3/10/11

adik-adik, usaha sekadar terdaya. jangan sampai jadi gila. bak kata omputih; STUDY SMART but not STUDY HARD!

...sambungan dari yang pertama.

Kalau diikutkan pemikiran gila saya;

Tak perlu berpulun mengerjakan PMR semata untuk lambakan A di atas sekeping kertas putih. A itu tidak membawa kamu ke mana-mana. Tak payah jadi gila semata untuk pujian yang tidak kekal lama. Usaha seadanya. Kalau tak boleh, ikut saja kata hati. Jangan biarkan diri diterajui kata-kata orang sekeliling.

Ketika menjadi cikgu suatu masa dulu;

Awak ni dapat kerja cikgu, guna orang dalamkah? (yang bertanya ini juga adalah seorang cikgu)


Asyik-asyik kabel. Asyik-asyik orang dalam. Entah bila nak serik-serik. Tak ada kaki nak berdiri sendirikah? Orang yang berkaki palsu pun pandai usaha sendiri.

...bersambung di hari SPM pula.

38 comments

Paksa diri, bukan manjakan diri, kalau mahu berjaya!

3/10/11

@ahmad humairi

Cikgu,

Bukan paksa diri. Tapi, usaha dan jangan memaksa kalau tidak ada daya.

Tak semua org boleh cemerlang yang secemerlang-cemerlangnya.

P/S - Maaf cikgu. Sy bukan mengajak mereka bermanja sampai jadi orang tak guna. Saya cuma tak mahu menekan mereka sampai boleh jadi tekanan perasaan yang bisa menggila.

kekadang mengunakan kekerasaan pun tak ada gunanya...bukan semua org yg cemerlang menjadi terbilang..banyak yg ita lihat dan dengar...org yg tak berjaya dalam bidang akedemik tapi menjadi terkenal dan terbilang...so pikir-pikirkan lah..

mudah cakap ...buat yang terbaik yang kita mampu ....


betul mommy..:)

3/10/11

pmr je kot..heh

Anak buah saya pun amik PMR thn ni..
Mendoakan yg terbaik untuknya..

robert kuok tu orang no 1 kaya kat malaysia atau asia, cik ina pun lupa, di bos tempat cik ina keja. salah satu contoh orang yang berjaya tanpa tu semua.kejayaan bukan diukur dari sijil-sijil apa jelah. Penting dalam kehidupan setiap manusia, sikap nak majukan diri.

4/10/11

@anitadiana

Betul kak. Tak semua org yg cemerlang itu bley jdk org yg terbilang.

Org yg tak belajar tinggi pun boleh berjaya dlm hidupnya.

4/10/11

@Bigdaddyz

Kan? Kan? Kan?

4/10/11

@Amalina

Tau takpe!

4/10/11

@Cik SHiNJU

Sy doakan semua pelajar yg ambil PMR, semoga tidak stress dan sedih bila menjawab soalan...

=D

4/10/11

@Cik Ina Do Do Cheng

Betul Cik Ina!

Klu belajar tinggi tp pas belajar still duduk kat bwh ketiak mak...tak nak usaha cari kerja dan nak majukan diri, ada guna tak?

=(

hurm...kalo memaksa jugak tak ada guna nyer btul kan?lagi pulak org yg dipaksa tak terima nyer...

aritu aku sempat join talk by Wardina sufiyyah..

katanya ,
budak budak sekarang IQ tinggi, tapi EQ rendah..jadinya, walau pandai, tapi still jahat..

eh camne aku nak esplen kat ko ye? tp ko paham tak?
ramai bebudak pandai kat malaysia, tapi takde kualiti eh, camne ni..

ah, yang penting, aku paham lah!

4/10/11

buat sehabis mampu.. dah habis berusaha, selebihnya beserah padaNya

4/10/11

Gud Luck buat semua anak2 yg mengambil peperiksaan PMR...Keputusan kamu nnt bergantung pada apa yg telah kamu usaha kan...

4/10/11

Mahal ayat tuu... "Orang kaki palsu pun pandai berdiri di atas kaki sendiri"


Terbaekkkk....

