acik pulak..bajet tak lebat dan tak rajin jugak..memang susah kan fara..

wah mesti dh x sabar2 nak tgk hasilnyer bial dh siap & boleh pindah nanti kan !

26/11/13

rajinnya fara dgn suami survey dan ke sana sini. malangnya kami pun x berpoket lebat terlondeh maka sume kerja renovation kenala bersabarrr...sabarlah jugak wahai hatii..hehe

Wah..seronok tu.. saya ingat keseronokan bila fikir nak masuk rumah baru tahun 2011 aritu. Tak jemu tiap2 minggh jalan2 survey dan beli barang rumah.. mmg tak sabar rasanya.. saya tulis semua yg beli dr sekecil barang.. bila dah masuk tumah, tgk buku tu n kira jumlahnya..mcm tak percaya jumlahnya..

26/11/13

Bgaus sgt..kamu beli sendiri semua brg...tgklah 11K ko dah jimat 6k sis...byk sgt barang2 lain boleh beli dgn 6k tu...

Tak sabar nak tengok hasilnya....

Nanti dah jd 100% akan lebih manis di dalam rumah sendiri

Pasang pun sendiri ke fara? Nsnti list ksn la tempat fara beli semua tu.. Boleh jadi panduan kat orang lain jugak..

26/11/13

Dan aku tak sabar nak tengok gambar rumah baru tu. :)

27/11/13

betul lah tu, kena rajin survey
kalau suh diorang beli mmg kena mark up la.. tapi x semua yg rajin nak gi cari/beli barang..duit lebih xpe kot.kalau aku pun mybe sama ngan ko

Orang rajin memang banyak untungnya. Rajin buat survey dan rajin beli sendiri mmg banyak kos yang dapat dikurangnya.
Salam kenal dari saya.

Orang rajin memang banyak untungnya. Rajin buat survey dan rajin beli sendiri mmg banyak kos yang dapat dikurangnya.
Salam kenal dari saya.

27/11/13

wah...best-best dpt buat/beli sendiri...puas hati!

Catat Ulasan