13/01/12

lelaki idaman saya

You might be married to the worst man on earth, like Asiah who married Firaun but it didn't change her goodness or her 'aqeedah. You might be married to the best man on earth, like Prophet Lut's wife, yet that doesn't mean you're going to Jannah with him. You might be married at all, like our beloved Maryam (raa) yet Allah SWT places your status above all other women on earth. Have faith in Allah always and place your full trust in Him. He's the central focal point of your lives. - Heba El-Haddad

...kerana kata-kata di atas, reaksi saya;


 Dan untuk maklum-balas di bawah; Percayalah! Saya sangat terharu dengan baris ayat terakhir;


Kesederhanaan seseorang lelaki itu sebenarnya bisa meruntun hati seorang perempuan. Heheheh!

Jengkel dengan ayat; Ciri-ciri bakal isteri aku mestilah yang solehah dan muslimah sejati. Sedangkan saya masih percaya dengan jodoh sekufu yang ini.

36 comments

13/1/12

huhuhu
suka dengan statemen last lelaki itu
kalaulah semua berfikiran seperti itu...alhamdulillah =)

13/1/12

Adakah lelaki itu mencari muslimah sejati untuk membimbing dirinya yang tak berapa reti? Wallahuaklam. :)

nice answer...

13/1/12

SEELOKNYA SEMUA WANITA SOLEHAH.. SENANG NAK PILIH..

13/1/12

saya juga terharu..hakikatnya fara, tanggungjawab seorang lelaki yang dah berkahwin sangat besar dan sangat berat..

kadang2 saya terfikir adakah konsep sekufu itu masih dipraktikkan lagi kini...

13/1/12

lelaki takut nak memimpin dah sekarang ni..nak kerja mudah je depa..heheh

13/1/12

haah.. dan percaya lah.. ayat ayat di bawah itu juga buat kita jadi meremang je..

thanks for sharing..

tak ada manusia yg sempurna...

13/1/12

...telah meninggalkan jejak.

carilah orang bisu dia pasti takkan membebel kerana ciri ciri isteri adalah membebel

13/1/12

wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

13/1/12

Membimbing seseorg yg telah pun ada ciri2 muslimah...bertudung...bukan pelacur...sekufu...itu lebih mudah...

nobody's perfect!

perbaiki kekurangan masing2 sini dan sana...

@fairus

...kenapa manusia lebih suka nak SENANG aje kan?

@Eye_nee

Sedang bukan Islam pun kita wajib berdakwah, inikan pula sesama agama....

biasalah lelaki semua nak yg baik aje kan... bertudung yg soleh lah...kekadang yg baik jadi jahat tu pun berpunca daripada lelaki

sy cuma ingt statement ini:


lelaki yg baik utk perempuan yg baik
lelaki bejat utk perempuan bejat

asyik nak yg solehah..
tapi diri sendiri lintang pukang

sapelah gerangan yg menulis itu :)

dalam entry ini kita sependapat!

13/1/12

Assalamualaikum Fara

lelaki kena soleh terlebih dahulu
baru boleh mencari isteri yg solehah

13/1/12

lelaki sememangnya dicipta utk menjadi pembimbing wanita. sbb itu lelaki boleh menjadi imam solat wanita, tapi tidak sebaliknya.

malangnya lelaki sendiri gagal membawa dirinya ke jalan Allah, jadi bagaimana dia kuat dan mampu membimbing isterinya pulak?

jalan mudah..ambil yg sudah sedia kelihatan solehah. ^__^

bimbing la isteri sebaik baik nyer..;)

saya hanya mampu telan air liur je.. sudah tidak mampu untuk memberi komen.. (",)

perut boroi pon ttp mnjadi idaman sseorg :p

susah nak carik lelaki yg lengkap segalanya macam juga susah nak cari perempuan yg memenuhi semua ciri idaman, so bersedrhanalah, sbb diri kita pun bukannya baik mana pon...

saling memberi dan menerima..itulah yg sebaik2nya.

bunyi mcm pasrah jer....

betul baris yg last tu, kalau tidak kita bantu membimbing
siapa lagi
bilangan lelaki yg macam tu ramai lagi tak agaknya sekarang ye?

Lelaki itu adalah ketua keluarga dia la kene bimbing kaum hawa supaya jadi wanita yg solehah...

Cermin diri sendiri dulu tanya diri sendiri dulu cukup mampukah untuk menjadi ketua keluarga bukan mencari keburukan kaum hawa saje...

14/1/12

itu gua boleh terima lagi fara..tapi kalo bab artis wanita yg mcm harem lagi cara hidup idam lelaki yg soleh itu la ini la mmg harem..sama gak ngn lelaki...sebenarnya semua itu bukan benda yg tepat..yg tepat lagi konkrit adalah wanita atau lelaki yg sedap dan cantik pada pandangan mata hati seseorang itu..

Salam,
Siapakah lelaki ini ye??
jengkel juga dgn ayat: Ciri-ciri isteri aku mestilah yang solehah dan muslimah sejati... kena cermin diri sendri ni ;)

sy benci lelaki yg tk berapa baik tp tetap mahu perempuan yg baik utk dijadikan isterinya...

malangnya tak banyak lelaki berfikiran cam tu.

fuhhhh mmg terbaek lah.

betul tu fara, nak seribu daya...

hehe

Catat Ulasan