4/10/11

dah jumpa ramai budak yang score excellent atas sijil.... tapi bila tanya, nak jawab pon gagap....

hmmm tp bila minta kerja goment dan swasta ada syarat utk CGPA lol walaupun yg cgpa tinggi tu belum tentu etika kerja cukup baik...hmmm dunia

bagi sy..usaha utk dapat A itu perlu..sbb itu jd mcm satu tiket utk kemudahan di kemudian hari..


ckp berdasar pengalaman ni hihi..betul tau..disbbkan SPM dulu agak baik sy dpt biasisiwa ms kat U..endingnya..sy blh pilih utk jd surirumah skang sbb x perlu tanggung hutang pelajaran..


tp andai kat dh usaha tp x dpt jugak A..jgn kecewa sbb kalau usaha lebih blh berjaya juga dlm hidup..

4/10/11

@:: Mrs.Eady ::

Betul. Sy cite mcm nie sbb ada pengalaman. Pengalaman org yg kena paksa utk jadi cemerlang.

4/10/11

@*Miss Geli^

Semua budak pun pandai. Bagi aku, EQ rendah dan yg jahat adalah cikgu2 tertentu. Tak nah ada inisiatif nak gilap budak2 jadik cerdik pandai.

4/10/11

@NM02

Hah! Yang nie baru betul!

4/10/11

@Eye_nee

Usaha tetap usaha. Itu pasti.

4/10/11

@WuMing

Agak-agak, bape nilainya?

4/10/11

@gedek!

Yg nie sgt takoot okeh!

4/10/11

Tak ternilai laa..

Bukan semua orang terfikir tentangnya...

4/10/11

@Maya Mayana

Persaingan yg terlalu tinggi. Tapi tulah, mereka tak mahu pandang dari sudut moral. Sudut etika ketika bekerja. Kursus entah ke mana-mana. Tapi perangai tang tu juge...

4/10/11

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

PMR tak perlu A yg berderet. A yg berderet adalah tiket utk ibubapa dan cikgu riak dgn hasil yg mereka curahkan segala baja sblm nie.

kalau memaksa jugak tak ada guna lebih2 lagi tuan empunya diri x dapat menerima...

p/s : salam kenal singgah dan follow sini.. happy blogging.

moga mereka beroleh kejayaan yang cemerlang.. moga mereka antara yang terbilang.. tapi biarlah kejayaan itu bukan dengan cara memaksa mereka untuk berjaya.. hakikatnya pasti mereka akan memberontak..

tapi walau cemerlang mana sekalipun mereka.. belum tentu mereka berjaya dalam mengaplikasikan dalam dunia realiti..

sya setuju dgn fara,
tpi ada sorang cikgu sya dulu suka push kami sampaikan yg dpt B pun dia panggil moron???

hampeh kan!!!

follow what heart says....

4/10/11

KALAU TIME BEKERJA PULAK KENA WORK SMART BUKAN WORK HARD... PUH, JANGAN MAIN GILE DGN ORANG WORK SMART, KENA BULI JE NANTI...

saya setuju dengan entri ini.. semoga ada sinar buat mereka dalam menghadapi exam ini dengan ketenangan

kalau kita di tempat cikgu.. mestila kita nak anak murid kita dapat A penuh.. kan?

*kuantiti itu penting..

5/10/11

@NUR (http://nurhafiz2009.blogspot.com)

Cikgu nak murid2 dpt A supaya dpt nama dan sekolah pun dpt masuk Buletin Utama. Tu yg smpi halang bdk yg ade potensi gagal jwb peksa UPSR!

Heheheh.

Kata Nur, kuantiti penting. Kata sy, kualiti itu paling penting. Bukan dr segi kualiti tahap pendidikan tp juga etika diri sendiri.

=D

12/10/11

Ada juga yang atas kertas pun hancur, tambhan dalam kehidupan pun sama juga. tak de kemajuan langsung.

pst: siti nurhaliza pun tak belajar tinggi tapi sangat berjaya dgn kerjayanya itu.

Catat Ulasan